Barilla zwicht voor protest holebi's

Barilla zwicht voor protest holebi's

Het Italiaanse Barilla trekt volop de kaart van de diversiteit. 's Werelds grootste pastaproducent hoopt zo een punt te zetten achter een woelige periode nadat topman Guido Barilla (foto) twee maanden geleden de hele holebigemeenschap nog zwaar had geschoffeerd.

Boycot na ongepaste uitspraken

"Onze familie is een traditionele familie. Je kunt niet iedereen plezieren. Ik wil nooit reclames met een homokoppel. Niet omdat ik geen respect heb voor homo's: zij hebben het recht om te doen wat ze willen zolang ze anderen maar niet storen. Maar ik ga niet akkoord met hen, en wij willen traditionele families aanspreken. Daarbij zijn vrouwen cruciaal." Met die uitspraak stak Guido Barilla, de 55-jarige topman van Barilla, eigenhandig het vuur aan de lont.

 

De vlam werd al gauw een wereldwijd uitslaande brand, toen diverse belangenorganisaties opriepen om Barilla en de andere merken van het voedingsconcern te boycotten. Via de sociale media gaat zoiets snel, zeker in de Verenigde Staten, de op één na grootste afzetmarkt van het Italiaanse voedingsconcern.

 

Na excuses nu ook concrete stappen

De heisa werd zo groot dat de achterkleinzoon van de stichter al gauw zijn excuses aanbood: "Ik verontschuldig mij indien mijn uitspraken misverstanden hebben opgeroepen. Ik wilde enkel de centrale rol van vrouwen in onze advertenties benadrukken."

 

Nu heeft het bedrijf laten weten dat Barilla volop de kaart van de diversiteit trekt, niet alleen in zijn reclame maar ook in zijn bedrijfsvoering en zijn personeelsbeleid. Zo zullen in de spots van Barilla voortaan niet alleen maar traditionele gezinnen te zien zijn, maar krijgen ook onder meer de gehandicapte voormalige Formule1-piloot en Paralympisch handbiker Alex Zanardi en de Amerikaanse homorechtenactivist David Mixner een prominente rol.

 

Het bedrijf richt ook een dienst Diversiteit & Integratie op en er komt een 'global diversity officer', die Barilla op het juiste spoor moet zetten en houden. Om te bewijzen dat het de firma uit Parma menens is, wil Barilla ook gescreend worden volgens de principes van de Corporate Equality Index, een initiatief van Human Rights Campaign dat best practices inzake diversiteit op het werk rapporteert.

 

Gesprekken met holebi's

Al die stappen komen er nadat Guido Barilla de voorbije weken diverse contacten en gesprekken had met holebi's en hun belangenverenigingen in Italië en de Verenigde Staten. "Die vergaderingen hebben ons geholpen om onze ogen en oren te openen voor wat er zich afspeelt in de wereld buiten Parma en Italië", aldus woordvoerder Luca Virginio.

 

Volgens sommige bronnen zou de boycot Barilla 10% van zijn omzet hebben gekost, maar de firma bevestigt noch ontkent dat cijfer. Wel is het zo dat de pastamaker in het door recessie getroffen Italië flink achteruitboert (vorig jaar viel de nettowinst meer dan 21% terug tot 60 miljoen euro) en voor zijn herstel vooral afhankelijk is van de groei in de Verenigde Staten. Barilla kon de hele heisa daar dan ook missen als kiespijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour aanvaardt herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen

20/11/2017

Na een succesvolle test in de Hypermarkt van Bierges aanvaardt Carrefour nu bij alle Hypermarkten en bij alle eigen Carrefour Markets herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen, om zo minder afval te hebben.

Greenpeace komt met kritische parodie op kerstreclame Coca-Cola

20/11/2017

Voor veel mensen betekent de kerstreclame van Coca-Cola op tv de echte start van de kerstperiode. Dit jaar komt Greenpeace echter op de proppen met een eigen parodie, waarin het de aandacht legt op de vervuiling waarvoor het bedrijf verantwoordelijk is.

Tweede Leuvense foodhal De Smidse geopend

20/11/2017

Vlaanderen is alweer een foodhal rijker: in Leuven opende dit weekend De Smidse. In de voormalige smederij van Stella Artois zijn nu een verpakkingsvrije winkel, aperobags van Jeroen De Pauw, een pasta-atelier en meer te vinden.

Alibaba investeert 2,5 miljard in Auchan-dochter

20/11/2017

De Chinese e-commercereus Alibaba heeft een belang van 36% genomen in supermarktbedrijf Sun Art Retail Group. Met 450 supermarkten is dat de tweede grootste supermarktketen van China, en de Franse retailer Auchan is er de grootste aandeelhouder.

Colruyt controleert vleesleveranciers nu ook zelf

20/11/2017

Colruyt verscherpt de controle op zijn vleesproducten na de reeks schandalen die de vleessector de voorbije maanden alweer in een negatief daglicht stelde. In opdracht van de warenhuisketen licht een externe partner de slachthuizen onaangekondigd door.

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Back to top