Kleine aandeelhouders vrezen machtsgreep bij Wal-Mart

Kleine aandeelhouders vrezen machtsgreep bij Wal-Mart

Een aantal minderheidsaandeelhouders van de Amerikaanse warenhuisgroep Wal-Mart wordt ongerust. De stichtersfamilie Walton heeft haar belang in het concern immers opgetrokken tot meer dan 50 procent, waardoor de stem van onafhankelijken minder zwaar zal doorwegen in de raad van bestuur.

Raad van bestuur wordt uitgedund

Tien jaar geleden bezaten de Waltons nog maar 39 procent van Wal-Mart, maar door de stelselmatige inkopen van eigen aandelen is dat inmiddels gestegen tot 50,9 procent. Door het overschrijden van de drempel van 50 procent moet Wal-Mart volgens de regels van de beurs van New York nu niet langer de meerderheid van de zetels in de raad van bestuur voorbehouden voor onafhankelijke bestuurders.


Toch zegt het bedrijf dat de familie Walton momenteel niet de intentie heeft om een machtgreep te plegen. De raad van bestuur zal weliswaar krimpen van 17 naar 14 mensen, maar hij zal nog altijd bestaan uit 64 procent onafhankelijken.


Het bedrijf wordt hierin bijgetreden door een aantal analisten: “De Waltons hebben het bedrijf altijd geleid, dit verandert niets”, liet onder meer David Strasser (Janney Montgomery Scott) weten aan Bloomberg. Of dat klopt, valt af te wachten…

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Tot nu toe waren de afdelingen nog apart actief.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Vakbonden Carrefour leven in angst voor transformatieplan

08/12/2017

Bij supermarktbedrijf Carrefour hebben ze de komende maanden en jaren heel wat werk voor de boeg om een herstructurering tot een goed einde te brengen. De vakbonden kijken ondertussen met een bang hart naar de toekomst.

Filet Pur: Een lege doos, vol gebakken lucht

08/12/2017

Dat de supermarkt niet meer is dan een vuilnisbak voor mislukkelingen, dat leerden we deze week, onder andere. De Sint bracht wel meer opwindend fmcg-nieuws, zoals blijkt uit dit vakkundig afgekruide nieuwsoverzicht van RetailDetail Food.

Vijf supermarkttrends voor 2018

08/12/2017

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Bree krijgt Belgische primeur van Jumbo

07/12/2017

Supermarktketen Jumbo heeft zijn eerste Belgische vestiging beet: de retailer zal een pand betrekken in een nieuw retailpark in het Limburgse Bree, verneemt RetailDetail. De opening is wel nog niet voor morgen.

Back to top