Nederlands Europarlementslid: "Inktvisringen geregeld van varkensanus" | RetailDetail

Nederlands Europarlementslid: "Inktvisringen geregeld van varkensanus"

Nederlands Europarlementslid: "Inktvisringen geregeld van varkensanus"

"Calamares, dat eet ik alleen nog aan zee. Die gefrituurde inktvisringen blijken geregeld gemaakt van varkensanus." Met die schokkende stelling pakt Esther de Lange uit, een Nederlands politica en voedselfrauderapporteur van het Europees Parlement.

Voedselfraude "structureel en groeiend probleem"

Het werd lange tijd afgedaan als een 'urban legend', maar volgens de Nederlandse CDA-politica zit er toch een grond van waarheid in: soms zijn calamares geen inktvisringen, maar varkensanus.  Esther de Langhe is ervan overtuigd dat de voedselschandalen van de voorbije jaren (paardenvlees in runderlasagne, biologische eieren die dat niet blijken te zijn en nog zo meer) geen losstaande incidenten zijn.

 

Onderzoek van het Europees Parlement toont aan dat voedselfraude een structureel en groeiend probleem is in de EU. Met olijfolie zou het meest worden gefraudeerd, gevolgd door vis en biologische producten. In de top-10 van meest fraudegevoelige producten staan ook nog honing, kruiden en wijn.

 

Georganiseerde misdaad, te kleine pakkans

Met voedselfraude is veel geld te verdienen, en dus hoeft het niet te verwonderen dat de georganiseerde misdaad er zich mee bezighoudt. "Dat maakt het probleem van voedselfraude nog zorgelijker, naast de risico's die het vormt voor de consument", zegt ze in de Nederlandse krant BN De Stem. Al wil de politica zeker geen paniek zaaien: "Een Europeaan heeft 260 keer meer kans om te sterven aan griep dan aan onveilig voedsel."

 

Volgens de Langhe is de pakkans gewoon veel te klein: "Hoewel de voedselketen internationaal is, zijn controles nauwelijks grensoverschrijdend. Voor de Europese Commissie is voedselfraude een blinde vlek. De huidige straffen schrikken amper af, omdat de boetes vaak lager zijn dan de winst die fraude oplevert." Bovendien is "de opsporing veel te braaf. Inspecteurs moeten gaan denken als politieagenten."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.