Procter & Gamble snoeit helft merken weg

Procter & Gamble snoeit helft merken weg

De Amerikaanse producent van consumentenproducten Procter & Gamble gaat zich concentreren op 70 à 80 kernmerken. De overige worden verkocht of stopgezet.

Kernmerken zorgen voor 95 procent winst

In de portefeuille van Procter & Gamble zitten vandaag merken als Ariel, Bonus, Dash, Lenor, Mr. Proper, Swiffer, Head & Shoulders, Pampers, Tampax, Tide, Always, Gilette en Vicks.

 

De kernmerken binnen het portfolio leveren Procter en Gamble echter al 90 procent de omzet en 95 procent van de winst op. De overige merken 5% à 10% staan dus maar voor een fractie van de verkopen en het resultaat.

 

Bedrijf wordt minder complex

Welke producten precies de deur uitmoeten, is nog niet bekend. “Het doel is de merken te houden die belangrijk zijn voor de consument”, zei topman A.G. Lafley. Al sluit hij niet uit dat belangrijke merken in sectoren die minder zwaar wegen voor het concern toch de deur uitgaan. In april verkocht het reeds het grootste deel van zijn tak dierenvoeding.

 

Verwacht wordt dat de rationalisering een tot twee jaar zal duren. Volgens Lafley moet ze ertoe leiden dat de onderneming minder complex wordt.

 

Bescheiden omzetgroei voor nieuw boekjaar

Procter & Gamble realiseerde tijdens zijn laatste boekjaar, dat op 31 juni 2014 afsloot, een omzet van 83,062 miljard dollar, omgerekend 62 miljard euro. Daarop verdiende het bedrijf een operationele winst van 15,288 miljard dollar (11,4 miljard euro).

 

Voor dit boekjaar 2014/2015 gaat het bedrijf uit van een stijging van het verkoopcijfer met een laag eencijferig percentage.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Blind naar de supermarkt: AH en Carrefour werken aan toegankelijkheid

23/01/2018

Een supermarkt is een doolhof als je slecht ziet. Albert Heijn neemt daarom deel aan een ‘hackathon’ om boodschappen doen voor blinde of slechtziende shoppers toegankelijker te maken, terwijl bij Carrefour in Mons medewerkers zijn opgeleid om te helpen.

Analyse: Bompard maakt slechts een beetje komaf met taboes bij Carrefour

23/01/2018

Carrefour-CEO Alexandre Bompard wond er geen doekjes om tijdens de presentatie van zijn transformatieplan: de groep staat voor een culturele omwenteling. Daarbij moeten alle taboes van tafel. Echte verrassingen blijven echter uit en over België is er voorlopig geen nieuws…

Dochterbedrijf Alibaba op weg naar België

23/01/2018

Het Chinese Alibaba bekijkt de mogelijkheid om een filiaal van dochterbedrijf Ant Financial te openen in Brussel. Dat bedrijf is gespecialiseerd in financiële producten, zoals Alipay. Een definitieve beslissing over het filiaal is er nog niet genomen.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zes Limburgse gemeenten willen handelskern versterken

22/01/2018

De Limburgse gemeenten Beringen, Bilzen, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik en Tongeren lanceren een nieuw plan dat de handelskern in die gemeenten moet versterken Lokale handelaars zullen zelf kunnen meedenken rond de nieuwe strategie.

Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

Back to top