Unizo wil geen verbod op plastic zakjes | RetailDetail

Unizo wil geen verbod op plastic zakjes

Unizo wil geen verbod op plastic zakjes
Shutterstock

In tegenstelling tot Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, is Unizo een verbod op plastic zakjes in de retail niet genegen. De organisatie pleit voor een systeem waarbij de klant moet betalen voor elk zakje.

Regering wil totaalverbod

“Tot nog toe betaalt de consument in zo’n 500 grote supermarkten voor een plastic zakje aan de kassa. Wij willen naar een systeem waarbij de hele retail de plastic zakjes betalend maakt”, zegt Luc Ardies van Unizo aan De Standaard. “Ook de bakker en de buurtwinkel dus. Onze leden weten dat niets doen geen optie is. Als ze niet volgen, komt er een verbod.” In dat plan blijven de zakjes voor groenten en fruit wel gratis, omdat daar nog geen alternatief voor is.

 

Het plan van Unizo gaat minder ver dan de plannen van de Vlaamse regering, die in navolging van Brussel en Wallonië een volledig verbod wil op plastic zakjes. De gemiddelde Belg gebruikt jaarlijks immers 98 zakjes, goed voor ongeveer een miljard wegwerpzakjes per jaar. Wereldwijd zijn er al meer dan 30 landen waar zo’n verbod van kracht is.

 

Het verbod ligt ook in Vlaanderen al een tijdje op de onderhandelingstafel, maar vorig jaar werd het nog gekelderd door Open VLD, dat meer ziet in maatregelen die in samenspraak met de sector worden gemaakt. Unizo rekent erop dat de regering een prijs zal plakken op de zakjes en dat het een sensibiliseringscampagne op poten zetten, om de consument aan te zetten de zakjes zoveel mogelijk te hergebruiken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.