Grootste aandeelhouders Carrefour splitsen belangen op

Grootste aandeelhouders Carrefour splitsen belangen op

Zakenman Bernard Arnault en het Amerikaanse investeringsfonds Colony Capital gaan hun gezamenlijke houderstermaatschappij met aandelen van de Franse retailgroep Carrefour opdoeken. Dat betekent echter niet dat ze elk hun weg gaan: beide groepen blijven hun houding tegenover Carrefour op elkaar afstemmen.

Structuur moet eenvoudiger

Volgens beide partijen is de opsplitsing louter ingegeven door redenen van vereenvoudiging. Via hun gezamenlijke bedrijf Blue Capital bezitten Arnault, ook topman bij de luxeketen LVMH, en Colony nu gezamenlijk 8,1% van de aandelen en 14,3% van de stemrechten bij Carrefour.

 

Daarnaast hebben beide partijen elk afzonderlijk nog een belang: samen komen ze zo aan 14,48% van de aandelen en 19,98% van de stemrechten op de algemene vergadering.

 

De bundeling van de aandelen door Arnault en Colony kon niet beletten dat het aandeel Carrefour lang de verkeerde weg insloeg. Eind februari 2007 was het 44 euro waard. Nadien gleed het af tot minder dan 15 in mei 2012, waarna het lichtjes terug opklom naar 23 euro vandaag.

 

Arnault en Colony zijn de enige bekende grote aandeelhouders van Carrefour. Het overgrote deel van de aandelen is via de beurs verspreid onder het publiek.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

AB InBev doet twee Duitse bieren van de hand

17/01/2018

AB InBev doet met Diebels en Hasseröder twee Duitse biermerken van de hand. Die komen nu, samen met hun brouwerijen, in bezit van het investeringsfonds CKCF. Dat wil meer investeren in de twee bieren.

Nutella eet Amerikaanse chocoladetak Nestlé op

17/01/2018

Nestlé heeft in Ferrero een koper gevonden voor zijn Amerikaanse chocolade-afdeling. Voor 2,4 miljard euro wordt de producent van Nutella de derde grootste chocoladeproducent ter wereld en kan Nestlé zich in de VS op gezondere producten gaan concentreren.

Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?

16/01/2018

Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.

Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?

15/01/2018

Buurtwinkels met meer dan vijf medewerkers moeten op zondag de hele dag open kunnen blijven, vindt het NSZ. De zelfstandigenvereniging pleit ervoor om de personeelslimiet op te trekken naar tien. Maar dat is minder evident dan het klinkt, zegt Unizo.

Back to top