Wibra weet weer wat winst is

Wibra weet weer wat winst is

Budgetketen Wibra heeft in 2016 opnieuw winst weten te maken, nadat het de voorbije jaren vooral verliezen had moeten slikken. De omzet blijft wel in dalende lijn en voorlopig lijkt het er niet op dat die trend gaat keren.

 

Besparingen

In 2016 haalde Wibra een omzet van 172 miljoen euro (-3,4%), maar volgens het FD is ten opzichte van 2013 de omzet zelfs al met 8%. In tegenstelling tot in 2015 wist Wibra in 2016 wel een nettowinst te maken van 4,2 miljoen euro, een jaar eerder werd er nog een verlies geleden van 6,1 miljoen euro. Dat Wibra opnieuw winst maakt, wil echter niet zeggen dat de keten uit de moeilijkheden is: de winst is immers vooral toe te schrijven aan een besparing van 10,7 miljoen euro bij ‘overige bedrijfskosten’, en er is ook sprake van een eenmalige inkomst uit een desinvestering, die in het jaarverslag verder niet wordt toegelicht.

 

Wibra blijft dan ook kampen met de concurrentie van de fastfashionketens, met Primark op kop. Ook ketens als H&M en Forever 21 knabbelen aan de inkomsten, omdat klanten er vrijwel aan dezelfde prijs als bij Wibra modieuze kleding kunnen vinden, die ze niet bij de Nederlandse keten aantreffen.

 

De keten wil voorlopig alvast niet besparen op personeel, want zowel het personeelsbestand als de loonkosten zijn in 2016 vrijwel stabiel gebleven. Het aantal winkels daalde licht van 307 naar 304 vestigingen.