Grootste aandeelhouders Carrefour splitsen belangen op

Grootste aandeelhouders Carrefour splitsen belangen op

Zakenman Bernard Arnault en het Amerikaanse investeringsfonds Colony Capital gaan hun gezamenlijke houderstermaatschappij met aandelen van de Franse retailgroep Carrefour opdoeken. Dat betekent echter niet dat ze elk hun weg gaan: beide groepen blijven hun houding tegenover Carrefour op elkaar afstemmen.

Structuur moet eenvoudiger

Volgens beide partijen is de opsplitsing louter ingegeven door redenen van vereenvoudiging. Via hun gezamenlijke bedrijf Blue Capital bezitten Arnault, ook topman bij de luxeketen LVMH, en Colony nu gezamenlijk 8,1% van de aandelen en 14,3% van de stemrechten bij Carrefour.

 

Daarnaast hebben beide partijen elk afzonderlijk nog een belang: samen komen ze zo aan 14,48% van de aandelen en 19,98% van de stemrechten op de algemene vergadering.

 

De bundeling van de aandelen door Arnault en Colony kon niet beletten dat het aandeel Carrefour lang de verkeerde weg insloeg. Eind februari 2007 was het 44 euro waard. Nadien gleed het af tot minder dan 15 in mei 2012, waarna het lichtjes terug opklom naar 23 euro vandaag.

 

Arnault en Colony zijn de enige bekende grote aandeelhouders van Carrefour. Het overgrote deel van de aandelen is via de beurs verspreid onder het publiek.

Tags: