"Veiligheid vlees in Nederland kan niet worden gewaarborgd" | RetailDetail

"Veiligheid vlees in Nederland kan niet worden gewaarborgd"

"Veiligheid vlees in Nederland kan niet worden gewaarborgd"

Het vlees dat in Nederland in de rekken ligt, biedt onvoldoende zekerheid aan de consument. Tot die opzienbarende conclusie komt het nieuwste rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid.

"Economie belangrijker dan veiligheid"

Bedrijven vinden economische factoren belangrijker dan een veilig product, luidt de snoeiharde conclusie van het rapport "Risico's in de vleesketen", dat de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid gisteren publiceerde. Uit het rapport blijkt onder meer dat hygiëneregels vaak niet worden gevolgd, bijvoorbeeld door onvoldoende opleiding van het personeel of door tijdsdruk.

 

Daarnaast komt fraude met vlees vaak voor, zo meldt de Onderzoeksraad. Partijen vlees kunnen op papier plotseling van samenstelling veranderen en afvalvlees wordt 'omgekat' naar vlees voor menselijke consumptie. De veiligheid van paardenvlees is door de fraudegevoeligheid niet gewaarborgd, stelt de Onderzoeksraad onomwonden.

 

"Waakhond laat steken vallen"

Nochtans heeft Nederland een instantie die officieel toezicht moet houden op de voedselveiligheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die controleautoriteit laat echter "onverantwoord veel steken vallen", klinkt het.

 

Dat het toezicht te wensen over laat, is volgens de Onderzoeksraad allemaal een gevolg van "voortdurende reorganisaties en bezuinigingen". Daardoor zijn de middelen te beperkt om effectief op te treden in de vleesketen. "Hiermee boet de NVWA in aan gezag", aldus nog het rapport.  In een eerste reactie liet de NVWA weten dat ze volop werk maakt van de "structurele verbetering van het toezicht".

 

En bij ons?

Bij eerdere vleeschandalen in Nederland (denk aan de ophef over mestbacteriën in vlees) wezen het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid in ons land, en Febev, de beroepsfederatie van slachthuizen en uitsnijderijnen, al op het grote verschil tussen het Nederlandse en het Belgische controlesysteem.

 

"In Nederland gebeuren de controles door het slachthuis zelf, bij ons doen dierenartsen van de overheid dat, en die treden zeer streng op. Het vlees dat de Belgische slachthuizen verlaat is helemaal veilig voor de consument", klinkt het.  Ingevoerd vlees is echter een totaal andere kwestie, zoals het grote paardenvleesschandaal uit 2013 ons heeft geleerd...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.