Garnalen: "Ergste schaarste in 25 jaar"

Garnalen: "Ergste schaarste in 25 jaar"

De prijs van grijze garnalen bereikt recordhoogtes omdat het aanbod in geen jaren zo krap is geweest. Met alle gevolgen van dien voor de prijs, al is er voor de fans wel beterschap op komst.

“Ongezien sinds 1990”

“Zo erg hebben we het de afgelopen 25 jaar nooit geweten”, zegt Cees Machielsen van het bedrijf Klaas Puul in de kranten van Mediahuis. Klaas Puul is een van de grootste leveranciers van garnalen in Nederland. De Nederlanders hebben het grootste deel van de garnalenmarkt in handen en leveren ook veruit de grootste hoeveelheid garnalen aan ons land.

 

“Vorig jaar was al een bar slecht jaar, dus we hebben weinig kunnen invriezen om een voorraad aan te leggen”, vervolgt Machielsen. “Op dit moment zitten we weliswaar in het laagseizoen, want de topmaanden liggen pas aan het eind van de zomer. Maar de sowieso al schaarse aanvoer valt nu ook nog eens heel erg tegen. Hoe erg het is? Ik heb dit sinds 1990 niet meegemaakt. Garnalen zijn nochtans geen overbeviste soort, maar soms vinden we er gewoon minder en wordt er dus minder aan land gebracht.”

 

Tot 30% duurder

Die schaarste heeft gevolgen voor de prijzen: bij Delhaize kosten garnalen momenteel tussen 37 en 63 euro per kilogram. “Die prijzen liggen dertig procent hoger dan vorig jaar”, aldus woordvoerder Roel Dekelver. Ook Colruyt zegt de impact van de schaarste “duidelijk te voelen”.

 

In De Ochtend op Radio 1 stelde Johan Vandersteen, directeur van de vismijn van Oostende en Zeebrugge, de fans echter meteen gerust: “De winter is goed geweest, dus we verwachten opnieuw een grote aanvoer vanaf mei, wanneer het water warmer wordt”, al bevestigt hij wel dat door het slechte najaar de voorraden opgebruikt zijn. België is goed voor 54% van de totale consumptie van Noordzeegarnalen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top