Unizo wil geen verbod op plastic zakjes

Unizo wil geen verbod op plastic zakjes
Shutterstock

In tegenstelling tot Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, is Unizo een verbod op plastic zakjes in de retail niet genegen. De organisatie pleit voor een systeem waarbij de klant moet betalen voor elk zakje.

Regering wil totaalverbod

“Tot nog toe betaalt de consument in zo’n 500 grote supermarkten voor een plastic zakje aan de kassa. Wij willen naar een systeem waarbij de hele retail de plastic zakjes betalend maakt”, zegt Luc Ardies van Unizo aan De Standaard. “Ook de bakker en de buurtwinkel dus. Onze leden weten dat niets doen geen optie is. Als ze niet volgen, komt er een verbod.” In dat plan blijven de zakjes voor groenten en fruit wel gratis, omdat daar nog geen alternatief voor is.

 

Het plan van Unizo gaat minder ver dan de plannen van de Vlaamse regering, die in navolging van Brussel en Wallonië een volledig verbod wil op plastic zakjes. De gemiddelde Belg gebruikt jaarlijks immers 98 zakjes, goed voor ongeveer een miljard wegwerpzakjes per jaar. Wereldwijd zijn er al meer dan 30 landen waar zo’n verbod van kracht is.

 

Het verbod ligt ook in Vlaanderen al een tijdje op de onderhandelingstafel, maar vorig jaar werd het nog gekelderd door Open VLD, dat meer ziet in maatregelen die in samenspraak met de sector worden gemaakt. Unizo rekent erop dat de regering een prijs zal plakken op de zakjes en dat het een sensibiliseringscampagne op poten zetten, om de consument aan te zetten de zakjes zoveel mogelijk te hergebruiken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

LensGroup neemt twee Duitse webwinkels over

18/01/2018

Het Belgische LensGroup, moederbedrijf van online lenzenverkoper LensOnline, heeft twee Duitse webwinkels overgenomen. Het betreedt zo voor de eerste keer de Duitse markt, het vijfde Europese land voor de groep.

Wint jouw bedrijf de bpost Omnichannel Award 2018?

18/01/2018

Welke retailer volgt in 2018 Juttu op als winnaar van de bpost Omnichannel Award? Kandidaten kunnen zich nu aanmelden. De award wordt uitgereikt tijdens het Omnichannel Congress op 1 maart.

"Vijfde van alle aankopen wordt gedaan via digitale spraakassistenten”

17/01/2018

Kopen via spraakassistenten zoals Siri of Amazon Alexa wordt heel groot, meent Capgemini. Al 35% van de consumenten zou aan zogeheten ‘conversational commerce’ doen: kopen of bestellen via zo’n digitale spraakassistent.

Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

Back to top