Ook elektronische betalingen mogen nu afgerond worden | RetailDetail

Ook elektronische betalingen mogen nu afgerond worden

Ook elektronische betalingen mogen nu afgerond worden

Vanaf vandaag mogen handelaars ook elektronische betalingen afronden op 0 of 5 cent. Voorheen was dat enkel mogelijk met contante betalingen, waardoor veel handelaars het niet deden, omdat het voor verwarring zorgde.

Verhoogde duidelijkheid

Uit onderzoek van het NSZ bleek dat in september 2015, een jaar nadat de regeling was ingevoerd, slechts 9 procent van de handelaars gebruik maakte van de mogelijkheid om af te ronden. Het grootste probleem daarbij waren de automatische kassasystemen, die het niet mogelijk maakten om eenvoudig een verschil te maken tussen cash betalingen en elektronische betalingen. Met de aanpassing van de wet moet dat probleem opgelost zijn.


"Dat afronding nu geldt voor contante en elektronische betalingen verhoogt sowieso de duidelijkheid. Voor de handelaar, maar ook voor de consument", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.


Handelaars mogen nog altijd kiezen of ze wel of niet afronden op 0 of 5 cent. Doen ze dat wel, dan moeten ze dat duidelijk aangeven in de winkel. Daarvoor werd een speciaal pictogram ontwikkeld.

 

Het doel van de nieuwe regels is om de muntjes van 1 en 2 cent zoveel mogelijk uit de omloop te krijgen. Veel consumenten en handelaars vinden die immers onhandig en van te kleine waarde.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Mechelse Bruul is "mooiste publieke ruimte"

14/03/2018

Mechelen mag zich een jaar lang de thuishaven noemen van de mooiste publieke ruimte in Vlaanderen. De Bruul kreeg twee jaar geleden een volledige make-over die sterk gewaardeerd wordt door inwoners én de Voetgangersbeweging, die de prijs uitreikte.

Torfs en drie andere retailers zijn "Great Place to Work"

14/03/2018

Tussen de 35 bedrijven die zich dit jaar de beste werkplekken van België mogen noemen, zitten verschillende grote retailers. Torfs blijft de lijst onomstootbaar aanvoeren, terwijl Bel&Bo voor het eerst de lijst afsluit. 

Back to top