Lidl verwarmt winkel met koelkasten | RetailDetail

Lidl verwarmt winkel met koelkasten

Lidl verwarmt winkel met koelkasten

Lidl heeft in Elsene zijn eerste CO2-neutrale winkel geopend, waarin de keten een tiental technieken toepast om energie te besparen. De opvallendste daarvan is het hergebruik van de warmte van koelgeneratoren om de winkels te verwarmen.

Warmte koelkasten wordt gerecupereerd

Die warmte van de koelgeneratoren van de koelkasten wordt in de nieuwe winkel gerecupereerd en in de vloerverwarming te gepompt. In normale omstandigheden volstaat dat om de temperatuur op peil te houden, alleen bij uitzonderlijk koude omstandigheden moet er dan nog worden bijgestookt. De frigo’s zelf zijn wel van het openkast-systeem “omdat uit tests blijkt dat er nagenoeg geen verschil in verbruik is met systemen met frigodeuren.”

 

De elektriciteit wordt eveneens deels ter plaatse gewonnen: zonnepanelen op het winkeldak moeten voor minstens 15% van de benodigde energie op het verkooppunt zorgen. Het restant bestaat uit ingekochte groene stroom.

 

Maximaal gebruik van natuurlijk licht

Voorts doet Lidl een aantal inspanningen om energie te besparen. Zo wordt de hele winkel verlicht met led-lampen, is er extra geïsoleerd (tot 24 cm isolatie), koos de keten voor drielagig glas en wordt inkomende lucht verwarmd door de uitgaande, vervuilde lucht.

 

Bovendien zorgen lichtkoepels ervoor dat er maximaal gebruik kan gemaakt worden van natuurlijk licht. De beschikbaarheid ervan wordt met een lichtsensor gemeten en pas als het te donker wordt, wordt extra bijgelicht.

 

CO2-besparing van 58 ton

De nieuwe technieken zorgen ervoor dat het elektriciteitsverbruik in de winkel 27% lager ligt dan voorheen, hoewel het verkooppunt recentelijk nog werd uitgebreid met bijna 20%. Dankzij het wegvallen van het aardgasverbruik voor de verwarming is de totale energievraag met 38% teruggelopen. Dat zou leiden tot een CO2-besparing van liefst 58 ton, vergelijkbaar is met de jaarlijkse uitstoot van 28 auto's.

 

Op de parking heeft de winkelketen voorts halfsnellaadpalen voor elektrische wagens en fietsen geïnstalleerd. Zo kunnen klanten hun batterij opladen tijdens het winkelen. Een kaart voor de laadpalen, die worden bevoorraad vanuit de zonnepanelen op het winkeldak, kost vijf euro en laat onbeperkt laden toe tot eind 2015.

 

Bovendien werd ook aan verfraaiing gedacht: voor naakte muren werd een klimopmuur opgetrokken, met daarin bloemen in de geel-blauwe Lidl-kleuren. Voorts werden struiken aangeplant die in de zomer vlinders moeten aantrekken.

 

Over een jaar volgt een eerste evaluatie. Daarna wordt beslist welke praktijken worden uitgerold in het netwerk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.