Collivery en Foodinvest fusioneren tot Solucious

Collivery en Foodinvest fusioneren tot Solucious

Colruyt fusioneert zijn Belgische foodserviceactiviteiten Collivery en Foodinvest op 1 oktober 2013 tot Solucious. Die naam moet het samenspel tussen solutions (oplossingen) en delicous (heerlijk) belichamen. De Franse activiteiten blijven de naam Pro à Pro behouden.

Derde grootste speler in Frankrijk

De foodserviceactiviteiten van Colruyt haalden in 2012 een omzet van 524,5 miljoen euro. Zowat 90 miljoen euro daarvan werd in België verdiend, de overige 435 miljoen euro in Frankrijk. Daar is Pro à Pro trouwens opgeklommen tot de derde belangrijkste speler op de markt. Dit jaar rekent Colruyt op een stijging van zijn verkopen in de foodservice met 8%.

 

De foodservicetak levert voedingswaren en aanverwante goederen aan huis bij rusthuizen, scholen, horeca, broodjeszaken, bedrijven en jeugdbewegingen. Colruyt is sinds 1996 actief in de foodserviceactiviteit, “door de overname van de keten Codifrance. Die had een kleine activiteit op dat vlak. We hebben toen besloten om ze te houden en ze uit te breiden. Vervolgens hebben we er 15 bedrijven overgenomen in 10 jaar, zodat we in Frankrijk nu de derde speler zijn”, zeggen algemeen directeur foodservice Dries Colpaert en bedrijfseenheidmanager Yves Van den Brande.

 

Foodservice in België sinds 1998

In België is de activiteit jonger en iets minder uitgebreid. Hier gaat ze terug tot 1998, toen Colruyt via Collivery startte met een huis-aan-huislevering bij particulieren. Gaandeweg verschoof de activiteit naar de belevering van bedrijven en organisaties, al is er ook nog een kleinere groep van particuliere consumenten.

 

“Dat zijn mensen die geen vervoer hebben en bijvoorbeeld nog een of tweemaal per maand een bestelling plaatsen, maar die activiteit staat voor minder dan 5% van de omzet. We adviseren die mensen trouwens zoveel mogelijk om naar de Collect & Go te gaan”, aldus nog Colpaert en Van den Brande.

 

Een extra impuls kwam er in april 2010 met de overname van Foodinvest. Dat bedrijf was drie jaar voordien ontstaan uit de fusie van grossist Walschap en zuivelspecialist Van der Plaetsen & Wolfs.

 

Transparante B2B 'food solutions'

Het nieuwe Solucious zegt de transparantie hoog in het vaandel te willen voeren. “Onze prijzen zijn publiek. Ze staan open en bloot op het internet. We maken dus geen prijzen à la tête du client”, aldus nog Colpaert en Van den Brande. Globaal spelen in die prijsbepaling twee elementen: de grootte van de bestelling en de gevraagde extra diensten, zoals naar verdiepingen brengen en uitpakken.

 

De klanten van Solucious komen vooral uit de sociale sector (40%), bedrijven (38%) en horeca (15%). Ze worden beleverd vanuit depots in Gent, Antwerpen, Machelen en Gembloers. Distributiecentra voor de aanlevering aan de depots heeft de onderneming in Lot (Collivery) en Bornem (Foodinvest).

 

Het globale aanbod bestaat uit 11.000 artikelen, waarbij de klant online kan zien of ze in voorraad zijn of niet. Bij Solucious werken 350 mensen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top