Minister schrapt btw bij schenking aan voedselbanken | RetailDetail

Minister schrapt btw bij schenking aan voedselbanken

Minister schrapt btw bij schenking aan voedselbanken

Minister van Financiën Koen Geens stuurt zijn administratie een omzendbrief waardoor handelaars de btw kunnen recupereren die ze moeten betalen als ze voedsel schenken aan binnenlandse organisaties zoals de voedselbanken. De federatie van de distributeurs Comeos reageert opgetogen en vraagt nu een uitbreiding naar kleren.

Btw-plicht was “te gek voor woorden”

Een supermarkt die levensmiddelen weggooit waarvan de houdbaarheidsdatum binnenkort verstrijkt of die beschadigd zijn geraakt, betaalt daarop geen btw. Maar eenzelfde supermarkt die de goederen schenkt aan een voedselbank, moet dat wel doen. Daardoor was het tot nu toe fiscaal interessanter om de levensmiddelen te vernietigen dan ze naar de voedselbanken te sturen.

 

De btw-plicht op de schenking van goederen was het gevolg van een Europese richtlijn. Die voorziet alleen in een uitzondering voor de levering van goederen die worden aangekocht door erkende instanties die goederen uit Europese Unie exporteren in het kader van hun humanitaire, liefdadige of educatieve activiteiten.

 

Voor schenkingen aan buitenlandse initiatieven kon de btw dus worden gerecupereerd, voor schenkingen aan binnenlandse doelen niet. “Te gek voor woorden”, vindt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel van Comeos.

 

Voorwaarde: geen doorverkoop

Via een omzendbrief werkt Geens nu deze onlogische toestand weg. Voor een distributeur of producent maakt het niet langer een verschil of levensmiddelen worden vernietigd of geschonken, en of dit in het binnen- dan wel in het buitenland gebeurt.

 

Geens verbindt er wel voorwaarden aan. Zo mag het voedsel dat de handelaar of de producent aan de voedselbanken of andere instellingen schenkt, niet worden doorverkocht. Die voorwaarden vindt Comeos logisch. “Net als de minister willen we geen parallel winkelcircuit opzetten, maar zoeken we manieren om mensen die het moeilijk hebben, te helpen. We zijn nu al goed voor het equivalent van twee miljoen maaltijden per jaar, maar we maken ons sterk dat het aantal schenkingen dankzij dit initiatief nog zal toenemen.”


200.000 mensen afhankelijk van voedselhulp

In België nemen meer dan 200.000 mensen hun toevlucht tot voedselhulp. Een deel van het voedsel wordt geschonken door de supermarkten en de levensmiddelenbedrijven, het gros is afkomstig van het programma voor voedselhulp van de Europese Unie. Die dreigt er echter mee haar bijdrage te verminderen.


Comeos pleit ook voor een uitbreiding van het stelstel met onder meer kleren. Hier gelden immers dezelfde problemen. Wie een onverkochte voorraad wegschenkt, kan de btw alleen maar recupereren als die kleren naar een niet-Europees land gaan. En wie ze vernietigt, moet evenmin btw betalen. Dat is wel het geval als ze worden geschonken aan een binnenlands sociaal initiatief.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Delhaize schrapt partners voor Pluskaart

12/07/2018

Delhaize-klanten gaan wat minder punten kunnen sprokkelen met hun Pluskaart, want de samenwerking met de andere retailers waar klanten punten konden verzamelen en bonnen inwisselen (DI, Planet Parfum, Q8 en Tom&Co) wordt stopgezet.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour

11/07/2018

Deelstaatminister Philippe Muyters geeft een negatief advies voor het herstructureringsplan van supermarktketen Carrefour. Door dit plan zouden 600 werknemers recht hebben op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), de opvolger van het brugpensioen. De definitieve uitspraak ligt in het kamp van federaal minister Kris Peeters.