"Veiligheid vlees in Nederland kan niet worden gewaarborgd" | RetailDetail

"Veiligheid vlees in Nederland kan niet worden gewaarborgd"

"Veiligheid vlees in Nederland kan niet worden gewaarborgd"

Het vlees dat in Nederland in de rekken ligt, biedt onvoldoende zekerheid aan de consument. Tot die opzienbarende conclusie komt het nieuwste rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid.

"Economie belangrijker dan veiligheid"

Bedrijven vinden economische factoren belangrijker dan een veilig product, luidt de snoeiharde conclusie van het rapport "Risico's in de vleesketen", dat de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid gisteren publiceerde. Uit het rapport blijkt onder meer dat hygiëneregels vaak niet worden gevolgd, bijvoorbeeld door onvoldoende opleiding van het personeel of door tijdsdruk.

 

Daarnaast komt fraude met vlees vaak voor, zo meldt de Onderzoeksraad. Partijen vlees kunnen op papier plotseling van samenstelling veranderen en afvalvlees wordt 'omgekat' naar vlees voor menselijke consumptie. De veiligheid van paardenvlees is door de fraudegevoeligheid niet gewaarborgd, stelt de Onderzoeksraad onomwonden.

 

"Waakhond laat steken vallen"

Nochtans heeft Nederland een instantie die officieel toezicht moet houden op de voedselveiligheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die controleautoriteit laat echter "onverantwoord veel steken vallen", klinkt het.

 

Dat het toezicht te wensen over laat, is volgens de Onderzoeksraad allemaal een gevolg van "voortdurende reorganisaties en bezuinigingen". Daardoor zijn de middelen te beperkt om effectief op te treden in de vleesketen. "Hiermee boet de NVWA in aan gezag", aldus nog het rapport.  In een eerste reactie liet de NVWA weten dat ze volop werk maakt van de "structurele verbetering van het toezicht".

 

En bij ons?

Bij eerdere vleeschandalen in Nederland (denk aan de ophef over mestbacteriën in vlees) wezen het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid in ons land, en Febev, de beroepsfederatie van slachthuizen en uitsnijderijnen, al op het grote verschil tussen het Nederlandse en het Belgische controlesysteem.

 

"In Nederland gebeuren de controles door het slachthuis zelf, bij ons doen dierenartsen van de overheid dat, en die treden zeer streng op. Het vlees dat de Belgische slachthuizen verlaat is helemaal veilig voor de consument", klinkt het.  Ingevoerd vlees is echter een totaal andere kwestie, zoals het grote paardenvleesschandaal uit 2013 ons heeft geleerd...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.