Alcoholverbod voor jongeren onder de 18 weinig waarschijnlijk

Alcoholverbod voor jongeren onder de 18 weinig waarschijnlijk

(UPDATE) Nu er in Nederland een alcoholverbod is ingevoerd voor jongeren onder de 18, liggen er ook bij onze overheid voorstellen op tafel om de verkoop van alcohol aan jongeren aan banden te leggen. Een eerste voorstel maakt een onderscheid tussen drank met een alcoholpercentage van meer dan 15 graden en dranken met een lager percentage; een tweede - strenger - voorstel verhoogt de leeftijd waarop jongeren alle alcohol kunnen kopen naar 18 jaar. Echter, in een debat in de Kamer gisteren werd al duidelijk dat er weinig animo is om deze voorstellen effectief uit te voeren.

Unizo: "Verantwoordelijkheid niet enkel bij winkelier leggen"

Op dit moment mag er in ons land geen alcohol verkocht worden aan jongeren onder de 16 jaar en geen sterke drank aan jongeren onder de 18. In het kader van een onderzoek naar oplossingen om alcoholmisbruik tegen te gaan, werd door experten een lijst met 28 actiepunten opgesteld, waarvan twee echter ook betrekking hebben op die leeftijdsgrens. Zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ zijn alvast sterk tegen de verstregende voorstellen gekant.

 

"Een verbod op de verkoop van alcohol werkt enkel als je ook een verbod instelt voor jongeren op het bezit of gebruik", zegt Buurtsuper.be. De Unizo-organisatie voor de zelfstandige detailhandel verwijst daarbij naar Nederland, dat zowel een verkoop- als gebruiksverbod heeft ingesteld. In België zou het enkel gaan over een verkoopverbod.

 

De organisatie vreest dat daardoor de verantwoordelijkheid enkel bij de winkelier zal komen te liggen. Want hoewel volgens een enquête van Unizo negen op de tien winkels de wetgeving volgen en dus de leeftijd van de klanten controleren, raken vier op de tien winkeliers daardoor serieus in de knoei: "In de meeste gevallen blijft het beperkt tot een discussie met de jongeren of hun ouders, maar één op de vijf winkeliers krijgt geregeld te maken met verbale agressie en in één op de twintig winkels komt het nu en dan zelfs tot fysieke agressie."

 

Minstens even erg is dat het naleven van de regels bij 44% van de winkeliers tot groot klantenverlies leidt, terwijl het systeem evenmin waterdicht is: ruim 60% van de winkeliers kreeg al te maken met jongeren die liegen over hun leeftijd. Buurtsuper.be vraagt dan ook dringend overleg over de voorgestelde maatregelen.

 

Evenmin veel draagvlak onder politici

Ook zelfstandigenorganisatie NSZ schiet de plannen radicaal af. "Volstrekt belachelijk en een slecht idee. Er is voor die maatregel trouwens geen maatschappelijk draagvlak", klinkt het bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

 

Eveneens onder politici is er evenwel weinig steun te vinden voor de voorstellen. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer donderdag werd meteen duidelijk dat de meeste partijen zich niet kunnen vinden in een verhoging van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol. Ook Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) meent dat andere punten grotere prioriteit hebben in de strijd tegen alcoholmisbruik.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Emté blijft wegen op resultaten Sligro Food Group

19/10/2017

Bij de bekendmaking van de resultaten voor het derde kwartaal heeft Sligro Food Group laten verstaan dat het nog steeds op zoek is naar een oplossing voor Emté. Ondertussen blijft de omzet van die bedrijfstak dalen.

Unilever verkoopt minder ijsjes in magere zomer

19/10/2017

De voorbije zomer was er maar weinig sprake van stralend weer en dat heeft ook zijn effect gehad op de ijsverkoop van Unilever. Dat onderdeel van het Brits-Nederlandse bedrijf zag zijn omzet met 6,7% dalen.

Danone wijzigt managementstructuur

19/10/2017

Danone heeft besloten om de managementstructuur aan de top van het bedrijf aan te passen. De functie van voorzitter van de raad van bestuur en die van CEO worden voortaan gecombineerd door huidig CEO Emmanuel Faber.

Lastig derde kwartaal voor Carrefour

18/10/2017

De kwartaalresultaten die Carrefour woensdagavond publiceerde, illustreren de grote uitdagingen waar de nieuwe CEO en zijn team voor staan, vooral dan in West-Europa. Ook in België daalde de vergelijkbare omzet.

Delhaize opent stadsmoestuin

18/10/2017

Voortaan kunnen de klanten van Delhaize Boondael in Elsene groenten kopen die net geplukt zijn op het dak van hun supermarkt. Geen marketingstunt, wel een onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van de retailer.

Sainsbury’s gaat 2.000 banen schrappen

18/10/2017

De Britse supermarktketen Sainsbury’s gaat in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2.000 banen schrappen. Zo wil het tot 500 miljoen pond (560 miljoen euro) besparen, in een poging om de concurrentie met de discounters aan te gaan.

Back to top