Lidl verwarmt winkel met koelkasten | RetailDetail

Lidl verwarmt winkel met koelkasten

Lidl verwarmt winkel met koelkasten

Lidl heeft in Elsene zijn eerste CO2-neutrale winkel geopend, waarin de keten een tiental technieken toepast om energie te besparen. De opvallendste daarvan is het hergebruik van de warmte van koelgeneratoren om de winkels te verwarmen.

Warmte koelkasten wordt gerecupereerd

Die warmte van de koelgeneratoren van de koelkasten wordt in de nieuwe winkel gerecupereerd en in de vloerverwarming te gepompt. In normale omstandigheden volstaat dat om de temperatuur op peil te houden, alleen bij uitzonderlijk koude omstandigheden moet er dan nog worden bijgestookt. De frigo’s zelf zijn wel van het openkast-systeem “omdat uit tests blijkt dat er nagenoeg geen verschil in verbruik is met systemen met frigodeuren.”

 

De elektriciteit wordt eveneens deels ter plaatse gewonnen: zonnepanelen op het winkeldak moeten voor minstens 15% van de benodigde energie op het verkooppunt zorgen. Het restant bestaat uit ingekochte groene stroom.

 

Maximaal gebruik van natuurlijk licht

Voorts doet Lidl een aantal inspanningen om energie te besparen. Zo wordt de hele winkel verlicht met led-lampen, is er extra geïsoleerd (tot 24 cm isolatie), koos de keten voor drielagig glas en wordt inkomende lucht verwarmd door de uitgaande, vervuilde lucht.

 

Bovendien zorgen lichtkoepels ervoor dat er maximaal gebruik kan gemaakt worden van natuurlijk licht. De beschikbaarheid ervan wordt met een lichtsensor gemeten en pas als het te donker wordt, wordt extra bijgelicht.

 

CO2-besparing van 58 ton

De nieuwe technieken zorgen ervoor dat het elektriciteitsverbruik in de winkel 27% lager ligt dan voorheen, hoewel het verkooppunt recentelijk nog werd uitgebreid met bijna 20%. Dankzij het wegvallen van het aardgasverbruik voor de verwarming is de totale energievraag met 38% teruggelopen. Dat zou leiden tot een CO2-besparing van liefst 58 ton, vergelijkbaar is met de jaarlijkse uitstoot van 28 auto's.

 

Op de parking heeft de winkelketen voorts halfsnellaadpalen voor elektrische wagens en fietsen geïnstalleerd. Zo kunnen klanten hun batterij opladen tijdens het winkelen. Een kaart voor de laadpalen, die worden bevoorraad vanuit de zonnepanelen op het winkeldak, kost vijf euro en laat onbeperkt laden toe tot eind 2015.

 

Bovendien werd ook aan verfraaiing gedacht: voor naakte muren werd een klimopmuur opgetrokken, met daarin bloemen in de geel-blauwe Lidl-kleuren. Voorts werden struiken aangeplant die in de zomer vlinders moeten aantrekken.

 

Over een jaar volgt een eerste evaluatie. Daarna wordt beslist welke praktijken worden uitgerold in het netwerk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Europese inkoopgroep Agecore zet Nestlé onder druk

16/02/2018

De Europese inkoopgroep Agecore heeft er mee gedreigd om 160 producten van Nestlé van zijn lijst te schrappen, tenzij ze betere voorwaarden krijgen. Onder andere Colruyt, Coop en Edeka maken deel uit van Agecore.

Kraft Heinz voldoet niet aan verwachtingen

16/02/2018

Het Amerikaanse Kraft Heinz heeft in het vierde kwartaal zowel op vlak van omzet als op vlak van winst niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van de analisten. De winst vernegenvoudigde wel, maar dat overtuigde de analisten niet.

Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017

16/02/2018

Danone heeft het boekjaar 2017 kunnen afsluiten met een vergelijkbare groei van 2,5%, die het vooral te danken heeft aan een sterke tweede jaarhelft. Daarin ging de vergelijkbare omzet er met 4,2% op vooruit.

Aldi Nord en Süd fuseren niet, maar gaan wel samenwerken

16/02/2018

Tot een fusie komt het momenteel nog niet, maar Aldi Nord en Aldi Süd bekijken wel de mogelijkheid om in Duitsland nauw samen te werken op vlak van inkoop en marketing. Een toekomstige fusie wordt wel ontkend.

Filet Pur: Er staat een olifant aan de kassa

16/02/2018

Hoe de Spaanse voedingsindustrie zich van haar mooiste zijde laat kennen, waarom de foodconcurrentie naar ongekende hoogten stijgt en tegen wanneer de job van kassamedewerker verdwijnt? Dat vertelt het ongezouten weekoverzicht van RetailDetail Food!

Aldi richt de blik op Italië

16/02/2018

Aldi is klaar om vanaf volgende maand ook de Italiaanse markt te veroveren: dan opent het in een klap tien nieuwe winkels in het Zuid-Europese land. Het bouwde ook een eerste distributiecentrum nabij Verona.

Back to top