Ondernemersvertrouwen handelaars tegen de trend in omlaag

Ondernemersvertrouwen handelaars tegen de trend in omlaag

Het ondernemersvertrouwen is in juni voor de vijfde maand op rij verbeterd, zo meldt de Nationale Bank. Al is er één notoire uitzondering: de handel.

Hoogste niveau sinds juli 2011

Het ondernemersvertrouwen is in ons land nu al vijf maanden op rij gestegen: daarmee staat de index van de Nationale Bank op het hoogste niveau sinds juli 2011. De indicator van het ondernemersvertrouwen kwam voor juni uit op -3,9, tegen -4,9 in mei. Het vertrouwen verbeterde voornamelijk in de sector 'diensten aan ondernemingen' en in mindere mate ook in de verwerkende nijverheid en in de bouw.

 

Handelaars daarentegen toonden zich in juni minder optimistisch: zij zagen hun vertrouwen op één maand tijd terugvallen van -1,8 (in mei) naar -13,8 (zie grafiek). Meteen bevindt de sector zich opnieuw op het niveau van begin 2015. "Het vertrouwensverlies in de handel was zeer duidelijk op het niveau van de vraagvooruitzichten. Ook de vooruitzichten inzake de bestellingen bij de leveranciers en de werkgelegenheidsvooruitzichten zijn erop achteruitgegaan", aldus de Nationale Bank.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Mark Thomson (Zebra): "De tools voor de toekomst zijn al voorhanden"

17/11/2017

Volgens Mark Thomson, Director of Retail Industry Solutions bij Zebra, verandert de retail in de nabije toekomst ingrijpender dan in de voorbije vijftig jaar bij elkaar opgeteld.

Qrf Beste Winkelketen van België en Qrf Webshop Awards: spanning stijgt!

16/11/2017

Op donderdag 23 november is het zover: op die avond worden de winnaars van de ‘Qrf Beste Winkelketen van België’ en ‘Qrf Webshop Awards’ bekendgemaakt tijdens de RetailDetail Night. 

Omzet 100 grootste webshops in België stijgt 13,5%

16/11/2017

De omzet van de top 100 webshops in België is van 3,7 miljard euro toegenomen naar 4,2 miljard euro, een stijging met 13,5%. Vooral voedingsmiddelen en huishoudelijke artikelen gaan vlotter over de digitale toonbank.

Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout

16/11/2017

Grootwarenhuizen kunnen niet langer uitbreiden of nieuwe filialen openen in de stadsregio Turnhout. De maatregel moet de lokale handel in Turnhout, Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout een duwtje in de rug geven.

Topman Horeca Vlaanderen nieuwe baas Unizo

16/11/2017

Als de raad van bestuur van Unizo op 7 december het licht op groen zet, wordt Danny Van Assche de opvolger van Karel Van Eetvelt als topman bij ondernemersorganisatie. Voor de 45-jarige Van Assche zou dat een terugkeer naar de roots zijn.

Barbie wijst G.I. Joe & Co (voorlopig?) af

16/11/2017

Speelgoedreus Mattel zou het overnamebod door concurrent Hasbro hebben afgewezen, schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen dicht bij het dossier. Welke gevolgen dat heeft, is vooralsnog onduidelijk.

Back to top