Raad van State heeft serieuze bedenkingen bij suikertaks | RetailDetail

Raad van State heeft serieuze bedenkingen bij suikertaks

Raad van State heeft serieuze bedenkingen bij suikertaks

De Raad van State begrijpt niet welk criterium minister Maggie De Block (Open VLD) hanteert voor de suikertaks die op 1 januari ingaat. Dat staat te lezen in een advies van het hoogste rechtscollege van ons land.

Geen bindend advies

Fevia hekelde het eerder al: wel een suikertaks op lightfrisdrank, maar niet op fruitsap, dat nochtans even ongezond is als cola. In een advies over de nakende suikertaks schrijft nu ook de Raad van State dat het haar "niet duidelijk [is] wat, gelet op de gezondheidsdoelstelling, het gehanteerde criterium is en of de ontworpen maatregelen pertinent zijn om het gestelde doel te bereiken." De conclusie van de Raad van State liegt er dan ook niet om: "Het gegeven of de alcoholvrije drank suiker bevat, lijkt niet decisief te zijn."

 

"We zijn het enige land met een suikertaks op dranken zonder suiker, terwijl sommige mét suiker eraan ontsnappen", zegt Kamerlid Karin Jiroflée (sp.a). "Dit bewijst dat die suikertaks helemaal niets met gezondheid te maken heeft, maar een platte belastingverhoging is."

 

"We hebben frisdranken gekozen omdat die ongezond zijn, doordat ze veel suiker bevatten", voert het kabinet-De Block aan. "Belgen drinken er ook ontzettend veel van. Met 124 liter per persoon per jaar staan we op nummer 2 in de EU, na Duitsland." Het staat de minister vrij om al dan niet rekening te houden met het advies van de Raad van State. Ze mag de bedenkingen dus perfect naast zich neerleggen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Carrefour geeft meer details over transformatieplan

22/05/2018

Gezondheid en digitalisering zijn speerpunten in de plannen van Carrefour Belgium. Binnenkort kunnen klanten e-commerce bestellingen afhalen of terugbrengen in alle Express buurtwinkels. In de hypermarkten maakt non-food plaats voor bio en horeca.

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.