Test-Aankoop vraagt onderzoek naar prijsafspraken voedingsdistributie

Test-Aankoop vraagt onderzoek naar prijsafspraken voedingsdistributie

Test-Aankoop vraagt dat de Raad voor de Mededinging dringend een onderzoek opstart naar "de sterke en onverklaarbare prijsstijging van een aantal voedingsmiddelen de voorbije acht maanden". De consumentenorganisatie vreest dat de grote drie - Delhaize, Colruyt en Carrefour - prijsafspraken maken, vooral in de categorie van de discount- of laagsteprijsproducten. De distributiesector ontkent in alle toonaarden.

Werden veel duurder:
  • zoet boterhambeleg: +10,5%
  • deegwaren: +8,7%
  • zuivelproducten: +8,1%
  • oliën: +5,6%
  • frisdranken: +5,3%
  • warme dranken: +4,3%

De consumentenorganisatie noteert sinds mei 2011 de prijzen van 368 producten in de grote drie supermarktketens. Daaruit blijkt dat voeding de voorbije acht maanden gemiddeld maar 1,2% duurder is geworden. Toch zijn er grote verschillen tussen de productcategorieën onderling: enkel aardappelen (-38,9%) en andere verse groenten (-8,9%) werden serieus goedkoper, terwijl vooral de categorieën "zoet boterhambeleg", "deegwaren" en "zuivel" opvallend sterk stegen.

Prijzen discountmerken rijzen de pan uit

Uiteraard verwijst iedereen naar de stijgende voedsel- en grondstoffenprijzen van de voorbije maanden, maar - zo merkt Test-Aankoop fijntjes op - "wanneer we de productkorf nu opsplitsen per type merk, bekomen we sterk uiteenlopende prijsstjgingen":

  • A-merken: +4,7%
  • Huismerken: +2,5%
  • Discountmerken: +7,3%

"Het zijn dus vooral de discountmerken die het sterkst in prijs stijgen, terwijl de huismerken veel minder sterk in prijs toenemen en sommige zelfs goedkoper geworden zijn. Dat is vreemd", zegt Nico De Bie van Test-Aankoop. "Een mogelijke verklaring zou kunnen liggen in prijsafspraken", denken ze bij Test-Aankoop. 

Distributiesector ontkent

De distributiesector ontkent formeel dat er prijsafspraken worden gemaakt. "Ik ben er zelfs zeker van dat er géén prijsafspraken gemaakt worden" zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van distributiefederatie Comeos. "Wel zijn die discountprijzen de laagste prijzen en voor die producten zijn er geen marketing- en verpakkingskosten. Als er dus een stijging komt van de grondstoffenprijzen, gaan die op het einde van de dag ook doorgerekend worden aan de consument. Anders verkopen we met verlies, en dat mag wettelijk gezien niet in ons land."

 

Bij Test-Aankoop hechten ze aan die uitleg maar weinig geloof: "Hoe kan je dan verklaren dat de prijzen van zuivelproducten bij de eersteprijsmerken 9,3% en bij de A-merken 9,7% duurder worden, terwijl de melk van de huismerken net 1,7% in prijs daalt? Of neem nu koffie: die werd maar 1,9% duurder onder huismerk, maar liefst 18,4% duurder onder discountmerk", klinkt het bij de consumentenorganisatie.

 

De consumentenorganisatie pleit er meteen voor om meer middelen te geven aan de Raad voor de Mededinging, zodat die een grootschalig onderzoek kan opstarten naar prijsafspraken bij voedingsmiddelen in het algemeen, "en niet zoals nu gebeurt, product per product."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top