Oppositie wil onderzoek naar goedkeuring Uplace

Oppositie wil onderzoek naar goedkeuring Uplace

De oppositie in de Vlaamse regering wil dat er een onderzoekscommissie komt, die moet nagaan of er mogelijk sprake is van partijdigheid of belangenvermenging in het dossier rond het gecontesteerde winkelcentrum Uplace Machelen.

Uplace ontkent

Vorige vrijdag werd het licht (nog maar eens) op groen gezet voor de bouw van het winkelcentrum, maar al snel kwam daar heel veel kritiek op van de oppositie. Zij willen nu een parlementaire onderzoekscommissie, die antwoorden moet vinden op twee vragen rond partijdigheid en belangenvermenging.

 

"Wij willen weten of de bevoegde ministers door het brownfieldconvenant werden gedwongen om de nodige vergunningen af te leveren aan Uplace", zegt Hermes Sanctorum van Groen aan De Morgen. Daarnaast wil de oppositie ook weten of de regering in de toekomst dan wel ongebonden zal kunnen oordelen over vergunningen voor het project.

 

Uplace van zijn kant ontkent elke vorm van belangenvermenging en stelt zich vragen bij het opstellen van bepaalde partijen. "Merkwaardig trouwens dat sp.a nu belangenvermenging inroept, terwijl zij zelf de brownfieldconvenant mee hebben ondertekend. De partij heeft ons project vijf keer mee goedgekeurd. Kathleen Van Brempt deed dat zelfs toen ze minister van Mobiliteit was", aldus woordvoerster Laura Van Waeyenberge.

 

De kans dat die onderzoekscommissie er komt is overigens bijzonder klein, aangezien het al vijftien jaar geleden is dat er nog één werd opgericht in Vlaanderen.

Tags: