Lay's bant kunstmatige additieven uit zijn chips | RetailDetail

Lay's bant kunstmatige additieven uit zijn chips

Lay's bant kunstmatige additieven uit zijn chips
Lay's is gestart met het bannen van alle kunstmatige bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers uit zijn chips. Tegen de zomer van 2014 worden alle chips bereid volgens een "natuurlijke" receptuur.

Op vraag van de consument

Het schrappen van kunstmatige bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers uit chips is volgens de producent mee een gevolg van een consumentenonderzoek uit 2010. Op de vraag wanneer de consument een product als "natuurlijk" beschouwt, scoorden toen de afwezigheid van kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers immers het hoogst.

 

De uitdaging bestond er echter in om een recept te bedenken zonder kunstmatige toevoegingen, maar met behoud van de smaak. Dat bleek nog het moeilijkst voor Lay's Paprika, de meest populaire smaak bij de Belgen. Uiteindelijk lukte het de onderzoekers door gebruik te maken van specerijen en smaak- en kleurstoffen uit natuurlijke bronnen, zoals rood van paprika's of bieten en geel van pompoenen.

 

Omdat aanpassingen in receptuur complex en tijdrovend zijn, worden de verschillende Lay's-recepten in opeenvolgende fases aangepast. Vandaag zijn de smaken Bolognese, Heinz Tomato Ketchup, Paprika, Pickles en Naturel al beschikbaar zonder kunstmatige toevoegingen. Tegen de zomer van 2014 zullen alle variëteiten volgens de nieuwe receptuur worden bereid. Lay's vermeldt alvast op de verpakking of de desbetreffende chipsvariant al volgens het nieuwe recept werd geproduceerd.


Derde stap richting "eerlijker" product

Lay's is naar eigen zeggen nu al meer dan vijf jaar stapsgewijs de samenstelling van zijn chips aan het verbeteren. Dit is meteen de derde grote stap in een "proces naar een eerlijker product", zegt het merk zelf.

 

In 2007 verving Lay's palmolie door zonnebloemolie waardoor de chips 70% minder verzadigd vet bevatten. In 2011 schroefde het merk dan weer de hoeveelheid zout terug met 25% en nu haalt de groep dus alle kunstmatige conserveermiddelen, kleurstoffen en toegevoegde smaakversterkers uit zijn chips.

 

"Deze aanpassing ligt in lijn met de bedoeling van moederbedrijf PepsiCo om de samenstelling van zijn reeks uiteenlopende producten (van ontbijtgranen over vruchtensappen tot chips) te verbeteren. Meer verantwoord genieten is hier de boodschap", klinkt het.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".