Beslissing over maaltijdcheques uitgesteld

Beslissing over maaltijdcheques uitgesteld

De Senaatscommissie Financiën heeft gisteren de stemming over de mogelijke afschaffing van de maaltijdcheques uitgesteld en het dossier teruggestuurd naar de sociale partners.

"Advies op korte termijn"

Gisteren behandelde de bevoegde senaatscommissie een wetsvoorstel van Rik Daems (Open VLD) dat alle maaltijdcheques wou vervangen door een nettovergoeding op de rekening van de werknemers.  Zelfstandigenorganisaties pleitten al langer voor zo'n afschaffing, maar de voorbije dagen drongen vakbonden en het VBO (de grootste werkgeversorganisatie) aan op het behoud van de elektronische maaltijdcheque, verwijzend naar een studie van professor Joep Konings van de KU Leuven.

 

Wegens die meningsverschillen kwam het gisteren uiteindelijk niet tot een stemming in de senaatscommissie. Die vraagt nu een "advies op korte termijn" aan de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad - waar overigens zowel voorstander Unizo als tegenstander VBO in zetelen. Rik Daems wil alvast volgende week een nieuwe stemming in de Senaatscommissie en hoopt alsnog het hele dossier rond te kunnen krijgen vóór de verkiezingen van mei eerstkomende.

 

Schadeclaim van ettelijke miljoenen

De voorstanders van de nettovergoeding hebben altijd gesteld dat iedereen wint bij de afschaffing van de maaltijdcheques, maar de uitgevers van die maaltijdcheques zijn het daar niet mee eens. Monizze becijferde dat de afschaffing van de maaltijdcheques tot 500 banen kan kosten.

 

Jean-Louis Van Houwe, die Monizze pas drie jaar geleden oprichtte, wijst erop dat de uitgevers alles samen "82 miljoen hebben geïnvesteerd om elektronische maaltijdcheques te kunnen aanbieden. Als er een nieuwe wet zou komen die bijvoorbeeld de elektronische maaltijdcheques zou afschaffen, zou dat vele miljoenen schadevergoeding betekenen", stelt hij.

 

Unizo betreurt het uitstel van de stemming en dringt aan op een snelle beslissing: "De vervanging van de papieren maaltijdcheque door een nettovergoeding levert een besparing van 180 miljoen euro op voor de ondernemingen", benadrukt de organisatie nogmaals.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top