Duitse vleessector voert "eindelijk" minimumloon in | RetailDetail

Duitse vleessector voert "eindelijk" minimumloon in

Duitse vleessector voert "eindelijk" minimumloon in
De vier grootste vleesbedrijven van Duitsland gaan een minimumloon van 8,50 euro per uur invoeren. Dat moet een einde maken aan de sociale mistoestanden in de Duitse slachthuizen en meteen ook de concurrentievervalsing – waar ook de Belgische vleessector slachtoffer van is – aan banden leggen.

Sector zwaar in opspraak gebracht

De Duitse vleessector kwam in juni zwaar in opspraak door een reportage van de Duitse zender ARD. Daaruit bleek dat flink wat arbeiders, vaak Oost-Europeanen, door mensenhandelaars waren geronseld om in Duitse slachthuizen tot 60 uur per week te werken tegen nauwelijks drie euro per uur en in vaak mensonwaardige omstandigheden. Duitsland is een van de landen waar geen minimumlonen gelden.

 

De reportage wekte flink wat verontwaardiging, niet in het minst in ons land. De Belgische vleessector klopte zelfs aan bij economieminister Vande Lanotte. Die diende niet alleen een klacht in bij Europa maar bezocht ook samen met zijn collega van Werk, Monica De Coninck, enkele slachthuizen in Duitsland om het probleem van de lage lonen mee op de kaart te zetten.

 

"Geen alternatief"

Na wekenlang overleg tussen de Duitse vleessector en de vakbonden beloven Vion, Tönnies, Danish Crown en Westfleish, de grootste vier vleesbedrijven van Duitsland, nu om hun medewerkers minstens 8,50 euro per uur te betalen.

 

"Er was geen alternatief", zo valt te horen in de Duitse vleesindustrie. "Alleen op deze manier kan de vleessector de critici, die wijzen op het slechte loon en de arbeidsomstandigheden, de wind uit de zeilen nemen." Het minimumloon geldt meteen voor de hele Duitse vleessector.

 

(Kleine) stap vooruit

Voor minister Vande Lanotte is de invoering van een minimumuurloon een belangrijke stap voorwaarts, zo reageerde hij vanochtend in het VRT-radionieuws: "Het betekent dat ze regels moeten gaan toepassen, regels die er op dit moment nog niet zijn. Men kon daar de hele tijd doen wat men wilde, het was onmogelijk om daar een normale concurrentie mee te voeren."

 

De verhoging van de Duitse uurlonen zal alvast helpen om de loonhandicap van de Belgische vleessector ten opzichte van de Duitse wat te verkleinen. Al wijst Febev, de Belgische beroepsfederatie van slachthuizen en snijderijen, er meteen op dat de loonkosten in ons land nog veel te hoog zijn.

 

"De vleesverwerking met veel handenarbeid zijn we voorgoed kwijt aan de Duitsers", aldus Thierry Smagghe van Febev. De Belgische vleessector ziet enkel nog toekomst in de kwalitatieve nichemarkten en de voedselveiligheid en pleit voor doortastende maatregelen om de sector concurrentiëler te maken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

23/02/2018

Er komen na de opening van de eerste Amazon Go-winkel vorige maand nog minstens zes van de hoogtechnologische en kassaloze winkels gemakswinkels bij. Onder meer Los Angeles en Seattle krijgen nieuwe Amazon Go-winkels.

Belgische CEO Le Pain Quotidien verlaat bedrijf

23/02/2018

Vincent Herbert heeft na 17 jaar besloten om zijn functie als CEO van Le Pain Quotidien neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Jerry Gamez, die flink wat ervaring heeft bij fastfoodketen Burger King en Walmart.

Filet Pur: Uw portie speculatieve onzin

23/02/2018

Here we go again: foodretail is in essentie slechts een loopgravenoorlog. Maar wie haalt de consument uit z’n winterdepressie? Hier ligt een ondankbare taak voor het wekelijkse nieuwsoverzicht van RetailDetail Food!

Ontdek de smaak van morgen op Tavola 2018: 11-12-13 maart 2018 in Kortrijk Xpo

23/02/2018

(publireportage) Delicatessen & hoge kwaliteit maken van Tavola een topevent voor de foodretail,  met 450 marktleiders én ambachtelijke fabrikanten, en veel nieuwigheden. We stellen u graag de winnaars van de Gouden Tavola voor.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Back to top