"Online videorecorder" Bhaalu krijgt bescherming tegen schuldeisers | RetailDetail

"Online videorecorder" Bhaalu krijgt bescherming tegen schuldeisers

"Online videorecorder" Bhaalu krijgt bescherming tegen schuldeisers

Right Brain Interface, het bedrijf achter het omstreden Bhaalu, krijgt van de rechtbank van koophandel bescherming tegen zijn schuldeisers. Tot en met 22 mei 2015 worden hun vorderingen bevroren.

Tv-omroepen blokkeren bedrijf

Right Brain Interface is het bedrijf van Bart Van Coppenolle, die brood zag in het opnemen van alle televisieprogramma’s om die vervolgens in een cloud te stockeren. Geïnteresseerde kijkers zouden ze daar dan nog gedurende dertig dagen kunnen downloaden om ze alsnog te bekijken.

 

Het initiatief stootte echter op tegenkanting van de zenders die zo potentiële inkomsten van uitgesteld kijken, dreigden te verliezen. Een eerste vordering van TV Vlaanderen om het te verbieden, werd nog afgewezen. Maar na een geding (dat werd aangespannen door VRT, Medialaan en SBS Belgium, die erop wezen dat hun auteursrechten werden geschonden) werd Bhaluu toch verboden omdat het gebruikt maakt van de signalen van TV Vlaanderen en Telenet zonder de toestemming van deze distributeurs.

 

Van Coppenolle betoogde nochtans dat Bhaluu niets meer was dan een grote videorecorder en dat de gebruikers de rechten al via hun tv-abonnement hadden betaald, maar de rechter volgde niet. De beslissing zette Bhaluu dan ook op droog zaad, waarop het bedrijf bescherming tegen zijn schuldeisers diende aan te vragen.

 

Verlies loopt op

Op 12 november werd Right Brain Interface zes maanden bescherming toegekend, maar die beslissing werd pas nu in het Staatsblad gepubliceerd. Tot 22 mei kunnen de schuldeisers hun vorderingen niet opvragen: die periode kan het bedrijf gebruiken om alsnog een akkoord met de zenders af te sluiten en een ondernemingsplan op te stellen.

 

Right Brain Interface publiceerde eind 2013, bij gebrek aan inkomsten, een gecumuleerd verlies van 4,728 miljoen euro. Het eigen vermogen, dat dat jaar na een kapitaalverhoging nochtans fors was opgetrokken, was daardoor alweer geslonken tot 2,097 miljoen euro. In 2014 ging de financiële situatie dus verder achteruit.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


“Coolblue doet z’n stinkende best om klanten blij te maken”

23/02/2018

Een retailer die met humor het verschil maakt: het kan. Als je erin slaagt klanten blij te maken, hoef je nauwelijks in reclame te investeren, zegt Matthias De Clercq, manager van Coolblue België. Hij spreekt op het RetailDetail Omnichannel Congress.

150e Belgische Action opent de deuren

23/02/2018

Winkelketen Action opent op 24 februari haar 150e Belgische vestiging, in Nieuwpoort. De eerste Belgische winkel van Action opende in 2005, vorig jaar werden er nog zeventien nieuwe vestigingen neergepoot.

Nieuwe Europese garantierichtlijnen niet overal goed onthaald

23/02/2018

Het Europees Parlement heeft vandaag een voorstel goedgekeurd om de garantieregels voor heel Europa te harmoniseren. Die beslissing wordt door Comeos op applaus onthaald, maar Unizo ziet het dan weer als een gemiste kans.

Handelaars richten eigen netwerk op tegen winkelcriminaliteit

23/02/2018

Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, heeft in samenwerking met de politie het Commerce Information Network (COMIN) opgericht. Dat moet handelaars helpen georganiseerde winkelcriminaliteit aan te pakken.

Blokker wil in 2019 opnieuw winst maken

23/02/2018

Met de Nederlandse winkelketen Blokker gaat het stilaan de juiste kant op, althans volgens CEO Casper Meijer. Hij verwacht wel dat Blokker dit jaar nog een verlies zal moeten slikken, maar mikt op winst in 2019.

KaDeTe, ’s werelds eerste startup-supermarkt, opent in Berlijn

22/02/2018

In Berlijn opent volgende maand KaDeTe, ’s werelds eerste startupsupermarkt. De fysieke marktplaats geeft startende merken en bedrijven de kans om in contact te komen met consumenten en inkopers.

Back to top