Duitse vleessector voert "eindelijk" minimumloon in | RetailDetail

Duitse vleessector voert "eindelijk" minimumloon in

Duitse vleessector voert "eindelijk" minimumloon in
De vier grootste vleesbedrijven van Duitsland gaan een minimumloon van 8,50 euro per uur invoeren. Dat moet een einde maken aan de sociale mistoestanden in de Duitse slachthuizen en meteen ook de concurrentievervalsing – waar ook de Belgische vleessector slachtoffer van is – aan banden leggen.

Sector zwaar in opspraak gebracht

De Duitse vleessector kwam in juni zwaar in opspraak door een reportage van de Duitse zender ARD. Daaruit bleek dat flink wat arbeiders, vaak Oost-Europeanen, door mensenhandelaars waren geronseld om in Duitse slachthuizen tot 60 uur per week te werken tegen nauwelijks drie euro per uur en in vaak mensonwaardige omstandigheden. Duitsland is een van de landen waar geen minimumlonen gelden.

 

De reportage wekte flink wat verontwaardiging, niet in het minst in ons land. De Belgische vleessector klopte zelfs aan bij economieminister Vande Lanotte. Die diende niet alleen een klacht in bij Europa maar bezocht ook samen met zijn collega van Werk, Monica De Coninck, enkele slachthuizen in Duitsland om het probleem van de lage lonen mee op de kaart te zetten.

 

"Geen alternatief"

Na wekenlang overleg tussen de Duitse vleessector en de vakbonden beloven Vion, Tönnies, Danish Crown en Westfleish, de grootste vier vleesbedrijven van Duitsland, nu om hun medewerkers minstens 8,50 euro per uur te betalen.

 

"Er was geen alternatief", zo valt te horen in de Duitse vleesindustrie. "Alleen op deze manier kan de vleessector de critici, die wijzen op het slechte loon en de arbeidsomstandigheden, de wind uit de zeilen nemen." Het minimumloon geldt meteen voor de hele Duitse vleessector.

 

(Kleine) stap vooruit

Voor minister Vande Lanotte is de invoering van een minimumuurloon een belangrijke stap voorwaarts, zo reageerde hij vanochtend in het VRT-radionieuws: "Het betekent dat ze regels moeten gaan toepassen, regels die er op dit moment nog niet zijn. Men kon daar de hele tijd doen wat men wilde, het was onmogelijk om daar een normale concurrentie mee te voeren."

 

De verhoging van de Duitse uurlonen zal alvast helpen om de loonhandicap van de Belgische vleessector ten opzichte van de Duitse wat te verkleinen. Al wijst Febev, de Belgische beroepsfederatie van slachthuizen en snijderijen, er meteen op dat de loonkosten in ons land nog veel te hoog zijn.

 

"De vleesverwerking met veel handenarbeid zijn we voorgoed kwijt aan de Duitsers", aldus Thierry Smagghe van Febev. De Belgische vleessector ziet enkel nog toekomst in de kwalitatieve nichemarkten en de voedselveiligheid en pleit voor doortastende maatregelen om de sector concurrentiëler te maken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.