Kleine aandeelhouders vrezen machtsgreep bij Wal-Mart | RetailDetail

Kleine aandeelhouders vrezen machtsgreep bij Wal-Mart

Kleine aandeelhouders vrezen machtsgreep bij Wal-Mart

Een aantal minderheidsaandeelhouders van de Amerikaanse warenhuisgroep Wal-Mart wordt ongerust. De stichtersfamilie Walton heeft haar belang in het concern immers opgetrokken tot meer dan 50 procent, waardoor de stem van onafhankelijken minder zwaar zal doorwegen in de raad van bestuur.

Raad van bestuur wordt uitgedund

Tien jaar geleden bezaten de Waltons nog maar 39 procent van Wal-Mart, maar door de stelselmatige inkopen van eigen aandelen is dat inmiddels gestegen tot 50,9 procent. Door het overschrijden van de drempel van 50 procent moet Wal-Mart volgens de regels van de beurs van New York nu niet langer de meerderheid van de zetels in de raad van bestuur voorbehouden voor onafhankelijke bestuurders.


Toch zegt het bedrijf dat de familie Walton momenteel niet de intentie heeft om een machtgreep te plegen. De raad van bestuur zal weliswaar krimpen van 17 naar 14 mensen, maar hij zal nog altijd bestaan uit 64 procent onafhankelijken.


Het bedrijf wordt hierin bijgetreden door een aantal analisten: “De Waltons hebben het bedrijf altijd geleid, dit verandert niets”, liet onder meer David Strasser (Janney Montgomery Scott) weten aan Bloomberg. Of dat klopt, valt af te wachten…

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".