Papieren maaltijdcheque blijft bestaan

Papieren maaltijdcheque blijft bestaan

Het voorstel om de papieren maaltijdcheque af te schaffen en te vervangen door ofwel de elektronische variant of een nettovergoeding op het loonbriefje, is gisteren weggestemd in de Senaatscommissie Financiën.

Geen meerderheid meer

De beslissing komt niet onverwacht, want toen de bevoegde Senaatscommissie half februari haar beslissing uitstelde, was al duidelijk geworden dat het draagvlak voor een afschaffing van de maaltijdcheques wegsmolt. Toen bleken immers plots ook de vakbonden en het VBO tegen, en zo bleven enkel zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ aan de pro-kant over.

 

Rik Daems (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V), de twee indieners van het voorstel, benadrukten tevergeefs dat de afschaffing van de papieren maaltijdcheque de kosten voor de ondernemingen naar beneden zou halen. Zelfs een ultieme 'afzwakking' van hun voorstel – enkel de papieren cheque afschaffen en de elektronische versie veralgemenen – kreeg geen meerderheid achter zich.

 

Bij de stemming moesten de vier commissieleden van Open VLD, CD&V en de N-VA de duimen leggen voor hun negen collega's van de andere partijen. Die verwezen naar de evaluatie die de Nationale Arbeidsraad momenteel onderneemt van het Koninklijk Besluit over de elektronische maaltijdcheque.

 

Zelfstandigenorganisaties ontgoocheld

Ondernemersorganisatie Unizo betreurt de beslissing en blijft erbij dat een vervanging van de papieren cheques door een nettovergoeding "de meest eenvoudige oplossing" was. Nu dat onmogelijk is, dringt ze aan op een snelle overgang naar de elektronische maaltijdcheque. "Op voorwaarde dat de kostprijs ervan voor werkgevers en handelaars niet hoger ligt dan de huidige papieren maaltijdcheques", zegt topman Karel Van Eetvelt.

 

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vindt het onbegrijpelijk dat de Senaatscommissie het wetsvoorstel heeft weggestemd en zelfs niet kostenbesparend wil optreden door de elektronische maaltijdcheque te veralgemenen.

 

"In een rapport van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging staat immers zwart op wit dat de afschaffing van de maaltijdcheque voor alle partijen de beste en goedkoopste optie is en dat zelfs met een veralgemening van de digitale maaltijdcheque ook al veel uitgespaard kan worden. Het is duidelijk dat de tegenstemmers gezwicht zijn voor de lobbymachine van de uitgevers van maaltijdcheques", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour aanvaardt herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen

20/11/2017

Na een succesvolle test in de hypermarkt van Bièrges aanvaardt Carrefour nu bij alle hypermarkten en bij Carrefour Markets in eigen beheer herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen. Zo wil de groep de afvalberg helpen reduceren.

Greenpeace komt met kritische parodie op kerstreclame Coca-Cola

20/11/2017

Voor veel mensen betekent de kerstreclame van Coca-Cola op tv de echte start van de kerstperiode. Dit jaar heeft Greenpeace echter een parodie daarop gemaakt, waarin de organisatie de aandacht legt op de vervuiling waarvoor de frisdrankmaker verantwoordelijk is.

Tweede Leuvense foodhal De Smidse geopend

20/11/2017

Leuven is een foodhal rijker: dit weekend opende De Smidse aan het nieuwe Sluispark. In de voormalige smederij van Stella Artois zijn nu een verpakkingsvrije winkel, aperobags van Jeroen De Pauw, een pasta-atelier en meer te vinden.

Alibaba investeert 2,5 miljard in Auchan-dochter

20/11/2017

De Chinese e-commercereus Alibaba heeft een belang van 36% genomen in supermarktbedrijf Sun Art Retail Group. Met 450 supermarkten is dat de tweede grootste supermarktketen van China, en de Franse retailer Auchan is er de grootste aandeelhouder.

Colruyt controleert vleesleveranciers nu ook zelf

20/11/2017

Colruyt verscherpt de controle op zijn vleesproducten na de reeks schandalen die de vleessector de voorbije maanden alweer in een negatief daglicht stelde. In opdracht van de warenhuisketen licht een externe partner de slachthuizen onaangekondigd door.

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Back to top