Verdacht Frans paardenvlees toch verkocht in ons land | RetailDetail

Verdacht Frans paardenvlees toch verkocht in ons land

Verdacht Frans paardenvlees toch verkocht in ons land

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft bij een Belgische onderneming 16,8 ton paardenvlees in beslag genomen dat niet voor consumptie bestemd was. Het vlees kwam uit Frankrijk en maakte deel uit van een groter lot van 82 ton, waarvan tussen februari en maart 2013 ook 1,6 ton als vers vlees werd verkocht in ons land.

Ongeschikte paardenbiefstuk op ons bord

Het bewuste vlees was afkomstig uit Frankrijk, waar eerder deze maand een onderzoek startte naar de vervalsing van dierenartsdocumenten. Daardoor konden mogelijk tot 200 paarden, die eigenlijk gebruikt waren voor farmaceutisch onderzoek of afkomstig waren uit paardensportcentra, toch verkocht worden aan slachthuizen en dus in de voedselketen belanden.

 

Het Belgische FAVV werd op 23 december door de Franse autoriteiten getipt dat er 17,5 ton verdacht paardenvlees geleverd was aan een Belgische onderneming. Het FAVV kon 16,8 ton daarvan in beslag nemen. Dat vlees maakte deel uit van een groter lot van 82 ton, waarvan een deel in Europa werd verdeeld. "Onderzoek wees intussen uit dat 1,6 van die 82 ton in de Belgische winkels is terechtgekomen. En dat in de periode februari-maart van dit jaar", zegt FAVV-woordvoerder Geert De Poorter.

 

"Uit toxicologische analyses is absoluut geen bewijs gebleken dat de tweehonderd dieren waarover het in Frankrijk gaat, schadelijk waren voor de gezondheid. Ook vanuit Frankrijk hebben we die garanties gekregen", stelt het FAVV de consument meteen gerust. Het betrokken Belgische bedrijf zou niet op de hoogte geweest zijn van de fraude. Verder onderzoek moet daarover definitief uitsluitsel brengen.

 

Fevia eist "onderzoek tot op het bot"

Het is meteen het tweede grote paardenvleesschandaal dit jaar, nadat in februari ook al paardenvlees in kant-en-klare maaltijden zoals lasagna verwerkt werkt. Fevia, de organisatie voor de voedingsindustrie, reageert dan ook verbijsterd en eist een diepgaand onderzoek.

 

"Elke vorm van economische fraude met voedsel moet worden bestraft. Wij zijn bezorgd over dat vlees en pleiten voor een grondig onderzoek dat tot op het bot gevoerd moet worden. En wie zware fouten maakt, moet ook maar eens zwaar bestraft worden", zegt Chris Moris in Het Nieuwsblad, die wel vindt dat "die bestraffing in ons land vaak niet in verhouding is met de gepleegde feiten. Pak de fraudeurs toch gewoon waar je ze kan pakken: in hun portemonnee."

 

In elk geval toont deze zaak nog maar eens aan dat er in verschillende Europese landen problemen blijven bestaan met het traceren van onze voeding, van bij de kweker tot op ons bord, en dat een geharmoniseerde controle op Europees niveau meer dan ooit nodig is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Back to top