Vlaming koopt almaar minder boeken

Vlaming koopt almaar minder boeken

Vlaming koopt almaar minder boeken

De omzet van de boekenverkoop in Vlaanderen daalde in de eerste jaarhelft van 2016 met 6,2%, al was er wel beterschap merkbaar in het tweede kwartaal. Wie nog boeken koopt, doet dat overigens almaar minder bij de traditionele boekhandel en de ketens.

Almaar meer online

Goed en slecht nieuws van het boekenfront: de Vlaming koopt steeds minder boeken. Wel was er in het tweede kwartaal sprake van een positieve kentering, zo meldt Boek.be op basis van cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. In het eerste kwartaal bedroeg de daling liefst 7,5%, terwijl het tweede kwartaal afklokte op ‘slechts’ -4,8%. De mindere verkoop in het begin van het jaar lijkt zich met andere woorden langzaam te corrigeren.

 

De trend van de voorgaande jaren zet zich onverminderd voort: als we boeken kopen, doen we dat almaar vaker online. Zo steeg het aandeel van de websites met 13,5%, terwijl de ketens een daling van 9% lieten optekenen. Grootste verliezers zijn eens te meer de zelfstandige boekhandels, die hun verkoop 14% zagen afkalven.

 

Maar ook al kopen we almaar vaker online, we blijven toch nog altijd de voorkeur geven aan het traditionele papieren boek (zie grafiek). Het digitale boek liet het eerste halfjaar een stijging van amper 0,4% optekenen en is daarmee goed voor 3,5% van alle verkochte boeken. Bij de e-booklezers is vooral het genre ‘literaire fictie’ populair.

 

Thematisch is de grootste klap weggelegd voor de categorie ‘non-fictie vrije tijd: die daalde met liefst 21%. Opvallend is dat kookboeken op de terugweg zijn, al is er een notoire uitzondering: Pascale Naessens heeft er liefst zes in de top-10.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Samsonite opent flagshipstore volgens nieuw concept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Eigenaar CK Hutchison zet stap opzij

19/03/2018

Li Ka-shing, de eigenaar en topman van CK Hutchison (het bedrijf achter ketens als Kruidvat en ICI Paris XL), zet half mei een stap opzij. Dan geeft de 89-jarige de fakkel door aan zijn oudste zoon, Victor Li.

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Back to top