Groeihormonen weer in opmars, zegt Van Noppen. | RetailDetail

Groeihormonen weer in opmars, zegt Van Noppen.

Groeihormonen weer in opmars, zegt Van Noppen.

"De vleesindustrie gebruikt weer steeds meer groeihormonen", is de weinig geruststellende boodschap van Flor Van Noppen, die na de moord op zijn broer, veearts Karel Van Noppen, een soort hormonenmaffia-watcher geworden is.

 

Volgens gegevens van de federale politie werden in de eerste helft van 2010 bijna evenveel gevallen van illegale vetmesting ontdekt als in heel 2008. Een gevolg, beweert hij, van de verminderde aandacht voor deze praktijken bij justitie en het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV).


Alarmpeil of niet?

In de nasleep van de vleescrisissen van de jaren '90 werd de wetgeving fiks verstrengd, maar sindsdien zijn de prioriteiten van justitie verlegd en de gevolgen laten zich raden. De stijging van 2008 (203 gevallen) naar 2009 (223 gevallen) was nog beperkt, terwijl in de eerste helft van 2010 al 178 gevallen van illegale vetmesting werden vastgesteld. Zonder rekening te houden met boeren die de strenge Belgische wetgeving omzeilen en hun dieren in Frankrijk laten slachten.


Flor Van Noppen zegt dat we “weer richting alarmpeil gaan”, aangezien de hormonenmaffia “een heel winstgevende business is, die door de mindere aandacht voor veilig vlees weer op de illegale vetmesting gesprongen is”.


Hormonenmagistraat Francis Clarysse weigert daarentegen te spreken van een sterke stijging, en zegt verder dat justitie niet veel kan doen: door de steeds verfijndere methodes van de valsspelers vinden ze wel steeds meer aanwijzingen, maar minder bewijzen. “Het aantal inbeslagnames bij boeren die met hun dieren geknoeid hebben, is zelfs gezakt van 153 in 2007 tot 108 in 2009.”


Zware slag voor de vleesverkoop.

Of het bedrog bewezen kan worden of niet, is belangrijk voor justitie doch maakt voor de consument niet veel uit. De vleescrisissen van eind vorige eeuw hebben volgens professor landbouweconomie Wim Verbeke (UGent) geresulteerd in “een sluimerend wantrouwen jegens de vleesindustrie: mensen blijven heel behoedzaam voor de residuen van groeihormonen in ons voedsel.” Deze zaak kan dus de vonk zijn die dat sluimerende wantrouwen weer doet ontbranden en de hele sector een nieuwe slag toebrengt.

 

Bron: De Morgen

"De vleesindustrie gebruikt weer steeds meer groeihormonen", is de weinig geruststellende boodschap van Flor Van Noppen, die na de moord op zijn broer, veearts Karel Van Noppen, een soort hormonenmaffia-watcher geworden is.

 

Volgens gegevens van de federale politie werden in de eerste helft van 2010 bijna evenveel gevallen van illegale vetmesting ontdekt als in heel 2008. Een gevolg, beweert hij, van de verminderde aandacht voor deze praktijken bij justitie en het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV).


Alarmpeil of niet?

In de nasleep van de vleescrisissen van de jaren '90 werd de wetgeving fiks verstrengd, maar sindsdien zijn de prioriteiten van justitie verlegd en de gevolgen laten zich raden. De stijging van 2008 (203 gevallen) naar 2009 (223 gevallen) was nog beperkt, terwijl in de eerste helft van 2010 al 178 gevallen van illegale vetmesting werden vastgesteld. Zonder rekening te houden met boeren die de strenge Belgische wetgeving omzeilen en hun dieren in Frankrijk laten slachten.


Flor Van Noppen zegt dat we “weer richting alarmpeil gaan”, aangezien de hormonenmaffia “een heel winstgevende business is, die door de mindere aandacht voor veilig vlees weer op de illegale vetmesting gesprongen is”.


Hormonenmagistraat Francis Clarysse weigert daarentegen te spreken van een sterke stijging, en zegt verder dat justitie niet veel kan doen: door de steeds verfijndere methodes van de valsspelers vinden ze wel steeds meer aanwijzingen, maar minder bewijzen. “Het aantal inbeslagnames bij boeren die met hun dieren geknoeid hebben, is zelfs gezakt van 153 in 2007 tot 108 in 2009.”


Zware slag voor de vleesverkoop.

Of het bedrog bewezen kan worden of niet, is belangrijk voor justitie doch maakt voor de consument niet veel uit. De vleescrisissen van eind vorige eeuw hebben volgens professor landbouweconomie Wim Verbeke (UGent) geresulteerd in “een sluimerend wantrouwen jegens de vleesindustrie: mensen blijven heel behoedzaam voor de residuen van groeihormonen in ons voedsel.” Deze zaak kan dus de vonk zijn die dat sluimerende wantrouwen weer doet ontbranden en de hele sector een nieuwe slag toebrengt.

 

Bron: De Morgen

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

Filet Pur: Hete standjes in het versrayon

20/04/2018

De meteorologische experts van RetailDetail Food voorspellen nu al: het wordt een gloeiend hete zomer voor de FMCG-branche. Waarom? Dat onthult ons ongezouten en flink gepeperde weekoverzicht.

EU stemt wet voor betere biolabels

20/04/2018

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

19/04/2018

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

Danone boekt sterkste vergelijkbare omzetgroei in 5 jaar

19/04/2018

De Franse voedingsreus Danone heeft er een beresterk eerste kwartaal op zitten. De omzet groeide op vergelijkbare basis met 4,9%, meteen de sterkste prestatie van de voorbije vijf jaar.

Sligro dankt omzetgroei aan overnames

19/04/2018

Sligro Food Group zag in het eerste kwartaal zijn omzet groeien met 8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De goede cijfers dankt het groothandelsbedrijf, dat begin vorige maand zijn supermarktketen Emté van de hand deed, volledig aan overnames.