Scanner laat doorheen verpakking voedsel controleren

Scanner laat doorheen verpakking voedsel controleren

Wetenschappers van de Universiteit Gent zijn bezig met de ontwikkeling van een scanner die door de verpakking heen kan nagaan of voedsel nog eetbaar is of niet. Vandaag moeten verpakking steevast opengemaakt worden om te kunnen constateren of iets bedorven is of niet.

Chip in verpakking

De scanner, die momenteel vooral ontwikkeld wordt voor supermarkten, zal via een chip in de verpakking de verhouding gasmoleculen kunnen meten. Aan de hand van die data kan de scanner dan berekenen of het eten nog eetbaar is. Zo kan eten dat bijvoorbeeld al voorbij de houdbaarheidsdatum is, eenvoudig getest worden, wat moet leiden tot minder voedsel dat bij het afval belandt.

 

"In eerste instantie zullen supermarkten kunnen testen of voedsel al dan niet bedorven is, zonder de verpakking te openen", zegt onderzoeker Frank Devlieghere van de Gentse universiteit aan de VRT. "Op lange termijn kan zo'n sensor misschien ook in een smartphone ingebouwd worden, zodat ook de consument de test kan doen."

 

Naast wetenschappers van de universiteit van Gent werken er ook onderzoekers van de VUB, de KU Leuven en de Universiteit van Nijmegen mee aan het project.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top