Strijd tegen frisdrank komt ook Coca-Cola duur te staan

Strijd tegen frisdrank komt ook Coca-Cola duur te staan

Frisdrankenproducent Coca-Cola heeft zijn winst in het vierde kwartaal van 2013 met 8,4% zien zakken. Om dat recht te trekken wil het concern tegen 2016 1 miljard dollar (728 miljoen euro) extra investeren in marketing.

Alle cijfers flink omlaag

Coca-Cola heeft niet zijn beste kwartaal achter de rug: Tussen begin oktober en eind december 2013 daalde de omzet met 3,6% tot 11,040 miljard dollar (8 miljard euro). De nettowinst gleed nog sterker weg en daalde meer dan 8% van 1,866 miljard dollar naar 1,710 miljard dollar (1,35 naar 1,25 miljard euro).

 

Over het hele jaar 2013 zakte de omzet daardoor met 2,4% tot 46,854 miljard euro (34,1 miljard euro). De winst werd 4,8% bijgeknipt en daalde van 9,019 miljard dollar naar 8,584 miljard dollar (6,6 naar 6,2 miljard euro).

 

Ook problemen op thuismarkt

De teleurstellende cijfers waren onder meer het gevolg van de verkoop van bottelinstallaties in de Filippijnen en Brazilië en tegenvallende verkopen in Zuid-Europa en in een aantal groeilanden, waaronder China, India en Mexico. Een opvallend probleem ligt echter op de thuismarkt, waar steeds meer Amerikanen zich afkeren van gesuikerde dranken. Het laatste kwartaal was er op de thuismarkt een terugval van het verkoopcijfer met 1%, over het hele jaar was de evolutie vlak.

 

Om de trein weer op het goede spoor te krijgen, besliste Coca-Cola 1 miljard dollar (750 miljoen euro) te gaan besparen op databeheer en distributie. Het doel is om dat bedrag volledig te gaan investeren in extra media-aandacht.

 

Coca-Cola Benelux krijgt nieuwe topman

Daarnaast kondigde Coca-Cola ook een wissel van de wacht in onze contreien aan: de Belgisch-Argentijnse industrieel ingenieur Juan Ignacio de Elizalde vervangt de Nederlander Hessel de Jong als topman van Coca-Cola Benelux. De man met de dubbel nationaliteit startte zijn loopbaan in 2000 als adviseur bij de Boston Consulting Group. Twee jaar later stapte hij over naar Coca-Cola, waar hij diverse managementfuncties uitoefende.

 

Zijn voorganger Hessel de Jong verlaat op 1 maart het bedrijf, naar eigen zeggen "uit eigen beweging en na een weloverwogen denkproces" . Het is nog niet geweten welke nieuwe functie de Nederlander zal bekleden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Tot nu toe waren de afdelingen nog apart actief.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Vakbonden Carrefour leven in angst voor transformatieplan

08/12/2017

Bij supermarktbedrijf Carrefour hebben ze de komende maanden en jaren heel wat werk voor de boeg om een herstructurering tot een goed einde te brengen. De vakbonden kijken ondertussen met een bang hart naar de toekomst.

Filet Pur: Een lege doos, vol gebakken lucht

08/12/2017

Dat de supermarkt niet meer is dan een vuilnisbak voor mislukkelingen, dat leerden we deze week, onder andere. De Sint bracht wel meer opwindend fmcg-nieuws, zoals blijkt uit dit vakkundig afgekruide nieuwsoverzicht van RetailDetail Food.

Vijf supermarkttrends voor 2018

08/12/2017

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Bree krijgt Belgische primeur van Jumbo

07/12/2017

Supermarktketen Jumbo heeft zijn eerste Belgische vestiging beet: de retailer zal een pand betrekken in een nieuw retailpark in het Limburgse Bree, verneemt RetailDetail. De opening is wel nog niet voor morgen.

Back to top