'Saucisson d'Ardenne' mag (voorlopig) nog uit Vlaanderen komen

'Saucisson d'Ardenne' mag (voorlopig) nog uit Vlaanderen komen

Omdat in de Ardennen nog veel slagers zelf Saucisson d'Ardenne maken, wil Wallonië die benaming officieel laten erkennen. Al wil de Waalse regering wel een maken voor twee Vlaamse bedrijven: Ter Beke en Guina, zij het onder voorwaarden.

Decennialange traditie

Het Waals Gewest heeft al langer plannen om de benaming "Saucisson d'Ardenne" te laten erkennen als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA), net zoals Jambon d'Ardenne. Tot ontsteltenis van Ter Beke – dat in Waarschoot al 17 jaar lang charcuterie bereidt onder de naam L'Ardennaise – en van Guina, dat zelfs al 69 jaar actief is in Machelen. Als zo'n herkomstbenaming er komt, zitten beide Vlaamse bedrijven met een serieus probleem. Om dat te voorkomen, stapten ze jaren geleden al naar de Raad van State, maar tevergeefs.

 

De Waalse regering beloofde wel een overgangsperiode onder bepaalde voorwaarden, en die verschenen zopas in het Staatsblad. Ze mogen de naam 'Saucisson d'Ardenne' blijven gebruiken gedurende een overgangsperiode van 9 maanden die ingaat zodra de Waalse regering het erkenningsdossier heeft overgemaakt aan Europa.

 

Bovendien moeten ze op de verpakking ofwel vermelden dat hun Ardense salami niet in de Ardennen wordt bereid ("Produit hors zone Ardenne") ofwel waar die dan wel wordt geproduceerd (respectievelijk Waterschoot en Machelen dus). Ter Beke heeft zelf ook wel vestigingen in Wallonië, onder meer in Marche-en-Famenne, maar daar wordt tot nu toe pizza geproduceerd.

"Verhaal niet afgelopen"

"De overgangsperiode gaat in zodra de Waalse regering bij Europa aanklopt voor een bescherming", zegt Dirk De Backer, de secretaris-generaal van Ter Beke, in De Tijd. "Naar mijn weten is dat nog niet gebeurd. Voorlopig verandert er niets." Al voegt hij er meteen aan toe: "Vandaag vermelden we niet dat de salami in Waarschoot wordt bereid. Ik ben er niet zeker van dat het ooit nodig zal zijn. Dit verhaal is nog niet afgelopen."

 

De hele discussie doet wat terugdenken aan de "Belgische chocolade", waarvoor de fabrikanten ook al langer een herkomstbescherming aanvragen. Maar die erkenning kan volgens Choprabisco, de federatie van chocoladebedrijven in ons land, zeker nog twee tot drie jaar op zich laten wachten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dr. Oetker stort zich op Belgische industriële bakkerij

11/12/2017

De Duitse Oetker Gruppe, bij ons vooral bekend van de diepvriespizza’s van Dr. Oekter, heeft de Belgische industriële bakkerij Diversi Foods overgenomen. Dat is een grote leverancier van diepvriesbrood aan Belgische en Nederlandse supermarktketens.

Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Zo wil het Belgisch-Nederlandse fusiebedrijf verder in de kosten snijden.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Vakbonden Carrefour leven in angst voor transformatieplan

08/12/2017

Bij supermarktbedrijf Carrefour hebben ze de komende maanden en jaren heel wat werk voor de boeg om een herstructurering tot een goed einde te brengen. De vakbonden kijken ondertussen met een bang hart naar de toekomst.

Filet Pur: Een lege doos, vol gebakken lucht

08/12/2017

Dat de supermarkt niet meer is dan een vuilnisbak voor mislukkelingen, dat leerden we deze week, onder andere. De Sint bracht wel meer opwindend fmcg-nieuws, zoals blijkt uit dit vakkundig afgekruide nieuwsoverzicht van RetailDetail Food.

Vijf supermarkttrends voor 2018

08/12/2017

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Back to top