Van Marcke brengt eigen ‘contact tracing’-app uit

Foto: Van Marcke

Sanitairgroothandel Van Marcke heeft een eigen app gelanceerd voor ‘contact tracing’. Zo wil het bedrijf garanderen dat klanten en werknemers veilig blijven. De app was op slechts vijf dagen tijd klaar.

 

Nog geen twee weken later

Dat de overheden geen consensus konden vinden over een ‘contact tracing’-app in de nasleep van de corona-lockdown, was voor Van Marcke het signaal om het heft in eigen handen te nemen. Twee weken geleden gaf CEO Caroline Van Marcke haar IT-afdeling de opdracht om een eigen systeem te ontwikkelen. 

 

Inmiddels is de app klaar om gebruikt te worden door de medewerkers van het bedrijf. De app, Stay Safe genaamd, is in vijf dagen tijd klaargestoomd. "We doen dat omdat we zo onze eigen mensen, medewerkers en onze klanten willen beschermen maar ook onze activiteiten", aldus Van Marcke tegenover Data News. Nu de app operationeel is, gaat het hoofdkantoor van de groep ook weer open.

 

Voor 1.600 werknemers

Uit veiligheids- en privacy-overwegingen werkt Stay Safe op basis van vrijwillige input: medewerkers vullen zelf in de app in aan de hand van het soort vragen dat ook door de ‘contact tracers’ van de overheid wordt gesteld. Er is koppeling met het personeelsregister en het SAP-systeem, zodat bij een vergadering bijvoorbeeld maar één persoon de gegevens hoeft in te voeren. De data wordt na drie weken (ruim genomen de incubatietijd voor het coronavirus) vanzelf gewist.

 

Van Marcke stelt de app beschikbaar voor alle 1600 werknemers van het sanitairbedrijf in België, Frankrijk, Zwitserland en Luxemburg. Het is een investering die 5000 euro heeft gekost, maar al op veel enthousiasme kan rekenen bij de bedrijfsleiding: “Nu ik weet dat ik mijn IT-afdeling kan uitdagen om snelle oplossingen uit te werken, smaakt dit naar meer", aldus de topvrouw.