GAIA viseert met "Chicken Squeeze" huismerken van supermarkten

GAIA viseert met "Chicken Squeeze" huismerken van supermarkten
Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft zopas het nieuwste luik van haar jaarlijkse "Boycot-cot!" campagne op gang geschoten. Met een Tetris-achtig spelletje "Chicken Squeeze" op Facebook wil het via de consumenten de supermarktketens ertoe aanzetten om in hun eigen huismerken voortaan nog enkel scharreleieren te verwerken.

Ludiek spelletje over dierenleed

Het online game "Chicken Squeeze" daagt de speler uit om eieren (punten) te verdienen door zélf zoveel mogelijk leghennen in belachelijk kleine ruimtes te stoppen. Naarmate het spel vordert, ontstaat een heuse kooi of kippenbatterij. Chicken Squeeze wil de spelers niet enkel op een ludieke manier bewust maken van het leed van leghennen in (batterij)kooien, met het spel wil GAIA hen vooral aanzetten tot concrete actie.

 

GAIA wil consumenten er bij de supermarktketens zelf laten op aandringen om voor hun eigen merkproducten alleen nog scharreleieren te gebruiken. Dat kan door op het einde van het spel met een simpele klik deel te nemen aan een online boodschappenactie. Wie het spelletje uitspeelt, kan namelijk een automatisch mailtje sturen naar Carrefour, Delhaize, Aldi, Colruyt en producent Devos Lemmens die - volgens Gaia - nog altijd eieren van kooikippen gebruiken.

 

Na de verse eieren nu de huismerken

GAIA is met deze "Boycot-cotcampagne" niet aan haar proefstuk toe. Eerder slaagde de organisatie er al in om de Belgische supermarkten te overhalen om enkel nog kooivrije verse scharreleieren te verkopen. "In allerlei pasta-, koekjes- en andere huismerken van de grootwarenhuizen worden nog miljoenen dieronvriendelijk geproduceerde eieren van gekooide kippen verwerkt. Daarom zetten we onze campagne verder. Bedoeling is de supermarktketens ervan te overtuigen om ook in dat soort voedingswaren geen kooieieren meer te verwerken en over te schakelen op diervriendelijkere eieren van scharrelhouderijen of van kippen met vrije uitloop", aldus GAIA.

 

De organisatie wijst erop dat 8 Belgen op de 10 het onaanvaardbaar vinden dat kiponvriendelijke kooieieren in producten verwerkt worden. Dat bleek uit een opiniepeiling uit 2011 die marktonderzoeksbureau IPSOS hield in opdracht van GAIA. Dat het streefdoel geen utopie is, bewijzen de producten van Calvé (mayonaise) en Lotus Bakeries (koekjes): die gebruiken geen kooieieren meer en kregen daar vorig jaar een Good Egg Award voor van GAIA en haar internationale zusterorganisatie Compassion in World Farming.

 

"Haal de kippen uit de kooi"

In ongeveer een derde van de houderijen in ons land zitten de leghennen nog altijd opgesloten in de klassieke legbatterijen, zo stelt de dierenorganisatie: "Het slechtste van het slechte voor leghennen." Nochtans zijn legbatterijen sinds 1 januari 2012 verboden. De sector kreeg van de overheid echter nog tot juli om zich aan te passen aan de wet.

 

GAIA is overigens evenmin te spreken over de wettelijk toegelaten "verrijkte kooien", want daarin zijn kippen nauwelijks beter af: iets meer bruikbare ruimte per kip (650 cm² in plaats van 550 cm²) of ongeveer een A4'tje ruimte voor 1 leghen, ruimschoots onvoldoende materiaal om te scharrelen en slechts één nest voor verschillende kippen.

 

De organisatie pleit dan ook voor kooivrije scharrelhouderijen, omdat die beter tot veel beter beantwoorden aan de gedragsbehoeften van de leghennen qua ruimte, scharrelmogelijkheden, nestgedrag en de mogelijkheid om stofbaden te nemen. Via deze actie hoopt GAIA alvast dat de distributeurs, onder druk van de consumenten, op hun beurt de druk op hun toeleveranciers zullen opvoeren.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top