Minister schrapt btw bij schenking aan voedselbanken | RetailDetail

Minister schrapt btw bij schenking aan voedselbanken

Minister schrapt btw bij schenking aan voedselbanken

Minister van Financiën Koen Geens stuurt zijn administratie een omzendbrief waardoor handelaars de btw kunnen recupereren die ze moeten betalen als ze voedsel schenken aan binnenlandse organisaties zoals de voedselbanken. De federatie van de distributeurs Comeos reageert opgetogen en vraagt nu een uitbreiding naar kleren.

Btw-plicht was “te gek voor woorden”

Een supermarkt die levensmiddelen weggooit waarvan de houdbaarheidsdatum binnenkort verstrijkt of die beschadigd zijn geraakt, betaalt daarop geen btw. Maar eenzelfde supermarkt die de goederen schenkt aan een voedselbank, moet dat wel doen. Daardoor was het tot nu toe fiscaal interessanter om de levensmiddelen te vernietigen dan ze naar de voedselbanken te sturen.

 

De btw-plicht op de schenking van goederen was het gevolg van een Europese richtlijn. Die voorziet alleen in een uitzondering voor de levering van goederen die worden aangekocht door erkende instanties die goederen uit Europese Unie exporteren in het kader van hun humanitaire, liefdadige of educatieve activiteiten.

 

Voor schenkingen aan buitenlandse initiatieven kon de btw dus worden gerecupereerd, voor schenkingen aan binnenlandse doelen niet. “Te gek voor woorden”, vindt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel van Comeos.

 

Voorwaarde: geen doorverkoop

Via een omzendbrief werkt Geens nu deze onlogische toestand weg. Voor een distributeur of producent maakt het niet langer een verschil of levensmiddelen worden vernietigd of geschonken, en of dit in het binnen- dan wel in het buitenland gebeurt.

 

Geens verbindt er wel voorwaarden aan. Zo mag het voedsel dat de handelaar of de producent aan de voedselbanken of andere instellingen schenkt, niet worden doorverkocht. Die voorwaarden vindt Comeos logisch. “Net als de minister willen we geen parallel winkelcircuit opzetten, maar zoeken we manieren om mensen die het moeilijk hebben, te helpen. We zijn nu al goed voor het equivalent van twee miljoen maaltijden per jaar, maar we maken ons sterk dat het aantal schenkingen dankzij dit initiatief nog zal toenemen.”


200.000 mensen afhankelijk van voedselhulp

In België nemen meer dan 200.000 mensen hun toevlucht tot voedselhulp. Een deel van het voedsel wordt geschonken door de supermarkten en de levensmiddelenbedrijven, het gros is afkomstig van het programma voor voedselhulp van de Europese Unie. Die dreigt er echter mee haar bijdrage te verminderen.


Comeos pleit ook voor een uitbreiding van het stelstel met onder meer kleren. Hier gelden immers dezelfde problemen. Wie een onverkochte voorraad wegschenkt, kan de btw alleen maar recupereren als die kleren naar een niet-Europees land gaan. En wie ze vernietigt, moet evenmin btw betalen. Dat is wel het geval als ze worden geschonken aan een binnenlands sociaal initiatief.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.