Sociaal overleg bij Lunch Garden levert niets op

Sociaal overleg bij Lunch Garden levert niets op

Het overleg tussen directie en vakbonden gisteren bij Lunch Garden heeft amper iets opgeleverd en tal van vestigingen zullen zaterdag dus dicht blijven. De directie spreekt niettemin van een "constructief" overleg.

Opnieuw rond de onderhandelingstafel

Begin deze maand dienden de bonden bij Lunch Garden, dat in ons land een vijftigtal restaurants uitbaat, een stakingsaanzegging in om te protesteren tegen de te zware flexibiliteitseisen die de directie het personeel wil opleggen. Dat de directie tegelijk ook komaf wil maken met een aantal voordelen voor een kleine groep van personeelsleden die nog onder het oude GB-statuut vallen, bevalt de bonden evenmin.

 

De directie argumenteerde dat ze zich met de plannen "conform de markt" wil positioneren, maar koos vorige week toch eieren voor haar geld: ze trok haar plan om de bestaande CAO's op te zeggen in en creëerde zo een opening naar de vakbonden om samen rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. Dat gebeurde gisteren dus een eerste keer.

 

"Totaal onvoldoende"

Volgens Rudi Schwartz van het ACV was het relanceplan van de directie echter nagenoeg een kopie van een voorstel dat eerder al werd afgeschoten. "Dit was voor ons totaal onvoldoende om te kunnen spreken van echte onderhandelingen", zegt de vakbondsman. "Het enige positieve aan vandaag is dat er een toenaderingspoging is en dat het dreigement om de bestaande cao's op te zeggen, is ingetrokken. We zijn dus weer on speaking terms."

 

De vakbonden willen nu zaterdag "zoveel mogelijk" Lunch Gardens gesloten houden, maar ze beloven de zondagsopening niet in het gedrang te brengen. Begin mei gaan de bonden dan hun achterban raadplegen. Ze verklaren zich alvast bereid om nadien voort te onderhandelen om Lunch Garden een toekomst te bieden.

 

De directie van haar kant noemt het overleg van woensdag "constructief" en zegt dat er zal voort onderhandeld worden "binnen een concrete timing". Over die timing en de inhoud van de plannen wilde ze echter geen verdere commentaar kwijt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top