Ondernemersvertrouwen handelaars tegen de trend in omlaag

Ondernemersvertrouwen handelaars tegen de trend in omlaag

Het ondernemersvertrouwen is in juni voor de vijfde maand op rij verbeterd, zo meldt de Nationale Bank. Al is er één notoire uitzondering: de handel.

Hoogste niveau sinds juli 2011

Het ondernemersvertrouwen is in ons land nu al vijf maanden op rij gestegen: daarmee staat de index van de Nationale Bank op het hoogste niveau sinds juli 2011. De indicator van het ondernemersvertrouwen kwam voor juni uit op -3,9, tegen -4,9 in mei. Het vertrouwen verbeterde voornamelijk in de sector 'diensten aan ondernemingen' en in mindere mate ook in de verwerkende nijverheid en in de bouw.

 

Handelaars daarentegen toonden zich in juni minder optimistisch: zij zagen hun vertrouwen op één maand tijd terugvallen van -1,8 (in mei) naar -13,8 (zie grafiek). Meteen bevindt de sector zich opnieuw op het niveau van begin 2015. "Het vertrouwensverlies in de handel was zeer duidelijk op het niveau van de vraagvooruitzichten. Ook de vooruitzichten inzake de bestellingen bij de leveranciers en de werkgelegenheidsvooruitzichten zijn erop achteruitgegaan", aldus de Nationale Bank.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Stakingen bij SportsDirect na aankondiging sluiting winkels

25/09/2017

Dit weekend zijn er bij 21 vestigingen van sportketen SportsDirect stakingen geweest. Die zijn het gevolg van de moeilijke onderhandelingen rond de sluiting van enkele winkels in België. Eerder was er ook al protest bij de Belgische hoofdzetel.

United Brands op rand van faillissement

25/09/2017

Sportketen United Brands zit in slechte papieren en heeft van de rechtbank van koophandel in Mechelen bescherming tegen haar schuldeisers gekregen. De keten heeft momenteel nog acht vestigingen in België.

Categoriewinnaars ‘Qrf Retailer of the Year 2017-2018’ bekend

22/09/2017

Gisteren maakte Qrf City Retail de veertig winnaars bekend van de Beste Winkelketen van België voor 2017-18. Klanten vinden betrouwbaarheid het allerbelangrijkst bij webshops, klantvriendelijkheid kan het verschil maken in fysieke winkels.

A.S. Adventure en Juttu samen in Brusselse flagshipstore

22/09/2017

A.S. Adventure en zusterketen Juttu gaan in maart van volgend jaar een gezamenlijke winkel openen in Brussel. Ze nemen daarbij het voormalige pand van Marks & Spencer aan de Guldenvlieslaan over.

Laatste kans voor vroegboekkorting Shoptalk Europe

21/09/2017

(publireportage) Shoptalk Europe, de beurs voor retailinnovatie, toont van 8 tot 11 oktober 2017 in Kopenhagen via trends, technologieën en businessmodellen hoe consumenten ontdekken, winkelen en kopen in deze tijd van digitale disruptie.

Costco Wholesale ontvouwt ambitieuze Franse plannen

21/09/2017

Drie maanden na de succesvolle opening van zijn eerste Franse vestiging kondigt de Amerikaanse ‘member only’-supermarktketen Costco Wholefoods al een tweede verkooppunt aan. Costco wil op termijn naar minstens een achttal vestigingen bij onze zuiderburen.

Back to top