Frisdrankindustrie bindt strijd aan tegen "desinformatie rond zoetstoffen"

Frisdrankindustrie bindt strijd aan tegen "desinformatie rond zoetstoffen"

Over intensieve of laagcalorische zoetstoffen (zoals aspartaam) doen geregeld alarmerende geruchten de ronde, maar de frisdrankindustrie vindt die onterecht. Daarom heeft de Vereniging van de Belgische water- en frisdrankindustrie een website gelanceerd met "de belangrijkste wetenschappelijk onderbouwde informatie over intensieve zoetstoffen die toegelaten zijn in de Europese Unie".

Panel van wetenschappers

"We stellen vast dat er over intensieve zoetstoffen - net zoals over suiker, trouwens - regelmatig uitspraken de wereld worden ingestuurd die niet stroken met de wetenschappelijke kennis", zegt David Marquenie, secretaris-generaal van de VIWF. "Wij willen de consument betrouwbare informatie bezorgen over intensieve zoetstoffen, gebaseerd op gecontroleerde feiten. Precies daarom is dit nieuwe platform er gekomen."

 

Om de juistheid van de verspreide informatie te garanderen, wordt de inhoud gecontroleerd door een wetenschappelijk panel. Een van die wetenschappers is Marie-Louise Scippo van de Universiteit van Luik, die zetelt in het College van de Hoge Gezondheidsraad en in het wetenschappelijk comité van het FAVV, en voorts lid is van de Belgian Nutrition Society.

 

"Zeker in de Europese Unie is het gebruik van intensieve zoetstoffen in voedingsmiddelen onderworpen aan zeer strenge regels, zodat de veiligheid gewaarborgd is", zegt de wetenschapster. "Toch horen we vaak alarmerende berichten over bijvoorbeeld aspartaam, hoewel daar al meer dan 200 wetenschappelijke studies over verschenen zijn. Soms gebeurt dan weer net het omgekeerde: de natuurlijke oorsprong van zoetstoffen op basis van stevia stelt iedereen meteen gerust, maar die zoetstof moet toch net als alle andere dezelfde goedkeuringsprocedures doorlopen."

 

Zoetstoffentest

Een van de interessante tools op de nieuwe site is de zoetstoffentest. Die vertelt hoeveel drank met zoetstof de persoon in kwestie met een gerust hart kan drinken. "Met de test krijgt elke consument in enkele muisklikken een gepersonaliseerd antwoord. De test houdt rekening met het lichaamsgewicht van de persoon, met het gekozen type voedingsmiddel en de intensieve zoetstof die het bevat."

 

Voorts biedt de site ook duidelijke informatie over de intensieve zoetstoffen die toegelaten zijn in de Europese Unie: acesulfaam K, aspartaam, cyclamaat, neohesperidine DC, neotaam, sacharine, steviolglycosiden en sucralose.

 

Bij de lancering van de website herhaalt de VIWF dat het gebruik van zoetstoffen in de EU onderworpen is aan de strengst mogelijke regels. "Uit een studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid uit 2011 bleek al dat volwassenen geen risico lopen op een te hoge inname van kunstmatige zoetstoffen via de voeding", klinkt het.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

AB InBev doet twee Duitse bieren van de hand

17/01/2018

AB InBev doet met Diebels en Hasseröder twee Duitse biermerken van de hand. Die komen nu, samen met hun brouwerijen, in bezit van het investeringsfonds CKCF. Dat wil meer investeren in de twee bieren.

Nutella eet Amerikaanse chocoladetak Nestlé op

17/01/2018

Nestlé heeft in Ferrero een koper gevonden voor zijn Amerikaanse chocolade-afdeling. Voor 2,4 miljard euro wordt de producent van Nutella de derde grootste chocoladeproducent ter wereld en kan Nestlé zich in de VS op gezondere producten gaan concentreren.

Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?

16/01/2018

Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.

Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?

15/01/2018

Buurtwinkels met meer dan vijf medewerkers moeten op zondag de hele dag open kunnen blijven, vindt het NSZ. De zelfstandigenvereniging pleit ervoor om de personeelslimiet op te trekken naar tien. Maar dat is minder evident dan het klinkt, zegt Unizo.

Back to top