"Dagelijkse boodschappen worden tot 10% goedkoper"

"Dagelijkse boodschappen worden tot 10% goedkoper"

De dagelijkse boodschappen zullen tot 10 % goedkoper worden in België, verwachten marktonderzoekers Nielsen en de analisten van Rabo.

Prijzen liggen lager in buurlanden

Nielsen en Rabo zien verschillende redenen voor een verwachte prijsdaling. De belangrijkste is het opgelopen prijsverschil met het buitenland: de Belgische prijzen liggen zo’n 7% à 14% procent hoger dan in de buurlanden. Dat komt vooral omdat de prijzen de afgelopen jaren sterker stegen in België.

 

Voorts is er de komst van Albert Heijn, die het prijspeil van concurrenten in de onmiddellijke buurt van een AH-vestiging al gemiddeld 2 procent heeft gedrukt. Nu Albert Heijn steeds meer winkels opent, wordt hun impact op de prijzen groter.

 

Tegelijk is er sowieso meer focus op prijs: de harddiscounters hebben de laatste jaren aan terrein gewonnen. Onder meer Colruyt en Delhaize hebben zich aan die situatie al moeten aanpassen door tijdelijke en permanente prijsacties en er zijn weinig redenen om te verwachten dat dit zal veranderen.

 

Goedkopere private label knabbelt aan merkproducten

Een andere reden die eveneens op een grotere prijsgevoeligheid van de consument voor de prijs wijst, is de opmars van de goedkopere huismerken. Ze nemen een steeds grotere hap uit de markt en vormen daardoor een grotere bedreiging voor de merkproducten, temeer daar volgens Nielsen het prijsverschil tussen private label en merkproducten is gestegen van 78% in 2009 naar 87% in 2013.

 

Die focus op de prijs heeft bovendien ook de ketens die zich in dit segment bevinden ertoe aangezet om zich sterker te ontwikkelen dan de meer waardegedreven ketens, waardoor hun impact zal stijgen.

 

Opkomst e-commerce zet ook druk

Ten slotte is er ook de opkomst van de e-commerce, die zich in België later manifesteerde dan in andere landen, maar nu toch volop doorbreekt. Hoewel het fenomeen zich vooral in de non-food stelt, heeft het ook een weerslag op food.

 

Rabo Securities verwacht overigens niet dat er een big bang komt: de bankiers gaan eerder uit van een geleidelijke daling van de verkoopprijzen in België.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top