Ook 99% van Belgische kipfilets besmet met 'superbacterie' ESBL?

Ook 99% van Belgische kipfilets besmet met 'superbacterie' ESBL?

Volgens de Nederlandse Consumentenbond is 99% van alle kippenvlees besmet met de gevaarlijke bacterie ESBL, wat volgens sommige bronnen veroorzaakt wordt door een te hoge dosis antibiotica. In België zal dat niet beter zijn, zegt professor Jeroen Dewulf van de UGent: "Ons land heeft dan ook een reputatie opgebouwd inzake antibioticagebruik bij dieren.'"

De ESBL-bacterie, of preciezer: bacteriën die het ESBL-enzym produceren - zijn zo gevaarlijk omdat besmetting lang onopgemerkt kan blijven en vaak pas vastgesteld wordt als blijkt dat de symptomen niet weggaan bij gebruik van antibiotica. Het enzym maakt bacteriën immers erg resistent tegen bijna alle soorten antibiotica: niet alleen de preventieve dosissen (die systematisch worden gebruikt in de intensieve teelt), maar ook de behandelingen die dokters voorschrijven voor menselijke patiënten.

 

Bio scoort beter

De conclusie van de Consumentenbond is dan ook logisch, hoe contradictorisch ze ook lijkt: voor kip met de minste bacteriën zit de klant het best bij de kippen die het minst behandeld zijn met antibiotica. De intensieve kippenhouderij "zet zo veel kippen in een kleine ruimte dat ziektekiemen zich razendsnel kunnen verspreiden. Daarom krijgen de kippen preventief antibiotica via de voeding, maar na een paar generaties zijn steeds meer ziektekiemen er ongevoelig voor geworden", poneert de professor tegen Het Nieuwsblad.

 

Biokippen, die nochtans niet preventief behandeld zijn met antibiotica, hebben dus ironisch genoeg veel minder besmettingen dan hun “reguliere” soortgenoten.

 

"Een proces van jaren"

De Nederlandse Consumentenbond blijft erbij dat “ESBL-bacteriën een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van ons voedsel” zijn en vindt het streefdoel van de overheid om het gebruik van antibiotica in de veeteelt te halveren onvoldoende.

 

Het Productschap Pluimvee en Eieren zei dan weer dat het antibioticagebruik in de sector in Nederland het afgelopen jaar al met 28% teruggebracht is ten opzichte van 2009. Voor België hebben we tot dusver helaas geen cijfers.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Directeur HR verlaat Carrefour Belgium

25/09/2017

Kathleen Van Der Paelt, directeur HR bij Carrefour Belgium, heeft na zeven jaar besloten om het supermarktbedrijf te verlaten. Ze wordt opgevolgd door Sonia Frey, die de voorbije vijf jaar een gelijkaardige functie invulde bij De Lijn.

AD Delhaize Lochristi springt op de kar van cartoontassen

25/09/2017

De AD Delhaize in Lochristi is de eerste Belgische supermarkt die mee op de trein van een Nederlandse hype springt. Daar zijn draagtassen met cartoons die gepersonaliseerd zijn naargelang de locatie een echt verzamelitem geworden.

Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Back to top