Ook elektronische betalingen mogen nu afgerond worden

Ook elektronische betalingen mogen nu afgerond worden

Vanaf vandaag mogen handelaars ook elektronische betalingen afronden op 0 of 5 cent. Voorheen was dat enkel mogelijk met contante betalingen, waardoor veel handelaars het niet deden, omdat het voor verwarring zorgde.

Verhoogde duidelijkheid

Uit onderzoek van het NSZ bleek dat in september 2015, een jaar nadat de regeling was ingevoerd, slechts 9 procent van de handelaars gebruik maakte van de mogelijkheid om af te ronden. Het grootste probleem daarbij waren de automatische kassasystemen, die het niet mogelijk maakten om eenvoudig een verschil te maken tussen cash betalingen en elektronische betalingen. Met de aanpassing van de wet moet dat probleem opgelost zijn.


"Dat afronding nu geldt voor contante en elektronische betalingen verhoogt sowieso de duidelijkheid. Voor de handelaar, maar ook voor de consument", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.


Handelaars mogen nog altijd kiezen of ze wel of niet afronden op 0 of 5 cent. Doen ze dat wel, dan moeten ze dat duidelijk aangeven in de winkel. Daarvoor werd een speciaal pictogram ontwikkeld.

 

Het doel van de nieuwe regels is om de muntjes van 1 en 2 cent zoveel mogelijk uit de omloop te krijgen. Veel consumenten en handelaars vinden die immers onhandig en van te kleine waarde.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Amazon bijna klaar om kassaloze Go te lanceren"

20/11/2017

Volgens sommige bronnen werft Amazon momenteel bouwmanagers en marketeers aan voor zijn Amazon Go-team. Dat wijst er mogelijk op dat de supermarkt zonder personeel nu ook echt in de startblokken staat.

Mark Thomson (Zebra): "De tools voor de toekomst zijn al voorhanden"

17/11/2017

Volgens Mark Thomson, director of retail industry solutions bij Zebra, verandert de retail in de nabije toekomst ingrijpender dan in de voorbije vijftig jaar bij elkaar opgeteld. Tegen 2020 zal de connectiviteit met klanten immers groter zijn dan ooit, wat een uiterst persoonlijke winkelervaring mogelijk maakt. 

Qrf Beste Winkelketen van België en Qrf Webshop Awards: spanning stijgt!

16/11/2017

Op donderdag 23 november is het zover: op die avond worden de winnaars van de ‘Qrf Beste Winkelketen van België’ en ‘Qrf Webshop Awards’ bekendgemaakt tijdens de RetailDetail Night. 

Omzet 100 grootste webshops in België stijgt 13,5%

16/11/2017

De omzet van de top 100 webshops in België is van 3,7 miljard euro toegenomen naar 4,2 miljard euro, een stijging met 13,5%. Vooral voedingsmiddelen en huishoudelijke artikelen gaan vlotter over de digitale toonbank.

Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout

16/11/2017

Grootwarenhuizen kunnen niet langer uitbreiden of nieuwe filialen openen in de stadsregio Turnhout. De maatregel moet de lokale handel in Turnhout, Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout een duwtje in de rug geven.

Topman Horeca Vlaanderen nieuwe baas Unizo

16/11/2017

Als de raad van bestuur van Unizo op 7 december het licht op groen zet, wordt Danny Van Assche de opvolger van Karel Van Eetvelt als topman bij ondernemersorganisatie. Voor de 45-jarige Van Assche zou dat een terugkeer naar de roots zijn.

Back to top