Papieren maaltijdcheque blijft bestaan | RetailDetail

Papieren maaltijdcheque blijft bestaan

Papieren maaltijdcheque blijft bestaan

Het voorstel om de papieren maaltijdcheque af te schaffen en te vervangen door ofwel de elektronische variant of een nettovergoeding op het loonbriefje, is gisteren weggestemd in de Senaatscommissie Financiën.

Geen meerderheid meer

De beslissing komt niet onverwacht, want toen de bevoegde Senaatscommissie half februari haar beslissing uitstelde, was al duidelijk geworden dat het draagvlak voor een afschaffing van de maaltijdcheques wegsmolt. Toen bleken immers plots ook de vakbonden en het VBO tegen, en zo bleven enkel zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ aan de pro-kant over.

 

Rik Daems (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V), de twee indieners van het voorstel, benadrukten tevergeefs dat de afschaffing van de papieren maaltijdcheque de kosten voor de ondernemingen naar beneden zou halen. Zelfs een ultieme 'afzwakking' van hun voorstel – enkel de papieren cheque afschaffen en de elektronische versie veralgemenen – kreeg geen meerderheid achter zich.

 

Bij de stemming moesten de vier commissieleden van Open VLD, CD&V en de N-VA de duimen leggen voor hun negen collega's van de andere partijen. Die verwezen naar de evaluatie die de Nationale Arbeidsraad momenteel onderneemt van het Koninklijk Besluit over de elektronische maaltijdcheque.

 

Zelfstandigenorganisaties ontgoocheld

Ondernemersorganisatie Unizo betreurt de beslissing en blijft erbij dat een vervanging van de papieren cheques door een nettovergoeding "de meest eenvoudige oplossing" was. Nu dat onmogelijk is, dringt ze aan op een snelle overgang naar de elektronische maaltijdcheque. "Op voorwaarde dat de kostprijs ervan voor werkgevers en handelaars niet hoger ligt dan de huidige papieren maaltijdcheques", zegt topman Karel Van Eetvelt.

 

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vindt het onbegrijpelijk dat de Senaatscommissie het wetsvoorstel heeft weggestemd en zelfs niet kostenbesparend wil optreden door de elektronische maaltijdcheque te veralgemenen.

 

"In een rapport van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging staat immers zwart op wit dat de afschaffing van de maaltijdcheque voor alle partijen de beste en goedkoopste optie is en dat zelfs met een veralgemening van de digitale maaltijdcheque ook al veel uitgespaard kan worden. Het is duidelijk dat de tegenstemmers gezwicht zijn voor de lobbymachine van de uitgevers van maaltijdcheques", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

IKEA ontwikkelt nu ook een echte 'bug burger'

15/03/2018

SPACE10, het innovatielab van meubelgigant Ikea, komt voor de dag met een gezond alternatief voor de de klassieke hamburger. Het vlees wordt vervangen door rode biet en meelworm. Ook een 'dogless hotdog' zit in de pijplijn.

Back to top