Ook elektronische betalingen mogen nu afgerond worden | RetailDetail

Ook elektronische betalingen mogen nu afgerond worden

Ook elektronische betalingen mogen nu afgerond worden

Vanaf vandaag mogen handelaars ook elektronische betalingen afronden op 0 of 5 cent. Voorheen was dat enkel mogelijk met contante betalingen, waardoor veel handelaars het niet deden, omdat het voor verwarring zorgde.

Verhoogde duidelijkheid

Uit onderzoek van het NSZ bleek dat in september 2015, een jaar nadat de regeling was ingevoerd, slechts 9 procent van de handelaars gebruik maakte van de mogelijkheid om af te ronden. Het grootste probleem daarbij waren de automatische kassasystemen, die het niet mogelijk maakten om eenvoudig een verschil te maken tussen cash betalingen en elektronische betalingen. Met de aanpassing van de wet moet dat probleem opgelost zijn.


"Dat afronding nu geldt voor contante en elektronische betalingen verhoogt sowieso de duidelijkheid. Voor de handelaar, maar ook voor de consument", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.


Handelaars mogen nog altijd kiezen of ze wel of niet afronden op 0 of 5 cent. Doen ze dat wel, dan moeten ze dat duidelijk aangeven in de winkel. Daarvoor werd een speciaal pictogram ontwikkeld.

 

Het doel van de nieuwe regels is om de muntjes van 1 en 2 cent zoveel mogelijk uit de omloop te krijgen. Veel consumenten en handelaars vinden die immers onhandig en van te kleine waarde.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.