Duitse vleessector voert "eindelijk" minimumloon in | RetailDetail

Duitse vleessector voert "eindelijk" minimumloon in

Duitse vleessector voert "eindelijk" minimumloon in
De vier grootste vleesbedrijven van Duitsland gaan een minimumloon van 8,50 euro per uur invoeren. Dat moet een einde maken aan de sociale mistoestanden in de Duitse slachthuizen en meteen ook de concurrentievervalsing – waar ook de Belgische vleessector slachtoffer van is – aan banden leggen.

Sector zwaar in opspraak gebracht

De Duitse vleessector kwam in juni zwaar in opspraak door een reportage van de Duitse zender ARD. Daaruit bleek dat flink wat arbeiders, vaak Oost-Europeanen, door mensenhandelaars waren geronseld om in Duitse slachthuizen tot 60 uur per week te werken tegen nauwelijks drie euro per uur en in vaak mensonwaardige omstandigheden. Duitsland is een van de landen waar geen minimumlonen gelden.

 

De reportage wekte flink wat verontwaardiging, niet in het minst in ons land. De Belgische vleessector klopte zelfs aan bij economieminister Vande Lanotte. Die diende niet alleen een klacht in bij Europa maar bezocht ook samen met zijn collega van Werk, Monica De Coninck, enkele slachthuizen in Duitsland om het probleem van de lage lonen mee op de kaart te zetten.

 

"Geen alternatief"

Na wekenlang overleg tussen de Duitse vleessector en de vakbonden beloven Vion, Tönnies, Danish Crown en Westfleish, de grootste vier vleesbedrijven van Duitsland, nu om hun medewerkers minstens 8,50 euro per uur te betalen.

 

"Er was geen alternatief", zo valt te horen in de Duitse vleesindustrie. "Alleen op deze manier kan de vleessector de critici, die wijzen op het slechte loon en de arbeidsomstandigheden, de wind uit de zeilen nemen." Het minimumloon geldt meteen voor de hele Duitse vleessector.

 

(Kleine) stap vooruit

Voor minister Vande Lanotte is de invoering van een minimumuurloon een belangrijke stap voorwaarts, zo reageerde hij vanochtend in het VRT-radionieuws: "Het betekent dat ze regels moeten gaan toepassen, regels die er op dit moment nog niet zijn. Men kon daar de hele tijd doen wat men wilde, het was onmogelijk om daar een normale concurrentie mee te voeren."

 

De verhoging van de Duitse uurlonen zal alvast helpen om de loonhandicap van de Belgische vleessector ten opzichte van de Duitse wat te verkleinen. Al wijst Febev, de Belgische beroepsfederatie van slachthuizen en snijderijen, er meteen op dat de loonkosten in ons land nog veel te hoog zijn.

 

"De vleesverwerking met veel handenarbeid zijn we voorgoed kwijt aan de Duitsers", aldus Thierry Smagghe van Febev. De Belgische vleessector ziet enkel nog toekomst in de kwalitatieve nichemarkten en de voedselveiligheid en pleit voor doortastende maatregelen om de sector concurrentiëler te maken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen van de discountketen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Carrefour geeft meer details over transformatieplan

22/05/2018

Gezondheid en digitalisering zijn speerpunten in de plannen van Carrefour Belgium. Binnenkort kunnen klanten e-commerce bestellingen afhalen of terugbrengen in alle Express buurtwinkels. In de hypermarkten maakt non-food plaats voor bio en horeca.

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.

Hoegaarden verhuist deel productie naar Vietnam en China

18/05/2018

Het witbier Hoegaarden groeit sterk in Azië, maar verliest zijn pluimen in Europa. AB InBev verhuist daarom een deel van de productie naar China en Vietnam: in de brouwerij in Hoegaarden zelf wordt twee dagen per week minder gebrouwen.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.