Papieren maaltijdcheque blijft bestaan

Papieren maaltijdcheque blijft bestaan

Het voorstel om de papieren maaltijdcheque af te schaffen en te vervangen door ofwel de elektronische variant of een nettovergoeding op het loonbriefje, is gisteren weggestemd in de Senaatscommissie Financiën.

Geen meerderheid meer

De beslissing komt niet onverwacht, want toen de bevoegde Senaatscommissie half februari haar beslissing uitstelde, was al duidelijk geworden dat het draagvlak voor een afschaffing van de maaltijdcheques wegsmolt. Toen bleken immers plots ook de vakbonden en het VBO tegen, en zo bleven enkel zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ aan de pro-kant over.

 

Rik Daems (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V), de twee indieners van het voorstel, benadrukten tevergeefs dat de afschaffing van de papieren maaltijdcheque de kosten voor de ondernemingen naar beneden zou halen. Zelfs een ultieme 'afzwakking' van hun voorstel – enkel de papieren cheque afschaffen en de elektronische versie veralgemenen – kreeg geen meerderheid achter zich.

 

Bij de stemming moesten de vier commissieleden van Open VLD, CD&V en de N-VA de duimen leggen voor hun negen collega's van de andere partijen. Die verwezen naar de evaluatie die de Nationale Arbeidsraad momenteel onderneemt van het Koninklijk Besluit over de elektronische maaltijdcheque.

 

Zelfstandigenorganisaties ontgoocheld

Ondernemersorganisatie Unizo betreurt de beslissing en blijft erbij dat een vervanging van de papieren cheques door een nettovergoeding "de meest eenvoudige oplossing" was. Nu dat onmogelijk is, dringt ze aan op een snelle overgang naar de elektronische maaltijdcheque. "Op voorwaarde dat de kostprijs ervan voor werkgevers en handelaars niet hoger ligt dan de huidige papieren maaltijdcheques", zegt topman Karel Van Eetvelt.

 

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vindt het onbegrijpelijk dat de Senaatscommissie het wetsvoorstel heeft weggestemd en zelfs niet kostenbesparend wil optreden door de elektronische maaltijdcheque te veralgemenen.

 

"In een rapport van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging staat immers zwart op wit dat de afschaffing van de maaltijdcheque voor alle partijen de beste en goedkoopste optie is en dat zelfs met een veralgemening van de digitale maaltijdcheque ook al veel uitgespaard kan worden. Het is duidelijk dat de tegenstemmers gezwicht zijn voor de lobbymachine van de uitgevers van maaltijdcheques", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

AB InBev doet twee Duitse bieren van de hand

17/01/2018

AB InBev doet met Diebels en Hasseröder twee Duitse biermerken van de hand. Die komen nu, samen met hun brouwerijen, in bezit van het investeringsfonds CKCF. Dat wil meer investeren in de twee bieren.

Nutella eet Amerikaanse chocoladetak Nestlé op

17/01/2018

Nestlé heeft in Ferrero een koper gevonden voor zijn Amerikaanse chocolade-afdeling. Voor 2,4 miljard euro wordt de producent van Nutella de derde grootste chocoladeproducent ter wereld en kan Nestlé zich in de VS op gezondere producten gaan concentreren.

Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?

16/01/2018

Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.

Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?

15/01/2018

Buurtwinkels met meer dan vijf medewerkers moeten op zondag de hele dag open kunnen blijven, vindt het NSZ. De zelfstandigenvereniging pleit ervoor om de personeelslimiet op te trekken naar tien. Maar dat is minder evident dan het klinkt, zegt Unizo.

Back to top