Sociaal overleg bij Lunch Garden levert niets op

Sociaal overleg bij Lunch Garden levert niets op

Het overleg tussen directie en vakbonden gisteren bij Lunch Garden heeft amper iets opgeleverd en tal van vestigingen zullen zaterdag dus dicht blijven. De directie spreekt niettemin van een "constructief" overleg.

Opnieuw rond de onderhandelingstafel

Begin deze maand dienden de bonden bij Lunch Garden, dat in ons land een vijftigtal restaurants uitbaat, een stakingsaanzegging in om te protesteren tegen de te zware flexibiliteitseisen die de directie het personeel wil opleggen. Dat de directie tegelijk ook komaf wil maken met een aantal voordelen voor een kleine groep van personeelsleden die nog onder het oude GB-statuut vallen, bevalt de bonden evenmin.

 

De directie argumenteerde dat ze zich met de plannen "conform de markt" wil positioneren, maar koos vorige week toch eieren voor haar geld: ze trok haar plan om de bestaande CAO's op te zeggen in en creëerde zo een opening naar de vakbonden om samen rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. Dat gebeurde gisteren dus een eerste keer.

 

"Totaal onvoldoende"

Volgens Rudi Schwartz van het ACV was het relanceplan van de directie echter nagenoeg een kopie van een voorstel dat eerder al werd afgeschoten. "Dit was voor ons totaal onvoldoende om te kunnen spreken van echte onderhandelingen", zegt de vakbondsman. "Het enige positieve aan vandaag is dat er een toenaderingspoging is en dat het dreigement om de bestaande cao's op te zeggen, is ingetrokken. We zijn dus weer on speaking terms."

 

De vakbonden willen nu zaterdag "zoveel mogelijk" Lunch Gardens gesloten houden, maar ze beloven de zondagsopening niet in het gedrang te brengen. Begin mei gaan de bonden dan hun achterban raadplegen. Ze verklaren zich alvast bereid om nadien voort te onderhandelen om Lunch Garden een toekomst te bieden.

 

De directie van haar kant noemt het overleg van woensdag "constructief" en zegt dat er zal voort onderhandeld worden "binnen een concrete timing". Over die timing en de inhoud van de plannen wilde ze echter geen verdere commentaar kwijt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top