Aoste en Marcassou krijgen Chinees randje

Aoste en Marcassou krijgen Chinees randje

De charcuterieproducten van Aoste, Marcassou, Bistro en Leielander krijgen een Chinees tintje. Campofrio, de Spaanse moedermaatschappij van producent Imperial Meat, belandt immers voor een belangrijk deel in Chinese handen.

Amerikaanse (groot)moeder wordt Chinees

Vleeswarenproducent Imperial Meat uit Lovendegem is sinds 2008 in handen van de Spaanse groep Campofrio. Die behoort op zijn beurt voor 37% toe aan het Amerikaanse Smithfield, dat daarmee de grootste aandeelhouder van het concern is. Die laatste wordt nu echter overgenomen door het Chinese Shuanghui, de grootste varkenskweker in China.


Shuanghui betaalt 4,72 miljard dollar of omgerekend 3,6 miljard euro voor de overname van Smithfield. Daarnaast neemt het ook de schulden van dat concern over.


Met de acquisitie wil de Chinese groep zijn bevoorrading aanvullen. China is de derde belangrijkste afzetmarkt voor Amerikaans varkensvlees. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse overheid.


Tweede grootste charcuterieproducent

Imperial Meat is de tweede producent van vleeswaren in ons land. Met vijf fabrieken (Lovendegem, Gent, Destelbergen, Zwijnaarde en Champlon) en 800 werknemers haalt het bedrijf een omzet van zowat 200 miljoen euro. Alleen het beursgenoteerde Ter Beke weegt nog zwaarder.

Tags: