Ook 99% van Belgische kipfilets besmet met 'superbacterie' ESBL?

Ook 99% van Belgische kipfilets besmet met 'superbacterie' ESBL?

Volgens de Nederlandse Consumentenbond is 99% van alle kippenvlees besmet met de gevaarlijke bacterie ESBL, wat volgens sommige bronnen veroorzaakt wordt door een te hoge dosis antibiotica. In België zal dat niet beter zijn, zegt professor Jeroen Dewulf van de UGent: "Ons land heeft dan ook een reputatie opgebouwd inzake antibioticagebruik bij dieren.'"

De ESBL-bacterie, of preciezer: bacteriën die het ESBL-enzym produceren - zijn zo gevaarlijk omdat besmetting lang onopgemerkt kan blijven en vaak pas vastgesteld wordt als blijkt dat de symptomen niet weggaan bij gebruik van antibiotica. Het enzym maakt bacteriën immers erg resistent tegen bijna alle soorten antibiotica: niet alleen de preventieve dosissen (die systematisch worden gebruikt in de intensieve teelt), maar ook de behandelingen die dokters voorschrijven voor menselijke patiënten.

 

Bio scoort beter

De conclusie van de Consumentenbond is dan ook logisch, hoe contradictorisch ze ook lijkt: voor kip met de minste bacteriën zit de klant het best bij de kippen die het minst behandeld zijn met antibiotica. De intensieve kippenhouderij "zet zo veel kippen in een kleine ruimte dat ziektekiemen zich razendsnel kunnen verspreiden. Daarom krijgen de kippen preventief antibiotica via de voeding, maar na een paar generaties zijn steeds meer ziektekiemen er ongevoelig voor geworden", poneert de professor tegen Het Nieuwsblad.

 

Biokippen, die nochtans niet preventief behandeld zijn met antibiotica, hebben dus ironisch genoeg veel minder besmettingen dan hun “reguliere” soortgenoten.

 

"Een proces van jaren"

De Nederlandse Consumentenbond blijft erbij dat “ESBL-bacteriën een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van ons voedsel” zijn en vindt het streefdoel van de overheid om het gebruik van antibiotica in de veeteelt te halveren onvoldoende.

 

Het Productschap Pluimvee en Eieren zei dan weer dat het antibioticagebruik in de sector in Nederland het afgelopen jaar al met 28% teruggebracht is ten opzichte van 2009. Voor België hebben we tot dusver helaas geen cijfers.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top