"Online videorecorder" Bhaalu krijgt bescherming tegen schuldeisers

"Online videorecorder" Bhaalu krijgt bescherming tegen schuldeisers

Right Brain Interface, het bedrijf achter het omstreden Bhaalu, krijgt van de rechtbank van koophandel bescherming tegen zijn schuldeisers. Tot en met 22 mei 2015 worden hun vorderingen bevroren.

Tv-omroepen blokkeren bedrijf

Right Brain Interface is het bedrijf van Bart Van Coppenolle, die brood zag in het opnemen van alle televisieprogramma’s om die vervolgens in een cloud te stockeren. Geïnteresseerde kijkers zouden ze daar dan nog gedurende dertig dagen kunnen downloaden om ze alsnog te bekijken.

 

Het initiatief stootte echter op tegenkanting van de zenders die zo potentiële inkomsten van uitgesteld kijken, dreigden te verliezen. Een eerste vordering van TV Vlaanderen om het te verbieden, werd nog afgewezen. Maar na een geding (dat werd aangespannen door VRT, Medialaan en SBS Belgium, die erop wezen dat hun auteursrechten werden geschonden) werd Bhaluu toch verboden omdat het gebruikt maakt van de signalen van TV Vlaanderen en Telenet zonder de toestemming van deze distributeurs.

 

Van Coppenolle betoogde nochtans dat Bhaluu niets meer was dan een grote videorecorder en dat de gebruikers de rechten al via hun tv-abonnement hadden betaald, maar de rechter volgde niet. De beslissing zette Bhaluu dan ook op droog zaad, waarop het bedrijf bescherming tegen zijn schuldeisers diende aan te vragen.

 

Verlies loopt op

Op 12 november werd Right Brain Interface zes maanden bescherming toegekend, maar die beslissing werd pas nu in het Staatsblad gepubliceerd. Tot 22 mei kunnen de schuldeisers hun vorderingen niet opvragen: die periode kan het bedrijf gebruiken om alsnog een akkoord met de zenders af te sluiten en een ondernemingsplan op te stellen.

 

Right Brain Interface publiceerde eind 2013, bij gebrek aan inkomsten, een gecumuleerd verlies van 4,728 miljoen euro. Het eigen vermogen, dat dat jaar na een kapitaalverhoging nochtans fors was opgetrokken, was daardoor alweer geslonken tot 2,097 miljoen euro. In 2014 ging de financiële situatie dus verder achteruit.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


De pioniersrol van merchandisingketen Shop For Geek

11/12/2017

Een mok van Game of Thrones, een paraplu van Harry Potter, een T-shirt van Assassin’s Creed? Die vind je bij Shop For Geek, de eerste Belgische winkelketen voor merchandisingartikelen. De franchiseformule opende al tien winkels en heeft ambitie. 

Stockpots heeft al meer dan 100 opslagplaatsen in de aanbieding

11/12/2017

Enkele maanden na de lancering hebben al meer dan 100 warenhuizen zich aangesloten bij Stockspots, het online platform waar bedrijven op een eenvoudige manier tijdelijk ruimte kunnen huren.

Vijf nieuwe winkels voor A12 Shopping

08/12/2017

In het winkelgebied A12 Shopping, langs de Boomsesteenweg in Schelle, openen de komende weken vijf nieuwe winkels. Ze vervoegen er onder andere Decathlon, dat al langer aanwezig is op het winkelgebied.

Belg interim-topman bij speelgoedketen Intertoys

07/12/2017

Stefaan Vansteenkiste is de nieuwe topman bij speelgoedketen Intertoys. Die aanstelling gebeurt in het kader van de overname van Intertoys door Alteri eerder deze week. Vansteenkiste zal het bedrijf nu leiden tot er een permanente CEO is gevonden. 

Hema maakt eindelijk weer winst

07/12/2017

Hema weet weer wat winst is: nadat het de voorbije kwartalen het nettoverlies al had kunnen drukken, is de Nederlandse keten er in het derde kwartaal in geslaagd om voor het eerst sinds lang een nettowinst op te tekenen.

Winkeldiefstallen pieken na zonsondergang

07/12/2017

Tijdens de ‘donkere’ maanden november tot maart ligt het aantal winkeldiefstallen bij valavond gemiddeld 13% hoger dan in de maanden waarin het zomeruur nog geldt. Handelaars vragen dan ook meer politie in de winkelstraat en een snelle invoering van de ‘winkeldiefstalboete’ naar Nederlands voorbeeld.

Back to top