Kleine aandeelhouders vrezen machtsgreep bij Wal-Mart

Kleine aandeelhouders vrezen machtsgreep bij Wal-Mart

Een aantal minderheidsaandeelhouders van de Amerikaanse warenhuisgroep Wal-Mart wordt ongerust. De stichtersfamilie Walton heeft haar belang in het concern immers opgetrokken tot meer dan 50 procent, waardoor de stem van onafhankelijken minder zwaar zal doorwegen in de raad van bestuur.

Raad van bestuur wordt uitgedund

Tien jaar geleden bezaten de Waltons nog maar 39 procent van Wal-Mart, maar door de stelselmatige inkopen van eigen aandelen is dat inmiddels gestegen tot 50,9 procent. Door het overschrijden van de drempel van 50 procent moet Wal-Mart volgens de regels van de beurs van New York nu niet langer de meerderheid van de zetels in de raad van bestuur voorbehouden voor onafhankelijke bestuurders.


Toch zegt het bedrijf dat de familie Walton momenteel niet de intentie heeft om een machtgreep te plegen. De raad van bestuur zal weliswaar krimpen van 17 naar 14 mensen, maar hij zal nog altijd bestaan uit 64 procent onafhankelijken.


Het bedrijf wordt hierin bijgetreden door een aantal analisten: “De Waltons hebben het bedrijf altijd geleid, dit verandert niets”, liet onder meer David Strasser (Janney Montgomery Scott) weten aan Bloomberg. Of dat klopt, valt af te wachten…

Tags: