Ook elektronische betalingen mogen nu afgerond worden

Ook elektronische betalingen mogen nu afgerond worden

Vanaf vandaag mogen handelaars ook elektronische betalingen afronden op 0 of 5 cent. Voorheen was dat enkel mogelijk met contante betalingen, waardoor veel handelaars het niet deden, omdat het voor verwarring zorgde.

Verhoogde duidelijkheid

Uit onderzoek van het NSZ bleek dat in september 2015, een jaar nadat de regeling was ingevoerd, slechts 9 procent van de handelaars gebruik maakte van de mogelijkheid om af te ronden. Het grootste probleem daarbij waren de automatische kassasystemen, die het niet mogelijk maakten om eenvoudig een verschil te maken tussen cash betalingen en elektronische betalingen. Met de aanpassing van de wet moet dat probleem opgelost zijn.


"Dat afronding nu geldt voor contante en elektronische betalingen verhoogt sowieso de duidelijkheid. Voor de handelaar, maar ook voor de consument", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.


Handelaars mogen nog altijd kiezen of ze wel of niet afronden op 0 of 5 cent. Doen ze dat wel, dan moeten ze dat duidelijk aangeven in de winkel. Daarvoor werd een speciaal pictogram ontwikkeld.

 

Het doel van de nieuwe regels is om de muntjes van 1 en 2 cent zoveel mogelijk uit de omloop te krijgen. Veel consumenten en handelaars vinden die immers onhandig en van te kleine waarde.

Tags: