'Saucisson d'Ardenne' mag (voorlopig) nog uit Vlaanderen komen | RetailDetail

'Saucisson d'Ardenne' mag (voorlopig) nog uit Vlaanderen komen

'Saucisson d'Ardenne' mag (voorlopig) nog uit Vlaanderen komen

Omdat in de Ardennen nog veel slagers zelf Saucisson d'Ardenne maken, wil Wallonië die benaming officieel laten erkennen. Al wil de Waalse regering wel een maken voor twee Vlaamse bedrijven: Ter Beke en Guina, zij het onder voorwaarden.

Decennialange traditie

Het Waals Gewest heeft al langer plannen om de benaming "Saucisson d'Ardenne" te laten erkennen als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA), net zoals Jambon d'Ardenne. Tot ontsteltenis van Ter Beke – dat in Waarschoot al 17 jaar lang charcuterie bereidt onder de naam L'Ardennaise – en van Guina, dat zelfs al 69 jaar actief is in Machelen. Als zo'n herkomstbenaming er komt, zitten beide Vlaamse bedrijven met een serieus probleem. Om dat te voorkomen, stapten ze jaren geleden al naar de Raad van State, maar tevergeefs.

 

De Waalse regering beloofde wel een overgangsperiode onder bepaalde voorwaarden, en die verschenen zopas in het Staatsblad. Ze mogen de naam 'Saucisson d'Ardenne' blijven gebruiken gedurende een overgangsperiode van 9 maanden die ingaat zodra de Waalse regering het erkenningsdossier heeft overgemaakt aan Europa.

 

Bovendien moeten ze op de verpakking ofwel vermelden dat hun Ardense salami niet in de Ardennen wordt bereid ("Produit hors zone Ardenne") ofwel waar die dan wel wordt geproduceerd (respectievelijk Waterschoot en Machelen dus). Ter Beke heeft zelf ook wel vestigingen in Wallonië, onder meer in Marche-en-Famenne, maar daar wordt tot nu toe pizza geproduceerd.

"Verhaal niet afgelopen"

"De overgangsperiode gaat in zodra de Waalse regering bij Europa aanklopt voor een bescherming", zegt Dirk De Backer, de secretaris-generaal van Ter Beke, in De Tijd. "Naar mijn weten is dat nog niet gebeurd. Voorlopig verandert er niets." Al voegt hij er meteen aan toe: "Vandaag vermelden we niet dat de salami in Waarschoot wordt bereid. Ik ben er niet zeker van dat het ooit nodig zal zijn. Dit verhaal is nog niet afgelopen."

 

De hele discussie doet wat terugdenken aan de "Belgische chocolade", waarvoor de fabrikanten ook al langer een herkomstbescherming aanvragen. Maar die erkenning kan volgens Choprabisco, de federatie van chocoladebedrijven in ons land, zeker nog twee tot drie jaar op zich laten wachten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dank zij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar opnieuw z’n marktaandeel licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Delhaize krijgt saladebars van Foodmaker

19/06/2018

In de Delhaize-supermarkt van de Antwerpse Stadsfeestzaal is voortaan een saladbar van Foodmaker te vinden. De gezonde fastfoodketen zal daarnaast ook andere eilanden in Delhaizes krijgen: er liggen al een vijftal projecten vast.

Melkmerk Joyvalle gaat op in Campina

19/06/2018

Zuivelproducent FrieslandCampina wil de focus voortaan op één sterk melkmerk leggen: Joyvalle wordt geïntegreerd onder de Campina-paraplu.

Nieuw commercieel plan moet Makro reanimeren

18/06/2018

Met een professioneel assortiment en grote verpakkingen wil Makro meer consumenten vaker tot kopen verleiden. De retailer gaat ook lokale klanten beter bedienen. Maar de klok tikt: al eind 2019 moet de ommekeer zichtbaar zijn.  

Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.