Papieren maaltijdcheque blijft bestaan | RetailDetail

Papieren maaltijdcheque blijft bestaan

Papieren maaltijdcheque blijft bestaan

Het voorstel om de papieren maaltijdcheque af te schaffen en te vervangen door ofwel de elektronische variant of een nettovergoeding op het loonbriefje, is gisteren weggestemd in de Senaatscommissie Financiën.

Geen meerderheid meer

De beslissing komt niet onverwacht, want toen de bevoegde Senaatscommissie half februari haar beslissing uitstelde, was al duidelijk geworden dat het draagvlak voor een afschaffing van de maaltijdcheques wegsmolt. Toen bleken immers plots ook de vakbonden en het VBO tegen, en zo bleven enkel zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ aan de pro-kant over.

 

Rik Daems (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V), de twee indieners van het voorstel, benadrukten tevergeefs dat de afschaffing van de papieren maaltijdcheque de kosten voor de ondernemingen naar beneden zou halen. Zelfs een ultieme 'afzwakking' van hun voorstel – enkel de papieren cheque afschaffen en de elektronische versie veralgemenen – kreeg geen meerderheid achter zich.

 

Bij de stemming moesten de vier commissieleden van Open VLD, CD&V en de N-VA de duimen leggen voor hun negen collega's van de andere partijen. Die verwezen naar de evaluatie die de Nationale Arbeidsraad momenteel onderneemt van het Koninklijk Besluit over de elektronische maaltijdcheque.

 

Zelfstandigenorganisaties ontgoocheld

Ondernemersorganisatie Unizo betreurt de beslissing en blijft erbij dat een vervanging van de papieren cheques door een nettovergoeding "de meest eenvoudige oplossing" was. Nu dat onmogelijk is, dringt ze aan op een snelle overgang naar de elektronische maaltijdcheque. "Op voorwaarde dat de kostprijs ervan voor werkgevers en handelaars niet hoger ligt dan de huidige papieren maaltijdcheques", zegt topman Karel Van Eetvelt.

 

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vindt het onbegrijpelijk dat de Senaatscommissie het wetsvoorstel heeft weggestemd en zelfs niet kostenbesparend wil optreden door de elektronische maaltijdcheque te veralgemenen.

 

"In een rapport van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging staat immers zwart op wit dat de afschaffing van de maaltijdcheque voor alle partijen de beste en goedkoopste optie is en dat zelfs met een veralgemening van de digitale maaltijdcheque ook al veel uitgespaard kan worden. Het is duidelijk dat de tegenstemmers gezwicht zijn voor de lobbymachine van de uitgevers van maaltijdcheques", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Delhaize schrapt partners voor Pluskaart

12/07/2018

Delhaize-klanten gaan wat minder punten kunnen sprokkelen met hun Pluskaart, want de samenwerking met de andere retailers waar klanten punten konden verzamelen en bonnen inwisselen (DI, Planet Parfum, Q8 en Tom&Co) wordt stopgezet.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour

11/07/2018

Deelstaatminister Philippe Muyters geeft een negatief advies voor het herstructureringsplan van supermarktketen Carrefour. Door dit plan zouden 600 werknemers recht hebben op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), de opvolger van het brugpensioen. De definitieve uitspraak ligt in het kamp van federaal minister Kris Peeters.