Handel in quinoa sterk gegroeid in Nederland | RetailDetail

Nederlandse quinoa groeit razendsnel

Nederlandse quinoa groeit razendsnel
Shutterstock

De handel in quinoa is in Nederland de voorbije vier jaar verdrievoudigd. Niet enkel de import is daarbij sterk toegenomen: Nederland exporteert ook steeds meer quinoa naar het buitenland. Ook de lokale teelt neemt razendsnel toe.

 

Grootste exporteur van Europa

De Nederlandse quinoa-export nam van 2012 tot 2016 toe van 1,4 miljoen kilo naar 3,5 miljoen kilo. In diezelfde periode steeg de import van 1,6 mijoen kilo naar 5,5 miljoen kilo. In de eerste helft van 2017 bedroegen zowel de export als de import van quinoa 2,1 miljoen kilo, blijkt uit cijfers van het CBS.

 

63% van de ingevoerde quinoa wordt onmiddellijk terug uitgevoerd, terwijl de rest voor de Nederlandse markt bestemd is. In 2016 was er zo meer dan 2 miljoen geïmporteerde quinoa beschikbaar voor consumptie in Nederland, terwijl dat vier jaar eerder nog maar 267.000 kilo was. 90% van de geïmporteerde quinoa is afkomstig uit Zuid-Amerika, waarbij Peru veruit de belangrijkste producent is.

 

Qua export blijft 93% van de quinoa die uit Nederland vertrekt in Europa, met Duitsland en Oostenrijk als belangrijkste bestemmingen. Nederland is in Europa de grootste exporteur van quinoa, terwijl het op vlak van import enkel Frankrijk voor zich moet dulden.

 

Lokale quinoa

Het succes van quinoa is ook de Nederlandse boeren niet ontgaan, want sinds enkele jaren leggen zij zich met mondjesmaat toe op de teelt van het graan waarvan enkele jaren geleden rassen werden gecreëerd die ook in ons klimaat gedijen. In 2017 produceerden Nederlandse boeren zo 300.000 kilo quinoa, dit jaar moet dat groeien naar 500.000 kilo.

 

"Inmiddels hebben we vier teeltseizoenen achter de rug en kunnen we stellen dat quinoa in Nederland goed gedijt en op grote schaal verbouwd kan worden", zegt Rens Kuijten van telersgroep Dutch Quinoa Group tegen RTL Z. "Onze telersgroep omvat nu ongeveer veertig telers, waarbij we jaarlijks bekijken wie hoeveel teelt. Maar daarnaast hebben we nog een wachtlijst van akkerbouwers die ook graag quinoa als extra gewasoptie willen toevoegen."

 

Ook in België wordt sinds kort quinoa geproduceerd. Eind vorig jaar kwam de Colruyt Group zo op de proppen met Belgische quinoa van eigen huismerk. Belgische boeren zijn pas sinds 2015 aan de slag met quinoa.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.