Ondernemersvertrouwen handelaars tegen de trend in omlaag

Ondernemersvertrouwen handelaars tegen de trend in omlaag

Het ondernemersvertrouwen is in juni voor de vijfde maand op rij verbeterd, zo meldt de Nationale Bank. Al is er één notoire uitzondering: de handel.

Hoogste niveau sinds juli 2011

Het ondernemersvertrouwen is in ons land nu al vijf maanden op rij gestegen: daarmee staat de index van de Nationale Bank op het hoogste niveau sinds juli 2011. De indicator van het ondernemersvertrouwen kwam voor juni uit op -3,9, tegen -4,9 in mei. Het vertrouwen verbeterde voornamelijk in de sector 'diensten aan ondernemingen' en in mindere mate ook in de verwerkende nijverheid en in de bouw.

 

Handelaars daarentegen toonden zich in juni minder optimistisch: zij zagen hun vertrouwen op één maand tijd terugvallen van -1,8 (in mei) naar -13,8 (zie grafiek). Meteen bevindt de sector zich opnieuw op het niveau van begin 2015. "Het vertrouwensverlies in de handel was zeer duidelijk op het niveau van de vraagvooruitzichten. Ook de vooruitzichten inzake de bestellingen bij de leveranciers en de werkgelegenheidsvooruitzichten zijn erop achteruitgegaan", aldus de Nationale Bank.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

LensGroup neemt twee Duitse webwinkels over

18/01/2018

Het Belgische LensGroup, moederbedrijf van online lenzenverkoper LensOnline, heeft twee Duitse webwinkels overgenomen. Het betreedt zo voor de eerste keer de Duitse markt, het vijfde Europese land voor de groep.

Wint jouw bedrijf de bpost Omnichannel Award 2018?

18/01/2018

Welke retailer volgt in 2018 Juttu op als winnaar van de bpost Omnichannel Award? Kandidaten kunnen zich nu aanmelden. De award wordt uitgereikt tijdens het Omnichannel Congress op 1 maart.

"Vijfde van alle aankopen wordt gedaan via digitale spraakassistenten”

17/01/2018

Kopen via spraakassistenten zoals Siri of Amazon Alexa wordt heel groot, meent Capgemini. Al 35% van de consumenten zou aan zogeheten ‘conversational commerce’ doen: kopen of bestellen via zo’n digitale spraakassistent.

Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

Wibra weet weer wat winst is

17/01/2018

Budgetketen Wibra heeft in 2016 opnieuw winst weten te maken, nadat het de voorbije jaren vooral verliezen had moeten slikken. De omzet blijft wel in dalende lijn en voorlopig lijkt het er niet op dat die trend gaat keren.

Back to top