"Online videorecorder" Bhaalu krijgt bescherming tegen schuldeisers | RetailDetail

"Online videorecorder" Bhaalu krijgt bescherming tegen schuldeisers

"Online videorecorder" Bhaalu krijgt bescherming tegen schuldeisers

Right Brain Interface, het bedrijf achter het omstreden Bhaalu, krijgt van de rechtbank van koophandel bescherming tegen zijn schuldeisers. Tot en met 22 mei 2015 worden hun vorderingen bevroren.

Tv-omroepen blokkeren bedrijf

Right Brain Interface is het bedrijf van Bart Van Coppenolle, die brood zag in het opnemen van alle televisieprogramma’s om die vervolgens in een cloud te stockeren. Geïnteresseerde kijkers zouden ze daar dan nog gedurende dertig dagen kunnen downloaden om ze alsnog te bekijken.

 

Het initiatief stootte echter op tegenkanting van de zenders die zo potentiële inkomsten van uitgesteld kijken, dreigden te verliezen. Een eerste vordering van TV Vlaanderen om het te verbieden, werd nog afgewezen. Maar na een geding (dat werd aangespannen door VRT, Medialaan en SBS Belgium, die erop wezen dat hun auteursrechten werden geschonden) werd Bhaluu toch verboden omdat het gebruikt maakt van de signalen van TV Vlaanderen en Telenet zonder de toestemming van deze distributeurs.

 

Van Coppenolle betoogde nochtans dat Bhaluu niets meer was dan een grote videorecorder en dat de gebruikers de rechten al via hun tv-abonnement hadden betaald, maar de rechter volgde niet. De beslissing zette Bhaluu dan ook op droog zaad, waarop het bedrijf bescherming tegen zijn schuldeisers diende aan te vragen.

 

Verlies loopt op

Op 12 november werd Right Brain Interface zes maanden bescherming toegekend, maar die beslissing werd pas nu in het Staatsblad gepubliceerd. Tot 22 mei kunnen de schuldeisers hun vorderingen niet opvragen: die periode kan het bedrijf gebruiken om alsnog een akkoord met de zenders af te sluiten en een ondernemingsplan op te stellen.

 

Right Brain Interface publiceerde eind 2013, bij gebrek aan inkomsten, een gecumuleerd verlies van 4,728 miljoen euro. Het eigen vermogen, dat dat jaar na een kapitaalverhoging nochtans fors was opgetrokken, was daardoor alweer geslonken tot 2,097 miljoen euro. In 2014 ging de financiële situatie dus verder achteruit.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.