Lay's bant kunstmatige additieven uit zijn chips

Lay's bant kunstmatige additieven uit zijn chips
Lay's is gestart met het bannen van alle kunstmatige bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers uit zijn chips. Tegen de zomer van 2014 worden alle chips bereid volgens een "natuurlijke" receptuur.

Op vraag van de consument

Het schrappen van kunstmatige bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers uit chips is volgens de producent mee een gevolg van een consumentenonderzoek uit 2010. Op de vraag wanneer de consument een product als "natuurlijk" beschouwt, scoorden toen de afwezigheid van kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers immers het hoogst.

 

De uitdaging bestond er echter in om een recept te bedenken zonder kunstmatige toevoegingen, maar met behoud van de smaak. Dat bleek nog het moeilijkst voor Lay's Paprika, de meest populaire smaak bij de Belgen. Uiteindelijk lukte het de onderzoekers door gebruik te maken van specerijen en smaak- en kleurstoffen uit natuurlijke bronnen, zoals rood van paprika's of bieten en geel van pompoenen.

 

Omdat aanpassingen in receptuur complex en tijdrovend zijn, worden de verschillende Lay's-recepten in opeenvolgende fases aangepast. Vandaag zijn de smaken Bolognese, Heinz Tomato Ketchup, Paprika, Pickles en Naturel al beschikbaar zonder kunstmatige toevoegingen. Tegen de zomer van 2014 zullen alle variëteiten volgens de nieuwe receptuur worden bereid. Lay's vermeldt alvast op de verpakking of de desbetreffende chipsvariant al volgens het nieuwe recept werd geproduceerd.


Derde stap richting "eerlijker" product

Lay's is naar eigen zeggen nu al meer dan vijf jaar stapsgewijs de samenstelling van zijn chips aan het verbeteren. Dit is meteen de derde grote stap in een "proces naar een eerlijker product", zegt het merk zelf.

 

In 2007 verving Lay's palmolie door zonnebloemolie waardoor de chips 70% minder verzadigd vet bevatten. In 2011 schroefde het merk dan weer de hoeveelheid zout terug met 25% en nu haalt de groep dus alle kunstmatige conserveermiddelen, kleurstoffen en toegevoegde smaakversterkers uit zijn chips.

 

"Deze aanpassing ligt in lijn met de bedoeling van moederbedrijf PepsiCo om de samenstelling van zijn reeks uiteenlopende producten (van ontbijtgranen over vruchtensappen tot chips) te verbeteren. Meer verantwoord genieten is hier de boodschap", klinkt het.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dr. Oetker stort zich op Belgische industriële bakkerij

11/12/2017

De Duitse Oetker Gruppe, bij ons vooral bekend van de diepvriespizza’s van Dr. Oekter, heeft de Belgische industriële bakkerij Diversi Foods overgenomen. Dat is een grote leverancier van diepvriesbrood aan Belgische en Nederlandse supermarktketens.

Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Zo wil het Belgisch-Nederlandse fusiebedrijf verder in de kosten snijden.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Vakbonden Carrefour leven in angst voor transformatieplan

08/12/2017

Bij supermarktbedrijf Carrefour hebben ze de komende maanden en jaren heel wat werk voor de boeg om een herstructurering tot een goed einde te brengen. De vakbonden kijken ondertussen met een bang hart naar de toekomst.

Filet Pur: Een lege doos, vol gebakken lucht

08/12/2017

Dat de supermarkt niet meer is dan een vuilnisbak voor mislukkelingen, dat leerden we deze week, onder andere. De Sint bracht wel meer opwindend fmcg-nieuws, zoals blijkt uit dit vakkundig afgekruide nieuwsoverzicht van RetailDetail Food.

Vijf supermarkttrends voor 2018

08/12/2017

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Back to top