Ondernemersvertrouwen handelaars tegen de trend in omlaag | RetailDetail

Ondernemersvertrouwen handelaars tegen de trend in omlaag

Ondernemersvertrouwen handelaars tegen de trend in omlaag

Het ondernemersvertrouwen is in juni voor de vijfde maand op rij verbeterd, zo meldt de Nationale Bank. Al is er één notoire uitzondering: de handel.

Hoogste niveau sinds juli 2011

Het ondernemersvertrouwen is in ons land nu al vijf maanden op rij gestegen: daarmee staat de index van de Nationale Bank op het hoogste niveau sinds juli 2011. De indicator van het ondernemersvertrouwen kwam voor juni uit op -3,9, tegen -4,9 in mei. Het vertrouwen verbeterde voornamelijk in de sector 'diensten aan ondernemingen' en in mindere mate ook in de verwerkende nijverheid en in de bouw.

 

Handelaars daarentegen toonden zich in juni minder optimistisch: zij zagen hun vertrouwen op één maand tijd terugvallen van -1,8 (in mei) naar -13,8 (zie grafiek). Meteen bevindt de sector zich opnieuw op het niveau van begin 2015. "Het vertrouwensverlies in de handel was zeer duidelijk op het niveau van de vraagvooruitzichten. Ook de vooruitzichten inzake de bestellingen bij de leveranciers en de werkgelegenheidsvooruitzichten zijn erop achteruitgegaan", aldus de Nationale Bank.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Blokker krikt online ambities verder op

22/03/2018

Blokker zet zijn interne herstructurering voort, ditmaal met de integratie van Nextail en de verhuis van het Blokker-hoofdkantoor naar Amsterdam Zuidoost. Daarmee hoopt de winkelketen vooral zijn online groei een sterke impuls te geven.

CEO Peter Somers wil RetailDetail naar een hoger niveau tillen

22/03/2018

Sinds januari 2018 heeft RetailDetail een nieuwe CEO. Peter Somers, e-commerceondernemer en voormalig directielid van bpost, koestert grote groeiambities voor het bedrijf.

“Protectionisme maakt iedereen armer” (Christian Verschueren, EuroCommerce)

22/03/2018

Handelsoorlogen en discriminatie binnen de eenheidsmarkt vergroten de druk op retailers in Europa. Algemeen directeur Christian Verschueren van EuroCommerce maakt zich zorgen, maar blikt vol vertrouwen vooruit.

Komt er een Metro/Makro Cash & Carry in Charleroi?

21/03/2018

De Metro-groep zou interesse hebben in de oude groentenhal van Charleroi als locatie voor een nieuwe vestiging. Met de komst van een Metro voor professionals zou ook de aantrekkingskracht van de site, thuishaven van 35 concessiehouders, verhogen.

Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Back to top