Minister schrapt btw bij schenking aan voedselbanken | RetailDetail

Minister schrapt btw bij schenking aan voedselbanken

Minister schrapt btw bij schenking aan voedselbanken

Minister van Financiën Koen Geens stuurt zijn administratie een omzendbrief waardoor handelaars de btw kunnen recupereren die ze moeten betalen als ze voedsel schenken aan binnenlandse organisaties zoals de voedselbanken. De federatie van de distributeurs Comeos reageert opgetogen en vraagt nu een uitbreiding naar kleren.

Btw-plicht was “te gek voor woorden”

Een supermarkt die levensmiddelen weggooit waarvan de houdbaarheidsdatum binnenkort verstrijkt of die beschadigd zijn geraakt, betaalt daarop geen btw. Maar eenzelfde supermarkt die de goederen schenkt aan een voedselbank, moet dat wel doen. Daardoor was het tot nu toe fiscaal interessanter om de levensmiddelen te vernietigen dan ze naar de voedselbanken te sturen.

 

De btw-plicht op de schenking van goederen was het gevolg van een Europese richtlijn. Die voorziet alleen in een uitzondering voor de levering van goederen die worden aangekocht door erkende instanties die goederen uit Europese Unie exporteren in het kader van hun humanitaire, liefdadige of educatieve activiteiten.

 

Voor schenkingen aan buitenlandse initiatieven kon de btw dus worden gerecupereerd, voor schenkingen aan binnenlandse doelen niet. “Te gek voor woorden”, vindt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel van Comeos.

 

Voorwaarde: geen doorverkoop

Via een omzendbrief werkt Geens nu deze onlogische toestand weg. Voor een distributeur of producent maakt het niet langer een verschil of levensmiddelen worden vernietigd of geschonken, en of dit in het binnen- dan wel in het buitenland gebeurt.

 

Geens verbindt er wel voorwaarden aan. Zo mag het voedsel dat de handelaar of de producent aan de voedselbanken of andere instellingen schenkt, niet worden doorverkocht. Die voorwaarden vindt Comeos logisch. “Net als de minister willen we geen parallel winkelcircuit opzetten, maar zoeken we manieren om mensen die het moeilijk hebben, te helpen. We zijn nu al goed voor het equivalent van twee miljoen maaltijden per jaar, maar we maken ons sterk dat het aantal schenkingen dankzij dit initiatief nog zal toenemen.”


200.000 mensen afhankelijk van voedselhulp

In België nemen meer dan 200.000 mensen hun toevlucht tot voedselhulp. Een deel van het voedsel wordt geschonken door de supermarkten en de levensmiddelenbedrijven, het gros is afkomstig van het programma voor voedselhulp van de Europese Unie. Die dreigt er echter mee haar bijdrage te verminderen.


Comeos pleit ook voor een uitbreiding van het stelstel met onder meer kleren. Hier gelden immers dezelfde problemen. Wie een onverkochte voorraad wegschenkt, kan de btw alleen maar recupereren als die kleren naar een niet-Europees land gaan. En wie ze vernietigt, moet evenmin btw betalen. Dat is wel het geval als ze worden geschonken aan een binnenlands sociaal initiatief.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

IKEA ontwikkelt nu ook een echte 'bug burger'

15/03/2018

SPACE10, het innovatielab van meubelgigant Ikea, komt voor de dag met een gezond alternatief voor de de klassieke hamburger. Het vlees wordt vervangen door rode biet en meelworm. Ook een 'dogless hotdog' zit in de pijplijn.

Back to top