Media in de ban van de supermarktenstrijd | RetailDetail

Media in de ban van de supermarktenstrijd

Media in de ban van de supermarktenstrijd

De ongeziene koersval van het Colruyt-aandeel gisteren op de beurs (-8,8%) is in de media niet onopgemerkt voorbijgegaan. Gisteravond mocht RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck zijn visie geven in Terzake en vandaag zijn de supermarkten groot nieuws in de meeste kranten.

"Colruyt lijdt onder Aldi en promotiegeweld"

De Standaard en Het Nieuwsblad focussen op de marktaandelen van de supermarkten en wijzen erop dat Colruyt "voor het eerst sinds mensenheugenis zelfs marktaandeel verloor", en dat net in "het vierde kwartaal met zijn levensbelangrijke eindejaarsperiode". Grote winnaars het voorbije kwartaal zijn de harddiscounters Aldi (+0,5%) en Lidl (+0,3%). Delhaize houdt goed stand, terwijl Colruyt -0,2% inboet en Carrefour zelfs -0,5% laat optekenen.

 

Naar de verklaring moet Dirk Vanderveken van GfK niet lang zoeken: "De consumenten grijpen systematisch naar goedkopere producten en ze gaan ook minder frequent naar de supermarkt. Daardoor krijgen retailers minder de kans om klanten te verleiden."

 

Tegelijk zijn Aldi en Lidl niet meer de hard discounters van weleer: ze profileren zich volop als buurtwinkels, zetten meer in op vers en pakken tijdens de eindejaarsperiode zelfs uit met feestelijke gerechten. "De hard discount doet aan upgrading", aldus Vanderveken. Resultaat: "Het verschil met supermarkten wordt kleiner en dat tast hun prijsperceptie aan."

 

Voor Colruyt, dat van de laagste prijzen zijn speerpunt heeft gemaakt, komt daar nog bij dat het meer en meer producten moet afprijzen door de agressievere prijzenpolitiek van de concurrentie. "Voor Colruyt, dat alle promoties zegt te volgen, stelt dat een probleem. Het speelt winst kwijt door de promoties van de concurrentie te volgen, zonder dat dit gecompenseerd wordt door klanten die speciaal voor die promotie komen en intussen ook nog wat anders kopen."

 

"Winkelkar tot 10% goedkoper binnen 5 jaar"

Voor Het Laatste Nieuws en De Tijd is de consument alvast "de grote winnaar van de strijd tussen de supermarkten". De kranten halen beursanalist Patrick Roquas van Rabo Securities aan. Volgens die analist dringen vooral Lidl en Albert Heijn met hun sterke focus op lage prijzen niet alleen Colruyt maar ook Delhaize en Carrefour zwaar in het defensief.

 

"De hevige prijsconcurrentie, die we al kennen in Nederland en de Verenigde Staten, zal naar België overwaaien", zegt hij. "Naarmate Albert Heijn steeds meer winkels opent in België, zal de concurrentie ook moeten investeren in prijsverlagingen. Nu al verlaagt Colruyt zijn prijzen gemiddeld met 5 tot 7% in vier tot zes winkels in elke buurt waar Albert Heijn een nieuwe vestiging opent, blijkt uit een analyse van Rabo Securities.

 

Roquas verwacht dat ook Delhaize en Carrefour geen andere keuze zullen hebben dan die prijsverlagingen te volgen: "Maar in plaats van een big bang, zal dat geleidelijk gebeuren", denkt hij. Vooral "omdat Albert Heijn tijd nodig heeft om een nationale speler te worden. Dat betekent ook dat het nog 5 à 7 jaar zal duren alvorens de prijzen in álle Colruyt-winkels verlaagd zullen zijn."

 

"Vandaar dat wij rekening houden met een algemene prijsverlaging van 5% tot 10% in vijf jaar. Zo'n aanpassing zou de prijzen meer in lijn brengen met Nederland", meent de Rabo-expert.

 

"Ik verwacht hevige tegenreactie van Colruyt"

In de tv-studio's van Terzake bevestigde 'onze' Jorg Snoeck dat de "concurrentie heviger en de markt competitiever" wordt. Daar doet de consument uiteraard zijn voordeel mee, maar Snoeck wijst ook meteen op de risico's: "Het grootste gevaar is dat we ons plat gaan discounten, waardoor er minder geld is om aan research te doen voor nieuwe producten." Dat zal op termijn alleen maar tot een verschraling van het aanbod leiden.

 

Snoeck voorspelt wel een "hevige tegenreactie van Colruyt: er komt een volledig actieplan, en wel heel binnenkort, want in Halle zijn ze gewoon om heel snel te werken." Colruyt laat echter nog niet meteen in zijn kaarten kijken: "We zullen hier en daar ook nieuwigheden proberen. Wat de concurrenten ook doen, we zullen blijven investeren in onze prijzen. De 'laagste prijzen' blijft onze hoeksteen", zegt een strijdvaardige Frans Colruyt in De Standaard.

 

Alleen zullen ze die claim wellicht anders moeten gaan communiceren, zegt Marc Hofman, financieel directeur van Colruyt, in De Tijd: "De communicatie van de concurrentie, die hamerde op sterke promoties, had meer impact dan onze campagnes die de laagsteprijzenstrategie benadrukken."

 

Het laatste woord is voor Ivan Sabbe, van 1993 tot 2006 CEO van Lidl België (en huidig CEO van horecagroothandel ISPC). Hij ziet in de "afgenomen omzetgroei en het dalende marktaandeel geen redenen tot paniek bij Colruyt. De uitdaging blijft een upgrading van zijn winkels, en het buitenland." In Halle kunnen ze alvast enkele werven opstarten of versnellen...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

23/02/2018

Er komen na de opening van de eerste Amazon Go-winkel vorige maand nog minstens zes van de hoogtechnologische en kassaloze winkels gemakswinkels bij. Onder meer Los Angeles en Seattle krijgen nieuwe Amazon Go-winkels.

Belgische CEO Le Pain Quotidien verlaat bedrijf

23/02/2018

Vincent Herbert heeft na 17 jaar besloten om zijn functie als CEO van Le Pain Quotidien neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Jerry Gamez, die flink wat ervaring heeft bij fastfoodketen Burger King en Walmart.

Filet Pur: Uw portie speculatieve onzin

23/02/2018

Here we go again: foodretail is in essentie slechts een loopgravenoorlog. Maar wie haalt de consument uit z’n winterdepressie? Hier ligt een ondankbare taak voor het wekelijkse nieuwsoverzicht van RetailDetail Food!

Ontdek de smaak van morgen op Tavola 2018: 11-12-13 maart 2018 in Kortrijk Xpo

23/02/2018

(publireportage) Delicatessen & hoge kwaliteit maken van Tavola een topevent voor de foodretail,  met 450 marktleiders én ambachtelijke fabrikanten, en veel nieuwigheden. We stellen u graag de winnaars van de Gouden Tavola voor.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Back to top