Zeeman wil nieuw imago, zonder matroos | RetailDetail

Zeeman wil nieuw imago, zonder matroos

Zeeman wil nieuw imago, zonder matroos
Shutterstock

Textieldiscounter Zeeman is op zoek naar een nieuw imago en heeft daarom een nieuw winkelconcept ontwikkeld. Het meest opvallende daarbij is dat de typische matroos uit beeld verdwijnt.

Meer ruimte

De eerste vestiging met het nieuwe concept werd onlangs geopend in thuisbasis Alphen aan den Rijn. De vernieuwde Zeeman XL oogt een stuk strakker dan zijn voorgangers. Niet enkel is de matroos uit het logo verdwenen, maar ook op andere manieren wil de winkel zich een moderner imago aanmeten. Voor de winkel zijn er geen vlaggen of parasols te vinden en in de winkel is er veel meer ruimte om te winkelen. Bovendien is er met meer zorg gedacht aan het uitstallen van de producten: alles wordt daarbij netjes gestapeld of opgevouwen.

 

Voor het bedrijf was het wel belangrijk dat er een goede mix werd gevonden tussen een beter en moderner imago, en het idee dat Zeeman nog steeds een discounter is. “Je moet wel uitstralen dat je discounter bent. We kijken steeds: hebben we de laagste prijzen”, zegt financieel directeur Albert van Bolderen.

 

“Investeringsachterstand

Zeeman is al langer bezig met een imagowijziging, wat volgens directeur Bart Karis dringend nodig was. “Het is een mooi label met fantastische mogelijkheden, waar achterstallig onderhoud aan kleefde. Het revitaliseren leek me een prachtige uitdaging. Er was een investeringsachterstand in de filialen”, zei Karis daar een tijdje geleden al over. Een betere winkelervaring is een belangrijk onderdeel van dat nieuwe imago.

 

Dat het nieuwe imago zijn vruchten afwerpt, blijkt uit de cijfers: in 2016 steeg de omzet met 3,4% naar 548 miljoen euro en de winst werd zelfs verdubbeld, ondanks stevige investeringen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.