"Veiligheid vlees in Nederland kan niet worden gewaarborgd"

"Veiligheid vlees in Nederland kan niet worden gewaarborgd"

Het vlees dat in Nederland in de rekken ligt, biedt onvoldoende zekerheid aan de consument. Tot die opzienbarende conclusie komt het nieuwste rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid.

"Economie belangrijker dan veiligheid"

Bedrijven vinden economische factoren belangrijker dan een veilig product, luidt de snoeiharde conclusie van het rapport "Risico's in de vleesketen", dat de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid gisteren publiceerde. Uit het rapport blijkt onder meer dat hygiëneregels vaak niet worden gevolgd, bijvoorbeeld door onvoldoende opleiding van het personeel of door tijdsdruk.

 

Daarnaast komt fraude met vlees vaak voor, zo meldt de Onderzoeksraad. Partijen vlees kunnen op papier plotseling van samenstelling veranderen en afvalvlees wordt 'omgekat' naar vlees voor menselijke consumptie. De veiligheid van paardenvlees is door de fraudegevoeligheid niet gewaarborgd, stelt de Onderzoeksraad onomwonden.

 

"Waakhond laat steken vallen"

Nochtans heeft Nederland een instantie die officieel toezicht moet houden op de voedselveiligheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die controleautoriteit laat echter "onverantwoord veel steken vallen", klinkt het.

 

Dat het toezicht te wensen over laat, is volgens de Onderzoeksraad allemaal een gevolg van "voortdurende reorganisaties en bezuinigingen". Daardoor zijn de middelen te beperkt om effectief op te treden in de vleesketen. "Hiermee boet de NVWA in aan gezag", aldus nog het rapport.  In een eerste reactie liet de NVWA weten dat ze volop werk maakt van de "structurele verbetering van het toezicht".

 

En bij ons?

Bij eerdere vleeschandalen in Nederland (denk aan de ophef over mestbacteriën in vlees) wezen het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid in ons land, en Febev, de beroepsfederatie van slachthuizen en uitsnijderijnen, al op het grote verschil tussen het Nederlandse en het Belgische controlesysteem.

 

"In Nederland gebeuren de controles door het slachthuis zelf, bij ons doen dierenartsen van de overheid dat, en die treden zeer streng op. Het vlees dat de Belgische slachthuizen verlaat is helemaal veilig voor de consument", klinkt het.  Ingevoerd vlees is echter een totaal andere kwestie, zoals het grote paardenvleesschandaal uit 2013 ons heeft geleerd...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top