Ook elektronische betalingen mogen nu afgerond worden

Ook elektronische betalingen mogen nu afgerond worden

Vanaf vandaag mogen handelaars ook elektronische betalingen afronden op 0 of 5 cent. Voorheen was dat enkel mogelijk met contante betalingen, waardoor veel handelaars het niet deden, omdat het voor verwarring zorgde.

Verhoogde duidelijkheid

Uit onderzoek van het NSZ bleek dat in september 2015, een jaar nadat de regeling was ingevoerd, slechts 9 procent van de handelaars gebruik maakte van de mogelijkheid om af te ronden. Het grootste probleem daarbij waren de automatische kassasystemen, die het niet mogelijk maakten om eenvoudig een verschil te maken tussen cash betalingen en elektronische betalingen. Met de aanpassing van de wet moet dat probleem opgelost zijn.


"Dat afronding nu geldt voor contante en elektronische betalingen verhoogt sowieso de duidelijkheid. Voor de handelaar, maar ook voor de consument", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.


Handelaars mogen nog altijd kiezen of ze wel of niet afronden op 0 of 5 cent. Doen ze dat wel, dan moeten ze dat duidelijk aangeven in de winkel. Daarvoor werd een speciaal pictogram ontwikkeld.

 

Het doel van de nieuwe regels is om de muntjes van 1 en 2 cent zoveel mogelijk uit de omloop te krijgen. Veel consumenten en handelaars vinden die immers onhandig en van te kleine waarde.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


GrandVision kent tragere groei

24/01/2018

In het vierde kwartaal van boekjaar 2017 is optiekgroep GrandVision opnieuw met enkele procenten gegroeid. Op vergelijkbare basis was er wel sprake van een kleine daling, ten gevolge van de slechte timing van de kerstvakantie.

Blind naar de supermarkt: AH en Carrefour werken aan toegankelijkheid

23/01/2018

Een supermarkt is een doolhof als je slecht ziet. Albert Heijn neemt daarom deel aan een ‘hackathon’ om boodschappen doen voor blinde of slechtziende shoppers toegankelijker te maken, terwijl bij Carrefour in Mons medewerkers zijn opgeleid om te helpen.

Analyse: Bompard maakt slechts een beetje komaf met taboes bij Carrefour

23/01/2018

Carrefour-CEO Alexandre Bompard wond er geen doekjes om tijdens de presentatie van zijn transformatieplan: de groep staat voor een culturele omwenteling. Daarbij moeten alle taboes van tafel. Echte verrassingen blijven echter uit en over België is er voorlopig geen nieuws…

Dochterbedrijf Alibaba op weg naar België

23/01/2018

Het Chinese Alibaba bekijkt de mogelijkheid om een filiaal van dochterbedrijf Ant Financial te openen in Brussel. Dat bedrijf is gespecialiseerd in financiële producten, zoals Alipay. Een definitieve beslissing over het filiaal is er nog niet genomen.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zes Limburgse gemeenten willen handelskern versterken

22/01/2018

De Limburgse gemeenten Beringen, Bilzen, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik en Tongeren lanceren een nieuw plan dat de handelskern in die gemeenten moet versterken Lokale handelaars zullen zelf kunnen meedenken rond de nieuwe strategie.

Back to top