Topman Unilever vraagt oplossing voor honger in de wereld | RetailDetail

Topman Unilever vraagt oplossing voor honger in de wereld

Topman Unilever vraagt oplossing voor honger in de wereld

Topman Paul Polman van Unilever wil dat landen meer geld stoppen in het oplossen van de voedseltekorten in de wereld. Hiervoor is jaarlijks omgerekend zo'n 60 miljard euro nodig. “We hebben veel meer uitgegeven aan de redding van Griekenland of Portugal. Ik zeg niet dat dit verkeerd is, maar het zet het in perspectief”, zei hij dit weekend in een interview met de Britse krant The Independent.

Projecten rond verantwoord ondernemen

Polman (56) wou als kind priester of dokter worden. Maar het draaide anders uit: hij ging aan de slag in consumentengoederen. Eerst bij Procter & Gamble, dan als financieel directeur bij Nestlé om nu Unilever te leiden. Toch legt hij wellicht daarom sterk de nadruk op maatschappelijk verantwoord ondernemen.


Die nadruk uit zich onder meer in diverse projecten. Zo worden de bouillons van het bedrijf verrijkt met jodium en ijzer om zo dwerggroei tegen te gaan. Een ander project is het verbeteren van de leefomstandigheden van de werknemers op de theeplantages, onder meer in Tanzania. “De vraag is hoe we daar kunnen zorgen voor een goede productie met eerbied voor de natuur”, aldus Polman.


In de marge van de G8-bijeenkomst

Vorig weekend was Polman in de Britse zetel van Unilever gastheer voor de top over de honger in de wereld van de New Alliance on Food Security and Nutrition. Het gaat om een initiatief dat vorig jaar door de G8 werd opgestart en waarin naast overheden ook bedrijven als Cargill, Syngenta en Monsanto worden betrokken. Bedoeling is om tegen 2022 zowat 50 miljoen mensen uit de armoede te halen. Strategisch werd de bijeenkomst enkele dagen voor de nieuwe vergadering van de G8 in Noord-Ierland gehouden.


De bijeenkomst leverde alvast de toezegging op van zo’n 3,17 miljard euro voor projecten. Een belangrijk deel daarvan – iets meer dan 600 miljoen euro – kwam van het Britse hedgefonds TCI.


“Cynisme is gemakkelijkheidsoplossing”

De bijeenkomst was voor Polman ook een gelegenheid om samen met voorzitter Peter Brabeck-Letmathe van Nestlé bij de Britse regering aan te kloppen om bij de G8 te ageren tegen het gebruik van voedingsproducten voor de productie van biobrandstoffen.


Al is er ook kritiek: volgens een aantal actiegroepen is de steun van de multinationals zoals Unilever ingegeven door eigenbelang. “Het is makkelijk om cynisch te zijn over de inspanningen van de multinationals. Maar cynisme is de laagste vorm van verantwoordelijkheid nemen”, aldus Polman.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!

Alter’Native Food: A place apart at the upcoming SIAL Paris !

14/06/2018

(Advertorial) From 21st to 25th of October, Paris will be the world's food capital. 7,200 French and international exhibitors will be presenting their innovations among 21 exhibitions sectors.

Johnny Thijs stopt als voorzitter van Spadel

14/06/2018

Johnny Thijs is opgestapt als voorzitter van de Waalse mineraalwaterproducent Spadel. Zijn mandaat liep nog tot 2020, maar de gewezen postbaas treedt af “om persoonlijke redenen”, zo meldt De Tijd.

15% korting bij gebruik herbruikbare charcuteriedoos

14/06/2018

Vanaf vandaag krijgen klanten bij de lokale AD Delhaize van Geetbets korting wanneer ze een herbruikbare charcuteriedoos gebruiken. Liever een korting dan statiegeld, zo vindt uitbater Carl Vanhove.