Karel Boone vertrekt als voorzitter van Lotus Bakeries

Karel Boone vertrekt als voorzitter van Lotus Bakeries
De 70-jarige Karel Boone, tussen 1974 en 2006 CEO van koekjesbakker Lotus Bakeries, stopt met werken. Op 11 mei wordt hij als voorzitter van de raad van bestuur opgevolgd door zijn 5 jaar jongere broer Matthieu. Ook zijn dochter Benedikte krijgt een plaatsje aan de bestuurstafel: de familiale verankering blijft zo mooi verzekerd.

32 jaar CEO, 20 jaar voorzitter

Karel Boone ging in 1966 aan de slag bij Lotus. Hij werd CEO toen Lotus in 1974 fuseerde met die andere grote Vlaamse koekjesfabrikant, Corona. Na 32 jaar gaf hij die stoel door aan zijn jongere broer Matthieu. De voorbije 20 jaar zat hij ook de raad van bestuur voor, functie die hij nu vaarwel zegt omdat hij de leeftijdsgrens van 70 jaar bereikt. Karel Boone was ook een tijdje voorzitter van de werkgeversorganisatie VBO en sectorfederatie Choprabisco.

 

Onder zijn leiding groeide de Lembeekse speculaasspecialist uit tot een internationale beursgenoteerde groep, met fabrieken in België, Nederland, Frankrijk en Zweden en eigen verkooporganisaties in negen Europese landen, de VS en Canada. In 2011 realiseerde Lotus Bakeries een omzet van 275,6 miljoen euro met ongeveer 1.200 medewerkers. De groep produceert op jaarbasis naar schatting vijf miljard speculaaskoekjes.

 

Derde vrouw in Raad van Bestuur

Karels jongste dochter Benedikte wordt de nieuwe bestuurder in het bedrijf, waardoor de familiale verankering overeind blijft. Naast nieuwbakken voorzitter Matthieu Boone en diens nicht Benedikte Boone hebben namelijk ook nog Johan Boone, Jan Boone en Jan Vander Stichele (gehuwd met Caroline Boone, de oudste dochter van Karel Boone) een zitje rond de bestuurstafel. De dagelijkse leiding is in handen van CEO Jan Boone (zoon van Matthieu) en COO Jan Vander Stichele (schoonzoon van Karel).

 

Met de benoeming van Benedikte Boone wordt de raad van bestuur meteen weer een tikkeltje vrouwelijker. Zij wordt namelijk de derde vrouw in de tienkoppige raad van bestuur, naast de onafhankelijke bestuurders Sabine Sagaert (ex-AB InBev) en Dominique Leroy (ex-Unilever). Daarmee gaat Lotus Bakeries alvast in de richting van de toekomstige wettelijke verplichting, die eist dat binnen vijf jaar minstens een derde van de bestuurders in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven vrouw is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top