GAIA viseert met "Chicken Squeeze" huismerken van supermarkten | RetailDetail

GAIA viseert met "Chicken Squeeze" huismerken van supermarkten

GAIA viseert met "Chicken Squeeze" huismerken van supermarkten
Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft zopas het nieuwste luik van haar jaarlijkse "Boycot-cot!" campagne op gang geschoten. Met een Tetris-achtig spelletje "Chicken Squeeze" op Facebook wil het via de consumenten de supermarktketens ertoe aanzetten om in hun eigen huismerken voortaan nog enkel scharreleieren te verwerken.

Ludiek spelletje over dierenleed

Het online game "Chicken Squeeze" daagt de speler uit om eieren (punten) te verdienen door zélf zoveel mogelijk leghennen in belachelijk kleine ruimtes te stoppen. Naarmate het spel vordert, ontstaat een heuse kooi of kippenbatterij. Chicken Squeeze wil de spelers niet enkel op een ludieke manier bewust maken van het leed van leghennen in (batterij)kooien, met het spel wil GAIA hen vooral aanzetten tot concrete actie.

 

GAIA wil consumenten er bij de supermarktketens zelf laten op aandringen om voor hun eigen merkproducten alleen nog scharreleieren te gebruiken. Dat kan door op het einde van het spel met een simpele klik deel te nemen aan een online boodschappenactie. Wie het spelletje uitspeelt, kan namelijk een automatisch mailtje sturen naar Carrefour, Delhaize, Aldi, Colruyt en producent Devos Lemmens die - volgens Gaia - nog altijd eieren van kooikippen gebruiken.

 

Na de verse eieren nu de huismerken

GAIA is met deze "Boycot-cotcampagne" niet aan haar proefstuk toe. Eerder slaagde de organisatie er al in om de Belgische supermarkten te overhalen om enkel nog kooivrije verse scharreleieren te verkopen. "In allerlei pasta-, koekjes- en andere huismerken van de grootwarenhuizen worden nog miljoenen dieronvriendelijk geproduceerde eieren van gekooide kippen verwerkt. Daarom zetten we onze campagne verder. Bedoeling is de supermarktketens ervan te overtuigen om ook in dat soort voedingswaren geen kooieieren meer te verwerken en over te schakelen op diervriendelijkere eieren van scharrelhouderijen of van kippen met vrije uitloop", aldus GAIA.

 

De organisatie wijst erop dat 8 Belgen op de 10 het onaanvaardbaar vinden dat kiponvriendelijke kooieieren in producten verwerkt worden. Dat bleek uit een opiniepeiling uit 2011 die marktonderzoeksbureau IPSOS hield in opdracht van GAIA. Dat het streefdoel geen utopie is, bewijzen de producten van Calvé (mayonaise) en Lotus Bakeries (koekjes): die gebruiken geen kooieieren meer en kregen daar vorig jaar een Good Egg Award voor van GAIA en haar internationale zusterorganisatie Compassion in World Farming.

 

"Haal de kippen uit de kooi"

In ongeveer een derde van de houderijen in ons land zitten de leghennen nog altijd opgesloten in de klassieke legbatterijen, zo stelt de dierenorganisatie: "Het slechtste van het slechte voor leghennen." Nochtans zijn legbatterijen sinds 1 januari 2012 verboden. De sector kreeg van de overheid echter nog tot juli om zich aan te passen aan de wet.

 

GAIA is overigens evenmin te spreken over de wettelijk toegelaten "verrijkte kooien", want daarin zijn kippen nauwelijks beter af: iets meer bruikbare ruimte per kip (650 cm² in plaats van 550 cm²) of ongeveer een A4'tje ruimte voor 1 leghen, ruimschoots onvoldoende materiaal om te scharrelen en slechts één nest voor verschillende kippen.

 

De organisatie pleit dan ook voor kooivrije scharrelhouderijen, omdat die beter tot veel beter beantwoorden aan de gedragsbehoeften van de leghennen qua ruimte, scharrelmogelijkheden, nestgedrag en de mogelijkheid om stofbaden te nemen. Via deze actie hoopt GAIA alvast dat de distributeurs, onder druk van de consumenten, op hun beurt de druk op hun toeleveranciers zullen opvoeren.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!

Alter’Native Food: A place apart at the upcoming SIAL Paris !

14/06/2018

(Advertorial) From 21st to 25th of October, Paris will be the world's food capital. 7,200 French and international exhibitors will be presenting their innovations among 21 exhibitions sectors.