Sociaal overleg bij Lunch Garden levert niets op

Sociaal overleg bij Lunch Garden levert niets op

Het overleg tussen directie en vakbonden gisteren bij Lunch Garden heeft amper iets opgeleverd en tal van vestigingen zullen zaterdag dus dicht blijven. De directie spreekt niettemin van een "constructief" overleg.

Opnieuw rond de onderhandelingstafel

Begin deze maand dienden de bonden bij Lunch Garden, dat in ons land een vijftigtal restaurants uitbaat, een stakingsaanzegging in om te protesteren tegen de te zware flexibiliteitseisen die de directie het personeel wil opleggen. Dat de directie tegelijk ook komaf wil maken met een aantal voordelen voor een kleine groep van personeelsleden die nog onder het oude GB-statuut vallen, bevalt de bonden evenmin.

 

De directie argumenteerde dat ze zich met de plannen "conform de markt" wil positioneren, maar koos vorige week toch eieren voor haar geld: ze trok haar plan om de bestaande CAO's op te zeggen in en creëerde zo een opening naar de vakbonden om samen rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. Dat gebeurde gisteren dus een eerste keer.

 

"Totaal onvoldoende"

Volgens Rudi Schwartz van het ACV was het relanceplan van de directie echter nagenoeg een kopie van een voorstel dat eerder al werd afgeschoten. "Dit was voor ons totaal onvoldoende om te kunnen spreken van echte onderhandelingen", zegt de vakbondsman. "Het enige positieve aan vandaag is dat er een toenaderingspoging is en dat het dreigement om de bestaande cao's op te zeggen, is ingetrokken. We zijn dus weer on speaking terms."

 

De vakbonden willen nu zaterdag "zoveel mogelijk" Lunch Gardens gesloten houden, maar ze beloven de zondagsopening niet in het gedrang te brengen. Begin mei gaan de bonden dan hun achterban raadplegen. Ze verklaren zich alvast bereid om nadien voort te onderhandelen om Lunch Garden een toekomst te bieden.

 

De directie van haar kant noemt het overleg van woensdag "constructief" en zegt dat er zal voort onderhandeld worden "binnen een concrete timing". Over die timing en de inhoud van de plannen wilde ze echter geen verdere commentaar kwijt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top