Voorbije koopzondag geen groot succes | RetailDetail

Voorbije koopzondag geen groot succes

Voorbije koopzondag geen groot succes

Het laatste weekend voor Kerstmis is een teleurstelling geworden voor retailers: tijdens de koopzondag waren er twintig procent minder elektronische betalingen dan vorig jaar, en zaterdag waren er opnieuw problemen met het betaalverkeer.

'Te veel tijd, te veel e-commerce'

In totaal waren er zondag om 15u30 iets meer dan 1,3 miljoen elektronische betalingen. Dat is een stuk minder dan vorig jaar, en daarvoor ziet handelsfederatie Comeos verschillende redenen: zo lag het laatste weekend voor Kerstmis vorig jaar veel dichter bij 25 december, terwijl mensen nu nog tot woensdag hebben om hun inkopen te doen. Dat heeft vooral gevolgen voor de verkoop van voedingswaren.

 

Ook de e-commerce zorgt ongetwijfeld voor een lagere verkoop in de winkels. "Voor handelaars hoeft dat geen drama te zijn, als ze zelf een deel via hun eigen webshop kunnen recupereren. Wie dat niet kan, ziet zijn verkoop verder afkalven", stelt Comeos.

 

Tot slot kunnen ook de betaalproblemen van zaterdag hun invloed hebben gehad: toen lag het betaalverkeer ongeveer een uur plat, net op de dag dat handelaars niet moesten betalen voor transacties, als compensatie voor de problemen van vorig jaar. "We weten niet hoeveel mensen door de berichten rond de betaalproblemen afhaakten, en hun inkopen uitstelden, of online zijn gaan shoppen." Comeos eist nu een onafhankelijk onderzoek naar de problemen bij Worldline. Het denkt er ook over om gerechtelijke stappen te zetten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


KaDeTe, ’s werelds eerste startup-supermarkt, opent in Berlijn

22/02/2018

In Berlijn opent volgende maand KaDeTe, ’s werelds eerste startupsupermarkt. De fysieke marktplaats geeft startende merken en bedrijven de kans om in contact te komen met zowel consumenten als inkopers.

"Geen grote verrassing" mocht Unilever voor Rotterdam kiezen

22/02/2018

Volgens de Financial Times maakt Rotterdam en niet Londen de meeste kans om het hoofdkantoor van het Brits-Nederlandse Unilever te krijgen. De zakenkrant baseert zich daarvoor op bronnen uit politieke middens.

Recordcijfers voor Henkel

22/02/2018

Het Duitse Henkel heeft er een sterk 2017 opzitten, met zowel op vlak van omzet als op vlak van winst absolute recordcijfers. Zo wist het bedrijf voor het eerst de grens van 20 miljard euro omzet te doorbreken.

Go Sport ontvouwt grootse internationale plannen

22/02/2018

De Franse sportretailer Go Sport, in ons land actief met twaalf winkels, koestert ambitieuze expansieplannen. Binnen Europa worden Spanje en Polen de speerpunten, daarbuiten zet de groep in op Marokko en India.

Walmart kan online groei niet aanhouden

21/02/2018

De Amerikaanse retailreus Walmart heeft in het laatste kwartaal van 2017 een teleurstellende online groei gekend. De online omzet steeg nog wel met een kwart, maar dat was een stuk minder dan verwacht.

Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes

21/02/2018

Als het van het Brugse Open VLD Plus afhangt, komt er een verbod op nieuwe winkeltjes die mikken op toeristen in de binnenstad. Brugge zou zo een voorbeeld nemen aan Amsterdam.

Back to top