Vlaming koopt almaar minder boeken

Vlaming koopt almaar minder boeken

Vlaming koopt almaar minder boeken

De omzet van de boekenverkoop in Vlaanderen daalde in de eerste jaarhelft van 2016 met 6,2%, al was er wel beterschap merkbaar in het tweede kwartaal. Wie nog boeken koopt, doet dat overigens almaar minder bij de traditionele boekhandel en de ketens.

Almaar meer online

Goed en slecht nieuws van het boekenfront: de Vlaming koopt steeds minder boeken. Wel was er in het tweede kwartaal sprake van een positieve kentering, zo meldt Boek.be op basis van cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. In het eerste kwartaal bedroeg de daling liefst 7,5%, terwijl het tweede kwartaal afklokte op ‘slechts’ -4,8%. De mindere verkoop in het begin van het jaar lijkt zich met andere woorden langzaam te corrigeren.

 

De trend van de voorgaande jaren zet zich onverminderd voort: als we boeken kopen, doen we dat almaar vaker online. Zo steeg het aandeel van de websites met 13,5%, terwijl de ketens een daling van 9% lieten optekenen. Grootste verliezers zijn eens te meer de zelfstandige boekhandels, die hun verkoop 14% zagen afkalven.

 

Maar ook al kopen we almaar vaker online, we blijven toch nog altijd de voorkeur geven aan het traditionele papieren boek (zie grafiek). Het digitale boek liet het eerste halfjaar een stijging van amper 0,4% optekenen en is daarmee goed voor 3,5% van alle verkochte boeken. Bij de e-booklezers is vooral het genre ‘literaire fictie’ populair.

 

Thematisch is de grootste klap weggelegd voor de categorie ‘non-fictie vrije tijd: die daalde met liefst 21%. Opvallend is dat kookboeken op de terugweg zijn, al is er een notoire uitzondering: Pascale Naessens heeft er liefst zes in de top-10.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie. 

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

09/08/2018

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.

Prima halfjaar voor Rakuten

09/08/2018

De Japanse e-commercereus Rakuten, ’s werelds nummer 5 gemeten naar handelsvolume, zag zowel zijn omzet als zijn winst de voorbije zes maanden flink toenemen. Intussen gaat de groep zijn interne structuur grondig reorganiseren om sneller te kunnen inspelen op de almaar sneller wijzigende marktomstandigheden.

Gratis verzending voor leden Bol.com Select

08/08/2018

In navolging van Amazon voert Bol.com zijn lidmaatschapsservice op: Select-leden kunnen nu het hele assortiment gratis bezorgd krijgen. Althans, als ze de lidmaatschapskost betalen.