Quick vervolgd wegens uitbuiting personeel

Quick vervolgd wegens uitbuiting personeel

Het arbeidsauditoraat van Brussel daagt fastfoodketen Quick en 25 franchisenemers voor de correctionele rechtbank. Volgens het auditoraat zijn er de voorbije jaren bij de Belgische hamburgerketen in tientallen filialen in onder meer Brussel, Antwerpen, Luik en Charleroi mensen uitgebuit om 's nachts te poetsen. De zaak komt op 21 juni voor de Brusselse raadkamer.

Quick "mededader"

De onverkwikkelijke affaire kwam in 2006 aan het licht tijdens sociale inspecties. Die brachten aan het licht dat de betrokken restaurants malafide schoonmaakbedrijven inhuurden, die tegen bodemtarieven konden werken omdat hun personeel in het zwart aan de slag was, illegaal in ons land verbleef, een hongerloon verdiende en onmenselijke werkuren moest presteren. 

 

Volgens het Brusselse arbeidsauditoraat is Quick "mededader van de wanpraktijken" omdat het op de hoogte zou zijn geweest van de uitbuiting.

 

"Meteen actie ondernomen"

Rudy Hulsman, algemeen directeur bij Quick Restaurants, verklaart de inbreuken te betreuren "die externe schoonmaakploegen in onze restaurants zouden hebben begaan. Wij staan immers voor een correcte naleving van de wet door al onze franchisenemers. Wij leggen dat zelfs nadrukkelijk op in onze contracten met hen." Medeplichtig is Quick volgens Hulsman dan ook zeker niet: "We zullen aantonen dat we geen enkele contractuele relatie hadden met de schoonmaakbedrijven. We zijn niet medeplichtig aan de inbreuken en zullen dat bewijzen."

 

Naar eigen zeggen is de groep eind december 2011 op de hoogte gebracht van de beschuldigingen, waarna Quick de betrokken franchisehouders sterk heeft aangeraden om de samenwerking met de bewuste schoonmaakbedrijven stop te zetten. Dat is ook gebeurd sinds begin 2012, klinkt het in een persbericht. De groep heeft trouwens op 18 januari klacht ingediend tegen de strafrechterlijke verantwoordelijken van de wanpraktijken. "Wij hebben alle vertrouwen in de goede afloop van dit dossier", aldus nog Rudy Hulsman.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top