Alcoholverbod voor jongeren onder de 18 weinig waarschijnlijk | RetailDetail

Alcoholverbod voor jongeren onder de 18 weinig waarschijnlijk

Alcoholverbod voor jongeren onder de 18 weinig waarschijnlijk

(UPDATE) Nu er in Nederland een alcoholverbod is ingevoerd voor jongeren onder de 18, liggen er ook bij onze overheid voorstellen op tafel om de verkoop van alcohol aan jongeren aan banden te leggen. Een eerste voorstel maakt een onderscheid tussen drank met een alcoholpercentage van meer dan 15 graden en dranken met een lager percentage; een tweede - strenger - voorstel verhoogt de leeftijd waarop jongeren alle alcohol kunnen kopen naar 18 jaar. Echter, in een debat in de Kamer gisteren werd al duidelijk dat er weinig animo is om deze voorstellen effectief uit te voeren.

Unizo: "Verantwoordelijkheid niet enkel bij winkelier leggen"

Op dit moment mag er in ons land geen alcohol verkocht worden aan jongeren onder de 16 jaar en geen sterke drank aan jongeren onder de 18. In het kader van een onderzoek naar oplossingen om alcoholmisbruik tegen te gaan, werd door experten een lijst met 28 actiepunten opgesteld, waarvan twee echter ook betrekking hebben op die leeftijdsgrens. Zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ zijn alvast sterk tegen de verstregende voorstellen gekant.

 

"Een verbod op de verkoop van alcohol werkt enkel als je ook een verbod instelt voor jongeren op het bezit of gebruik", zegt Buurtsuper.be. De Unizo-organisatie voor de zelfstandige detailhandel verwijst daarbij naar Nederland, dat zowel een verkoop- als gebruiksverbod heeft ingesteld. In België zou het enkel gaan over een verkoopverbod.

 

De organisatie vreest dat daardoor de verantwoordelijkheid enkel bij de winkelier zal komen te liggen. Want hoewel volgens een enquête van Unizo negen op de tien winkels de wetgeving volgen en dus de leeftijd van de klanten controleren, raken vier op de tien winkeliers daardoor serieus in de knoei: "In de meeste gevallen blijft het beperkt tot een discussie met de jongeren of hun ouders, maar één op de vijf winkeliers krijgt geregeld te maken met verbale agressie en in één op de twintig winkels komt het nu en dan zelfs tot fysieke agressie."

 

Minstens even erg is dat het naleven van de regels bij 44% van de winkeliers tot groot klantenverlies leidt, terwijl het systeem evenmin waterdicht is: ruim 60% van de winkeliers kreeg al te maken met jongeren die liegen over hun leeftijd. Buurtsuper.be vraagt dan ook dringend overleg over de voorgestelde maatregelen.

 

Evenmin veel draagvlak onder politici

Ook zelfstandigenorganisatie NSZ schiet de plannen radicaal af. "Volstrekt belachelijk en een slecht idee. Er is voor die maatregel trouwens geen maatschappelijk draagvlak", klinkt het bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

 

Eveneens onder politici is er evenwel weinig steun te vinden voor de voorstellen. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer donderdag werd meteen duidelijk dat de meeste partijen zich niet kunnen vinden in een verhoging van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol. Ook Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) meent dat andere punten grotere prioriteit hebben in de strijd tegen alcoholmisbruik.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

23/02/2018

Er komen na de opening van de eerste Amazon Go-winkel vorige maand nog minstens zes van de hoogtechnologische en kassaloze winkels gemakswinkels bij. Onder meer Los Angeles en Seattle krijgen nieuwe Amazon Go-winkels.

Belgische CEO Le Pain Quotidien verlaat bedrijf

23/02/2018

Vincent Herbert heeft na 17 jaar besloten om zijn functie als CEO van Le Pain Quotidien neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Jerry Gamez, die flink wat ervaring heeft bij fastfoodketen Burger King en Walmart.

Filet Pur: Uw portie speculatieve onzin

23/02/2018

Here we go again: foodretail is in essentie slechts een loopgravenoorlog. Maar wie haalt de consument uit z’n winterdepressie? Hier ligt een ondankbare taak voor het wekelijkse nieuwsoverzicht van RetailDetail Food!

Ontdek de smaak van morgen op Tavola 2018: 11-12-13 maart 2018 in Kortrijk Xpo

23/02/2018

(publireportage) Delicatessen & hoge kwaliteit maken van Tavola een topevent voor de foodretail,  met 450 marktleiders én ambachtelijke fabrikanten, en veel nieuwigheden. We stellen u graag de winnaars van de Gouden Tavola voor.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Back to top