Nederlands Europarlementslid: "Inktvisringen geregeld van varkensanus"

Nederlands Europarlementslid: "Inktvisringen geregeld van varkensanus"

"Calamares, dat eet ik alleen nog aan zee. Die gefrituurde inktvisringen blijken geregeld gemaakt van varkensanus." Met die schokkende stelling pakt Esther de Lange uit, een Nederlands politica en voedselfrauderapporteur van het Europees Parlement.

Voedselfraude "structureel en groeiend probleem"

Het werd lange tijd afgedaan als een 'urban legend', maar volgens de Nederlandse CDA-politica zit er toch een grond van waarheid in: soms zijn calamares geen inktvisringen, maar varkensanus.  Esther de Langhe is ervan overtuigd dat de voedselschandalen van de voorbije jaren (paardenvlees in runderlasagne, biologische eieren die dat niet blijken te zijn en nog zo meer) geen losstaande incidenten zijn.

 

Onderzoek van het Europees Parlement toont aan dat voedselfraude een structureel en groeiend probleem is in de EU. Met olijfolie zou het meest worden gefraudeerd, gevolgd door vis en biologische producten. In de top-10 van meest fraudegevoelige producten staan ook nog honing, kruiden en wijn.

 

Georganiseerde misdaad, te kleine pakkans

Met voedselfraude is veel geld te verdienen, en dus hoeft het niet te verwonderen dat de georganiseerde misdaad er zich mee bezighoudt. "Dat maakt het probleem van voedselfraude nog zorgelijker, naast de risico's die het vormt voor de consument", zegt ze in de Nederlandse krant BN De Stem. Al wil de politica zeker geen paniek zaaien: "Een Europeaan heeft 260 keer meer kans om te sterven aan griep dan aan onveilig voedsel."

 

Volgens de Langhe is de pakkans gewoon veel te klein: "Hoewel de voedselketen internationaal is, zijn controles nauwelijks grensoverschrijdend. Voor de Europese Commissie is voedselfraude een blinde vlek. De huidige straffen schrikken amper af, omdat de boetes vaak lager zijn dan de winst die fraude oplevert." Bovendien is "de opsporing veel te braaf. Inspecteurs moeten gaan denken als politieagenten."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top