Kleine aandeelhouders vrezen machtsgreep bij Wal-Mart | RetailDetail

Kleine aandeelhouders vrezen machtsgreep bij Wal-Mart

Kleine aandeelhouders vrezen machtsgreep bij Wal-Mart

Een aantal minderheidsaandeelhouders van de Amerikaanse warenhuisgroep Wal-Mart wordt ongerust. De stichtersfamilie Walton heeft haar belang in het concern immers opgetrokken tot meer dan 50 procent, waardoor de stem van onafhankelijken minder zwaar zal doorwegen in de raad van bestuur.

Raad van bestuur wordt uitgedund

Tien jaar geleden bezaten de Waltons nog maar 39 procent van Wal-Mart, maar door de stelselmatige inkopen van eigen aandelen is dat inmiddels gestegen tot 50,9 procent. Door het overschrijden van de drempel van 50 procent moet Wal-Mart volgens de regels van de beurs van New York nu niet langer de meerderheid van de zetels in de raad van bestuur voorbehouden voor onafhankelijke bestuurders.


Toch zegt het bedrijf dat de familie Walton momenteel niet de intentie heeft om een machtgreep te plegen. De raad van bestuur zal weliswaar krimpen van 17 naar 14 mensen, maar hij zal nog altijd bestaan uit 64 procent onafhankelijken.


Het bedrijf wordt hierin bijgetreden door een aantal analisten: “De Waltons hebben het bedrijf altijd geleid, dit verandert niets”, liet onder meer David Strasser (Janney Montgomery Scott) weten aan Bloomberg. Of dat klopt, valt af te wachten…

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.

Hoegaarden verhuist deel productie naar Vietnam en China

18/05/2018

Het witbier Hoegaarden groeit sterk in Azië, maar verliest zijn pluimen in Europa. AB InBev verhuist daarom een deel van de productie naar China en Vietnam: in de brouwerij in Hoegaarden zelf wordt twee dagen per week minder gebrouwen.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.