Handel in quinoa sterk gegroeid in Nederland | RetailDetail

Nederlandse quinoa groeit razendsnel

Nederlandse quinoa groeit razendsnel
Shutterstock

De handel in quinoa is in Nederland de voorbije vier jaar verdrievoudigd. Niet enkel de import is daarbij sterk toegenomen: Nederland exporteert ook steeds meer quinoa naar het buitenland. Ook de lokale teelt neemt razendsnel toe.

 

Grootste exporteur van Europa

De Nederlandse quinoa-export nam van 2012 tot 2016 toe van 1,4 miljoen kilo naar 3,5 miljoen kilo. In diezelfde periode steeg de import van 1,6 mijoen kilo naar 5,5 miljoen kilo. In de eerste helft van 2017 bedroegen zowel de export als de import van quinoa 2,1 miljoen kilo, blijkt uit cijfers van het CBS.

 

63% van de ingevoerde quinoa wordt onmiddellijk terug uitgevoerd, terwijl de rest voor de Nederlandse markt bestemd is. In 2016 was er zo meer dan 2 miljoen geïmporteerde quinoa beschikbaar voor consumptie in Nederland, terwijl dat vier jaar eerder nog maar 267.000 kilo was. 90% van de geïmporteerde quinoa is afkomstig uit Zuid-Amerika, waarbij Peru veruit de belangrijkste producent is.

 

Qua export blijft 93% van de quinoa die uit Nederland vertrekt in Europa, met Duitsland en Oostenrijk als belangrijkste bestemmingen. Nederland is in Europa de grootste exporteur van quinoa, terwijl het op vlak van import enkel Frankrijk voor zich moet dulden.

 

Lokale quinoa

Het succes van quinoa is ook de Nederlandse boeren niet ontgaan, want sinds enkele jaren leggen zij zich met mondjesmaat toe op de teelt van het graan waarvan enkele jaren geleden rassen werden gecreëerd die ook in ons klimaat gedijen. In 2017 produceerden Nederlandse boeren zo 300.000 kilo quinoa, dit jaar moet dat groeien naar 500.000 kilo.

 

"Inmiddels hebben we vier teeltseizoenen achter de rug en kunnen we stellen dat quinoa in Nederland goed gedijt en op grote schaal verbouwd kan worden", zegt Rens Kuijten van telersgroep Dutch Quinoa Group tegen RTL Z. "Onze telersgroep omvat nu ongeveer veertig telers, waarbij we jaarlijks bekijken wie hoeveel teelt. Maar daarnaast hebben we nog een wachtlijst van akkerbouwers die ook graag quinoa als extra gewasoptie willen toevoegen."

 

Ook in België wordt sinds kort quinoa geproduceerd. Eind vorig jaar kwam de Colruyt Group zo op de proppen met Belgische quinoa van eigen huismerk. Belgische boeren zijn pas sinds 2015 aan de slag met quinoa.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Back to top