SD Worx: "Verzuim in retailsector breekt alle records"

SD Worx: "Verzuim in retailsector breekt alle records"

Het verzuim binnen de retailsector was nog nooit zo hoog, blijkt uit een onderzoek van SD Worx. In totaliteit bereikt het verzuim een percentage van maar liefst 6,31% in 2014.

Langdurig verzuim de grote boosdoener

Er is vooral een sterk stijgende trend bij het langdurige verzuim (afwezigheden van meer dan 1 maand): dat steeg ten opzichte van vorig jaar met meer dan 10 procentpunt naar een totaal van 3,14%. Over de laatste zes jaar bedraagt de stijging zelfs meer dan 50%.

 

Het korte verzuim (minder dan een maand) stijgt licht naar 3,17%, wat een vrij hoog cijfer is vergeleken met andere sectoren. Dat komt onder andere door de atypische pieken tijdens de solden en de eindejaarsperiode.

 

Veel burn-outs

Daar waar bij andere sectoren de vergrijzing als voornaamste oorzaak blijkt te zijn van het langdurige verzuim, is dat in de retailsector minder het geval: met een gemiddelde leeftijd van 35 is de retail immers een erg jonge sector, die bovendien de gemiddelde leeftijd vorig jaar nog zag dalen.

 

De voornaamste oorzaak die vermeld wordt, zijn de rug- en nekklachten, vaak het gevolg van de lange dagen rechtstaan in de winkel of het onzorgvuldig omgaan met zware lasten. Ook zitten steeds meer werknemers met een burnout, niet verwonderlijk gezien de vaak erg scherpe winkelbezetting en het feit dat werknemers ook te maken krijgen met een steeds veeleisender (en agressiever) wordende consument.

 

Kostprijs verzuim nog omhoog?

Het langdurig verzuim ligt ook bij jongere werknemers in de retail (onder de 40 jaar) hoger dan het Belgisch gemiddelde. Oudere werknemers (in de categorie boven 45 jaar) worden dan weer vaker getroffen door een ernstige ziekte. Kanker staat hier op nummer 1, en maakt dat deze werknemers vaak voor meer dan maanden afwezig zijn op het werk.

 

De kostprijs van dit langdurig verzuim wordt vaak onderschat, maar voor retailers die met een problematisch verzuim te maken krijgen, is het volgens SD Worx vijf voor twaalf. Vanaf 2016 zou het gewaarborgd loon immers kunnen stijgen van één naar twee maanden voor bedienden, wat voor retailers een grote bijkomende kost kan betekenen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Beate Uhse vraagt faillissement aan

15/12/2017

Het Duitse eroticabedrijf Beate Uhse heeft het faillissement aangevraagd. Het bedrijf had al langer problemen om in een digitale wereld de omzet op peil te houden. De winkels blijven open. 

Deze retailers pakken uit met knappe kerstcommercials

15/12/2017

Heel wat internationale retailers pakken in de aanloop naar de eindejaarsfeesten uit met ambitieuze kerstcommercials. RetailDetail selecteerde twaalf opmerkelijke reclamespots. Laat u ook een traantje van ontroering?

Unizo wil geen verbod op plastic zakjes

15/12/2017

In tegenstelling tot Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, is Unizo een verbod op plastic zakjes in de retail niet genegen. De organisatie pleit voor een systeem waarbij de klant moet betalen voor elk zakje.

Gent lanceert visienota voor handelsvestigingsbeleid

14/12/2017

Gent is naar eigen zeggen de eerste centrumstad (die in navolging van het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid van het Vlaams Parlement) een eigen visienota heeft opgesteld voor de toekomst van handelsvestigingen in de stad.

Alweer 10% meer online uitgaven in ons land

14/12/2017

Alle Belgen samen spendeerden de voorbije drie kwartalen liefst 7,35 miljard euro online, 10% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De voorspelde kaap van tien miljard euro bestedingen is volgens GfK dan ook nog steeds haalbaar.

Lees het nieuwe RetailDetail Magazine online

13/12/2017

Ja, er staat bekend volk op de cover van de decembereditie van RetailDetail Magazine, naar aanleiding van onze boeklancering. Maar blader vooral verder, want dit nummer staat ook boordevol boeiende interviews met grote namen uit de retailwereld.  

Back to top