Handel in quinoa sterk gegroeid in Nederland | RetailDetail

Nederlandse quinoa groeit razendsnel

Nederlandse quinoa groeit razendsnel
Shutterstock

De handel in quinoa is in Nederland de voorbije vier jaar verdrievoudigd. Niet enkel de import is daarbij sterk toegenomen: Nederland exporteert ook steeds meer quinoa naar het buitenland. Ook de lokale teelt neemt razendsnel toe.

 

Grootste exporteur van Europa

De Nederlandse quinoa-export nam van 2012 tot 2016 toe van 1,4 miljoen kilo naar 3,5 miljoen kilo. In diezelfde periode steeg de import van 1,6 mijoen kilo naar 5,5 miljoen kilo. In de eerste helft van 2017 bedroegen zowel de export als de import van quinoa 2,1 miljoen kilo, blijkt uit cijfers van het CBS.

 

63% van de ingevoerde quinoa wordt onmiddellijk terug uitgevoerd, terwijl de rest voor de Nederlandse markt bestemd is. In 2016 was er zo meer dan 2 miljoen geïmporteerde quinoa beschikbaar voor consumptie in Nederland, terwijl dat vier jaar eerder nog maar 267.000 kilo was. 90% van de geïmporteerde quinoa is afkomstig uit Zuid-Amerika, waarbij Peru veruit de belangrijkste producent is.

 

Qua export blijft 93% van de quinoa die uit Nederland vertrekt in Europa, met Duitsland en Oostenrijk als belangrijkste bestemmingen. Nederland is in Europa de grootste exporteur van quinoa, terwijl het op vlak van import enkel Frankrijk voor zich moet dulden.

 

Lokale quinoa

Het succes van quinoa is ook de Nederlandse boeren niet ontgaan, want sinds enkele jaren leggen zij zich met mondjesmaat toe op de teelt van het graan waarvan enkele jaren geleden rassen werden gecreëerd die ook in ons klimaat gedijen. In 2017 produceerden Nederlandse boeren zo 300.000 kilo quinoa, dit jaar moet dat groeien naar 500.000 kilo.

 

"Inmiddels hebben we vier teeltseizoenen achter de rug en kunnen we stellen dat quinoa in Nederland goed gedijt en op grote schaal verbouwd kan worden", zegt Rens Kuijten van telersgroep Dutch Quinoa Group tegen RTL Z. "Onze telersgroep omvat nu ongeveer veertig telers, waarbij we jaarlijks bekijken wie hoeveel teelt. Maar daarnaast hebben we nog een wachtlijst van akkerbouwers die ook graag quinoa als extra gewasoptie willen toevoegen."

 

Ook in België wordt sinds kort quinoa geproduceerd. Eind vorig jaar kwam de Colruyt Group zo op de proppen met Belgische quinoa van eigen huismerk. Belgische boeren zijn pas sinds 2015 aan de slag met quinoa.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.