Alcoholverbod voor jongeren onder de 18 weinig waarschijnlijk

Alcoholverbod voor jongeren onder de 18 weinig waarschijnlijk

(UPDATE) Nu er in Nederland een alcoholverbod is ingevoerd voor jongeren onder de 18, liggen er ook bij onze overheid voorstellen op tafel om de verkoop van alcohol aan jongeren aan banden te leggen. Een eerste voorstel maakt een onderscheid tussen drank met een alcoholpercentage van meer dan 15 graden en dranken met een lager percentage; een tweede - strenger - voorstel verhoogt de leeftijd waarop jongeren alle alcohol kunnen kopen naar 18 jaar. Echter, in een debat in de Kamer gisteren werd al duidelijk dat er weinig animo is om deze voorstellen effectief uit te voeren.

Unizo: "Verantwoordelijkheid niet enkel bij winkelier leggen"

Op dit moment mag er in ons land geen alcohol verkocht worden aan jongeren onder de 16 jaar en geen sterke drank aan jongeren onder de 18. In het kader van een onderzoek naar oplossingen om alcoholmisbruik tegen te gaan, werd door experten een lijst met 28 actiepunten opgesteld, waarvan twee echter ook betrekking hebben op die leeftijdsgrens. Zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ zijn alvast sterk tegen de verstregende voorstellen gekant.

 

"Een verbod op de verkoop van alcohol werkt enkel als je ook een verbod instelt voor jongeren op het bezit of gebruik", zegt Buurtsuper.be. De Unizo-organisatie voor de zelfstandige detailhandel verwijst daarbij naar Nederland, dat zowel een verkoop- als gebruiksverbod heeft ingesteld. In België zou het enkel gaan over een verkoopverbod.

 

De organisatie vreest dat daardoor de verantwoordelijkheid enkel bij de winkelier zal komen te liggen. Want hoewel volgens een enquête van Unizo negen op de tien winkels de wetgeving volgen en dus de leeftijd van de klanten controleren, raken vier op de tien winkeliers daardoor serieus in de knoei: "In de meeste gevallen blijft het beperkt tot een discussie met de jongeren of hun ouders, maar één op de vijf winkeliers krijgt geregeld te maken met verbale agressie en in één op de twintig winkels komt het nu en dan zelfs tot fysieke agressie."

 

Minstens even erg is dat het naleven van de regels bij 44% van de winkeliers tot groot klantenverlies leidt, terwijl het systeem evenmin waterdicht is: ruim 60% van de winkeliers kreeg al te maken met jongeren die liegen over hun leeftijd. Buurtsuper.be vraagt dan ook dringend overleg over de voorgestelde maatregelen.

 

Evenmin veel draagvlak onder politici

Ook zelfstandigenorganisatie NSZ schiet de plannen radicaal af. "Volstrekt belachelijk en een slecht idee. Er is voor die maatregel trouwens geen maatschappelijk draagvlak", klinkt het bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

 

Eveneens onder politici is er evenwel weinig steun te vinden voor de voorstellen. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer donderdag werd meteen duidelijk dat de meeste partijen zich niet kunnen vinden in een verhoging van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol. Ook Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) meent dat andere punten grotere prioriteit hebben in de strijd tegen alcoholmisbruik.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


70 jobs verdwijnen op hoofdkantoor AB InBev in Leuven

12/12/2017

Op het hoofdkantoor van AB InBev in Leuven verdwijnen 70 banen, nu de brouwer besloten heeft om zijn wereldwijde aankoopdienst te verhuizen naar Zwitserland. Daar bevond zich ook al de aankoopdienst van SABMiller.

Binnenkort een taks op vlees: wordt vlees de nieuwe tabak?

12/12/2017

Binnen de tien jaar komt er een vleestaks die vleesverbruik moet ontmoedigen, menen onderzoekers en parlementairen van over de hele wereld. De snelle groei van de vleesconsumptie heeft immers ernstige gevolgen voor klimaat en gezondheid.

 

AB InBev opent nieuwe brouwerij in China

12/12/2017

Brouwer AB InBev heeft een nieuwe brouwerij geopend in China, die jaarlijks 1,5 miljoen ton bier kan produceren en daarmee de grootste brouwerij van het bedrijf in Azië is. AB InBev hoopt zo te profiteren van de groeiende middenklasse in China.

Dr. Oetker stort zich op Belgische industriële bakkerij

11/12/2017

De Duitse Oetker Gruppe, bij ons vooral bekend van de diepvriespizza’s van Dr. Oekter, heeft de Belgische industriële bakkerij Diversi Foods overgenomen. Dat is een grote leverancier van diepvriesbrood aan Belgische en Nederlandse supermarktketens.

Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Zo wil het Belgisch-Nederlandse fusiebedrijf verder in de kosten snijden.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Back to top