Tuincentrum mag enkel nog zelfgekweekte planten verkopen

Tuincentrum mag enkel nog zelfgekweekte planten verkopen
Facebook

Tuincentrum Maréchal in Turnhout heeft een deel planten uit de rekken moeten halen, nadat het een juridische slag met concurrent Pelckmans verloor. Daardoor mag het tuinbedrijf nu enkel nog zelfgekweekte planten verkopen.

Dwangsom

Maréchal en Pelckmans liggen al jaren in strijd met elkaar en in een laatste uitspraak heeft de rechtbank beslist dat Maréchal alle niet-zelfgekweekte planten uit de rekken moet halen of een dwangsom van 50.000 euro per dag, met een maximum van 250.000 euro, moet neertellen. De reden voor de uitspraak is de ligging van het tuincentrum: dat bevindt zich in agrarisch gebied en dus is er een beperking op wat er verkocht mag worden. Aangekochte planten zijn daarbij niet toegestaan.

 

“Potgrond, bestrijdingsmiddelen en dergelijke mogen dan weer wel. Het is allemaal vrij technisch”, vertelt zaakvoerder Serge Michielsen. Hij voegt er ook aan toe dat er nog een beroepsprocedure loopt, inclusief een wijziging van het planologisch attest dat bepaalt wat er verkocht mag worden. “We hebben vertrouwen in de goede afloop”, klinkt het.

 

Maréchal heeft de voorbije jaren wel al geanticipeerd op het mogelijke verbod en zijn aanbod alvast aangepast. “Dit betekent wellicht een serieuze knauw in onze omzet, maar ook dat is relatief. We hebben geanticipeerd en de voorbije twee jaar onze teeltcapaciteit verdubbeld. Tegelijk zijn we blijven inzetten op planten waarmee we goede omzetten halen”, stelt het op Facebook.