Einde van "wurgcontracten" bij horeca in zicht | RetailDetail

Einde van "wurgcontracten" bij horeca in zicht

Einde van "wurgcontracten" bij horeca in zicht

De brouwers, de horecafederaties en de Federatie van Belgische drankenhandelaars hebben gisteren een gedragscode ondertekend die komaf moet maken met de zogeheten "wurgcontracten", die tal van café-uitbaters de das omdoen.

Minder almacht voor de brouwers

Wurgcontracten zijn de caféhouders al langer een doorn in het oog. Sommige brouwers eisten dat de cafés een minimale hoeveelheid bier afnamen, geen bier serveerden van de concurrentie en soms zelfs hun wijn, koekjes, detergenten tot toiletpapier toe via hun kanalen kochten. Onnodig te zeggen dat dergelijke contracten enkel de omzet van de brouwer/drankenhandelaar ten goede komt, maar niet de winstgevendheid van de café-uitbater.

 

Het heikele dossier werd op vraag van Horeca Vlaanderen opgenomen in het federale regeerakkoord. Onder het toeziend oog van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en Willy Borsus (MR), bevoegd voor Zelfstandigen en KMO's, is gisteren een nieuwe gedragscode ondertekend.

 

Die voorziet onder meer dat brouwerijen geen exclusiviteit meer kunnen eisen voor goederen die geen dranken zijn, dat cafébazen ook twee speciaalbieren op fles mogen kiezen (tenzij het café eigendom is van een brouwerij of drankenhandel) en dat de minimale afnameplicht moet uitgaan van een realistische benadering. Voorts moeten de brouwers ook een opleiding voor kandidaat-cafébazen financieren.

 

Horeca = 45% van bierconsumptie

Horeca Vlaanderen reageert tevreden. "De verwachtingen liggen erg hoog", zegt Danny Van Assche. "Het is de eerste keer dat de sector met de brouwers en drankenhandelaars dergelijk akkoord afsluit. De meest extreme uitwassen worden aangepakt. De ondernemer krijgt meer vrijheid, transparantie en rechtszekerheid. De volledige problematiek is niet opgelost, maar er is een belangrijke stap gezet. Binnen drie jaar staat een eerste evaluatie gepland."

 

Ook de Belgische brouwers spreken van een "historisch akkoord", die de horecasector in leven kan houden: "De horecasector is essentieel voor de Belgische brouwers, want ze omvat 45% van de bierconsumptie in België. Het is een deel van ons sociaal en cultureel patrimonium. Men moet dat beschermen en koesteren," aldus Jean-Louis Vanderperre bij persbureau Belga.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.