Oppositie wil onderzoek naar goedkeuring Uplace

Oppositie wil onderzoek naar goedkeuring Uplace

De oppositie in de Vlaamse regering wil dat er een onderzoekscommissie komt, die moet nagaan of er mogelijk sprake is van partijdigheid of belangenvermenging in het dossier rond het gecontesteerde winkelcentrum Uplace Machelen.

Uplace ontkent

Vorige vrijdag werd het licht (nog maar eens) op groen gezet voor de bouw van het winkelcentrum, maar al snel kwam daar heel veel kritiek op van de oppositie. Zij willen nu een parlementaire onderzoekscommissie, die antwoorden moet vinden op twee vragen rond partijdigheid en belangenvermenging.

 

"Wij willen weten of de bevoegde ministers door het brownfieldconvenant werden gedwongen om de nodige vergunningen af te leveren aan Uplace", zegt Hermes Sanctorum van Groen aan De Morgen. Daarnaast wil de oppositie ook weten of de regering in de toekomst dan wel ongebonden zal kunnen oordelen over vergunningen voor het project.

 

Uplace van zijn kant ontkent elke vorm van belangenvermenging en stelt zich vragen bij het opstellen van bepaalde partijen. "Merkwaardig trouwens dat sp.a nu belangenvermenging inroept, terwijl zij zelf de brownfieldconvenant mee hebben ondertekend. De partij heeft ons project vijf keer mee goedgekeurd. Kathleen Van Brempt deed dat zelfs toen ze minister van Mobiliteit was", aldus woordvoerster Laura Van Waeyenberge.

 

De kans dat die onderzoekscommissie er komt is overigens bijzonder klein, aangezien het al vijftien jaar geleden is dat er nog één werd opgericht in Vlaanderen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Blind naar de supermarkt: AH en Carrefour werken aan toegankelijkheid

23/01/2018

Een supermarkt is een doolhof als je slecht ziet. Albert Heijn neemt daarom deel aan een ‘hackathon’ om boodschappen doen voor blinde of slechtziende shoppers toegankelijker te maken, terwijl bij Carrefour in Mons medewerkers zijn opgeleid om te helpen.

Analyse: Bompard maakt slechts een beetje komaf met taboes bij Carrefour

23/01/2018

Carrefour-CEO Alexandre Bompard wond er geen doekjes om tijdens de presentatie van zijn transformatieplan: de groep staat voor een culturele omwenteling. Daarbij moeten alle taboes van tafel. Echte verrassingen blijven echter uit en over België is er voorlopig geen nieuws…

Dochterbedrijf Alibaba op weg naar België

23/01/2018

Het Chinese Alibaba bekijkt de mogelijkheid om een filiaal van dochterbedrijf Ant Financial te openen in Brussel. Dat bedrijf is gespecialiseerd in financiële producten, zoals Alipay. Een definitieve beslissing over het filiaal is er nog niet genomen.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zes Limburgse gemeenten willen handelskern versterken

22/01/2018

De Limburgse gemeenten Beringen, Bilzen, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik en Tongeren lanceren een nieuw plan dat de handelskern in die gemeenten moet versterken Lokale handelaars zullen zelf kunnen meedenken rond de nieuwe strategie.

Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

Back to top