Tavola bekroont gezonde en natuurlijke innovaties in voeding

Een foto van de laureaten van Tavola
Foto: Tavola

Elke twee jaar gaat vakbeurs Tavola op zoek naar veelbelovende innovaties in de voedingssector. Dit jaar ging de jury resoluut voor gezond, plantaardig, natuurlijk en duurzaam. Maak kennis met de laureaten.

 

Culinaire vernieuwing

Wat ligt er morgen op het bord van de consument? Tavola, de vakbeurs van de fijne en verse voeding die sinds 1982 elke twee jaar in Kortrijk Xpo plaatsvindt, bekroont de meest opmerkelijke culinaire vernieuwingen met een Gouden Tavola award. Na een eerste screening van 123 inzendingen werden 68 producten beoordeeld door een vijftienkoppige jury van aankopers, verantwoordelijken uit de gastronomie, product- en merkontwikkeling, de reclamewereld en leden van de vakpers. Er zijn winnaars en genomineerden in vier categorieën: Retail, Delicatessen, Traiteur en Foodservice.

 

Gouden Tavola Retail: Wasabi Vodka

Een winnaar met pit: deze gedistilleerde Britse graanalcohol wordt op smaak gebracht met verse Engelse wasabi. Het verrassende drankje heeft de vurigheid van verse wasabi met toetsen van mosterd en radijs en tonen van steranijs en peper. Een product van The Wasabi Company uit Dorchester.
Wasabi vodka

 

De eerste nominatie in de categorie Retail is voor Natuurlijk Vegan, een assortiment vleesvervangers op basis van zwammen, het resultaat van een mooie samenwerking tussen de firma’s Van Koolen en Deliva. De tweede nominatie gaat ex-aequo naar Frutastic Veggie Powders van Frubero (gevriesdroogde groentenpoeders, te gebruiken in puree, brood of smoothies) en naar Apple Chips van Fruitlayer (100% natuurlijke krokante appelschijfjes in hersluitbare verpakking).

 

Gouden Tavola Delicatessen: Sea Arch niet-alcoholische gin

Sea Arch ginSea Arch is een alcoholvrij alternatief voor gin. De botanicals zorgen voor al het lekkere van een goede gin, maar dan zonder de alcohol. Zowel de smaakeigenschappen als uitstraling van dit product zijn uniek en bieden een echt alcoholvrij alternatief voor ginliefhebbers. Een product van Bleuzé Interfood.
 

 

De eerste nominatie in de categorie Delicatessen is voor Pur Pain Bio Croustini van biobakkerij De Trog: biologische croustini’s op basis van uitval van baguettes, op smaak gebracht met olijfolie en mediterrane kruiden van biologische oorsprong. De tweede nominatie gaat naar Pili Nuts van Joka: de boterzachte pilinoten komen van de piliboom op de Filipijnen aan de Mayonvulkaan. Zeer exclusief en verkrijgbaar in drie versies: Naturel met Himalaya zout, Matcha en Cacao.

 

Gouden Tavola Foodservice: Be Cuisine Vegan Chocomousse

Een echte Belgische chocolademousse zonder lactose, gluten, cholesterol… Hij bevat geen allergenen, behalve soja. Een ware innovatie in het produceren van vegan mousses op industriële schaal, zegt producent Nanuk.Nanuk vegan mousse
 

 

De eerste nominatie Foodservice gaat naar de Tubes van Didess: een 100 % puur product gemaakt van slechts één ingrediënt, zodat chefs de vrijheid hebben om eigen smaken te verwerken. 100% natuurlijk, veganistisch, geen toegevoegde suikers, glutenvrij. De tweede nominatie is ex-aequo voor de Mini Falafel Burger van Ovi (de eerste volledig opgebouwde en kant-en-klare mini apero veggie hamburger op de markt) en naar Pépites van Bonduelle (groentekorrels op basis van peulvruchten en groenten, met eindeloze creatieve mogelijkheden).

 

Gouden Tavola Traiteur: Atelier Du Jardin Groentepaté

De bekende patéproducent De Beauvoorder brengt een gamma van plantaardige groentepatés, grof van structuur, maar toch voldoende smeuïg om te smeren. Een product voor flexitariërs op zoek naar variatie. Er zijn vier recepten: groen met spinazie, erwt en munt; rood met rode biet, appel en rozijn; geel met mango, pompoen en curry; oranje met paprika, zongedroogde tomaat en feta. Zonder toegevoegde suikers, zonder kunstmatige kleurstoffen of smaakversterkers.

 

Alle producten die de tweede juryronde bereikten, worden tentoongesteld op de beurs. In hal 5 kunnen bezoekers de winnaars proeven én hun stem uitbrengen op één van de bekroonde producten. Het product met de hoogste waardering van de bezoekers ontvangt na afloop van Tavola 2020 de Gouden Tavola Publieksprijs.