Quick vervolgd wegens uitbuiting personeel

Quick vervolgd wegens uitbuiting personeel

Het arbeidsauditoraat van Brussel daagt fastfoodketen Quick en 25 franchisenemers voor de correctionele rechtbank. Volgens het auditoraat zijn er de voorbije jaren bij de Belgische hamburgerketen in tientallen filialen in onder meer Brussel, Antwerpen, Luik en Charleroi mensen uitgebuit om 's nachts te poetsen. De zaak komt op 21 juni voor de Brusselse raadkamer.

Quick "mededader"

De onverkwikkelijke affaire kwam in 2006 aan het licht tijdens sociale inspecties. Die brachten aan het licht dat de betrokken restaurants malafide schoonmaakbedrijven inhuurden, die tegen bodemtarieven konden werken omdat hun personeel in het zwart aan de slag was, illegaal in ons land verbleef, een hongerloon verdiende en onmenselijke werkuren moest presteren. 

 

Volgens het Brusselse arbeidsauditoraat is Quick "mededader van de wanpraktijken" omdat het op de hoogte zou zijn geweest van de uitbuiting.

 

"Meteen actie ondernomen"

Rudy Hulsman, algemeen directeur bij Quick Restaurants, verklaart de inbreuken te betreuren "die externe schoonmaakploegen in onze restaurants zouden hebben begaan. Wij staan immers voor een correcte naleving van de wet door al onze franchisenemers. Wij leggen dat zelfs nadrukkelijk op in onze contracten met hen." Medeplichtig is Quick volgens Hulsman dan ook zeker niet: "We zullen aantonen dat we geen enkele contractuele relatie hadden met de schoonmaakbedrijven. We zijn niet medeplichtig aan de inbreuken en zullen dat bewijzen."

 

Naar eigen zeggen is de groep eind december 2011 op de hoogte gebracht van de beschuldigingen, waarna Quick de betrokken franchisehouders sterk heeft aangeraden om de samenwerking met de bewuste schoonmaakbedrijven stop te zetten. Dat is ook gebeurd sinds begin 2012, klinkt het in een persbericht. De groep heeft trouwens op 18 januari klacht ingediend tegen de strafrechterlijke verantwoordelijken van de wanpraktijken. "Wij hebben alle vertrouwen in de goede afloop van dit dossier", aldus nog Rudy Hulsman.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top