FAVV moet inspectieverslagen horeca en voedingszaken vrijgeven

FAVV moet inspectieverslagen horeca en voedingszaken vrijgeven

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen moet wel degelijk de resultaten bekendmaken van haar inspecties bij horeca- en voedingszaken. Daarmee geeft de Raad van State Test-Aankoop gelijk, dat al langer meer transparantie eiste.

"Hygiëne laat nog te vaak te wensen over"

Volgens Test-Aankoop heeft de consument het recht om te weten welke hotels, restaurants, cafés en voedingszaken de normen inzake hygiëne naleven en welke er hun laars aan lappen. Wat heb je er als consument aan om te weten dat in 2013 nog altijd 35% van de gecontroleerde zaken tegen de lamp liepen (de jaren voordien kregen zelfs 50% van de horeca- en 40% van de voedingszaken een ongunstig verslag), als je niet weet welke dat zijn en waarom.

 

De consumentenorganisatie is er overigens heilig van overtuigd dat transparantie de snelste weg is naar een verbetering van de hygiëne: "In Denemarken bijvoorbeeld worden de inspectieresultaten in duidelijke en begrijpelijke taal bekendgemaakt voor de consument. Dit heeft ervoor gezorgd dat er op minder dan tien jaar tijd een stijging is van maar liefst 25% gunstige rapporten."

 

Omdat het FAVV tot nog toe weigerde de inspectieverslagen openbaar te maken, was de consumentenorganisatie naar de Raad van State getrokken. Met succes: het opperste rechtsorgaan in ons land heeft nu geoordeeld dat "De openbaarheid van bestuursdocumenten een fundamenteel recht [is] dat in de Belgische rechtsorde door artikel 32 van de Grondwet wordt gewaarborgd". Het arrest zegt ook duidelijk: "Openbaarheid is de regel, beslotenheid de formeel te motiveren uitzondering."

 

"Beredeneerd informatiesysteem in de maak"

In een eerste reactie laat het Voedselagentschap weten dat het uiteraard het arrest van de Raad van State zal volgen. "Het FAVV heeft al maanden geleden het initiatief genomen om inspectieresultaten publiek ter beschikking te stellen", zegt Lieve Busschots, woordvoerster van het FAVV. "We zijn bezig met de praktische uitwerking ervan. Bij de voorstelling van het jaarverslag van het FAVV zal daarover meer gecommuniceerd worden."

 

Ook Horeca Vlaanderen heeft al proactief samengezeten met het FAVV en Test-Aankoop om te komen tot een "beredeneerd informatiesysteem" en geen schandpaal. Want, zo zegt afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche, "er zijn gradaties en nuances in overtredingen. Geen poetsplan hebben, is een inbreuk maar het hoeft niet te betekenen dat er nooit wordt gepoetst in die zaak."

 

"Voedsel bereiden dat schadelijk is voor de volksgezondheid is daarentegen wel een zware inbreuk en dan zeggen wij als eersten dat hier een zware sanctie moet volgen, namelijk sluiting van de zaak." Horeca Vlaanderen vindt ook dat het gepubliceerde evaluatiesysteem "ruimte moet laten voor correcties door de uitbater in geval van een negatieve evaluatie". Wordt vervolgd...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Back to top