Verdacht Frans paardenvlees toch verkocht in ons land | RetailDetail

Verdacht Frans paardenvlees toch verkocht in ons land

Verdacht Frans paardenvlees toch verkocht in ons land

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft bij een Belgische onderneming 16,8 ton paardenvlees in beslag genomen dat niet voor consumptie bestemd was. Het vlees kwam uit Frankrijk en maakte deel uit van een groter lot van 82 ton, waarvan tussen februari en maart 2013 ook 1,6 ton als vers vlees werd verkocht in ons land.

Ongeschikte paardenbiefstuk op ons bord

Het bewuste vlees was afkomstig uit Frankrijk, waar eerder deze maand een onderzoek startte naar de vervalsing van dierenartsdocumenten. Daardoor konden mogelijk tot 200 paarden, die eigenlijk gebruikt waren voor farmaceutisch onderzoek of afkomstig waren uit paardensportcentra, toch verkocht worden aan slachthuizen en dus in de voedselketen belanden.

 

Het Belgische FAVV werd op 23 december door de Franse autoriteiten getipt dat er 17,5 ton verdacht paardenvlees geleverd was aan een Belgische onderneming. Het FAVV kon 16,8 ton daarvan in beslag nemen. Dat vlees maakte deel uit van een groter lot van 82 ton, waarvan een deel in Europa werd verdeeld. "Onderzoek wees intussen uit dat 1,6 van die 82 ton in de Belgische winkels is terechtgekomen. En dat in de periode februari-maart van dit jaar", zegt FAVV-woordvoerder Geert De Poorter.

 

"Uit toxicologische analyses is absoluut geen bewijs gebleken dat de tweehonderd dieren waarover het in Frankrijk gaat, schadelijk waren voor de gezondheid. Ook vanuit Frankrijk hebben we die garanties gekregen", stelt het FAVV de consument meteen gerust. Het betrokken Belgische bedrijf zou niet op de hoogte geweest zijn van de fraude. Verder onderzoek moet daarover definitief uitsluitsel brengen.

 

Fevia eist "onderzoek tot op het bot"

Het is meteen het tweede grote paardenvleesschandaal dit jaar, nadat in februari ook al paardenvlees in kant-en-klare maaltijden zoals lasagna verwerkt werkt. Fevia, de organisatie voor de voedingsindustrie, reageert dan ook verbijsterd en eist een diepgaand onderzoek.

 

"Elke vorm van economische fraude met voedsel moet worden bestraft. Wij zijn bezorgd over dat vlees en pleiten voor een grondig onderzoek dat tot op het bot gevoerd moet worden. En wie zware fouten maakt, moet ook maar eens zwaar bestraft worden", zegt Chris Moris in Het Nieuwsblad, die wel vindt dat "die bestraffing in ons land vaak niet in verhouding is met de gepleegde feiten. Pak de fraudeurs toch gewoon waar je ze kan pakken: in hun portemonnee."

 

In elk geval toont deze zaak nog maar eens aan dat er in verschillende Europese landen problemen blijven bestaan met het traceren van onze voeding, van bij de kweker tot op ons bord, en dat een geharmoniseerde controle op Europees niveau meer dan ooit nodig is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

14/08/2018

Ook bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt nu een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen klanten boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

HelloFresh gaat toch nog niet voor winst

14/08/2018

Hoewel HelloFresh winst had beloofd voor het einde van dit jaar, geeft de leverancier van maaltijdboxen nu toch de voorkeur aan nieuwe investeringen. Na een sterk tweede kwartaal gaat het bedrijf voor extra groei in de Verenigde Staten.

Kassaloos shoppen en betalen nu ook naar OKay

13/08/2018

Na de Spar-winkels van Colruyt Group kan je nu ook kassaloos winkelen bij OKay en OKay Compact. Met de app ‘Scan. Pay. Go.’ lopen shoppers de winkel uit zonder nog aan een kassa aan te hoeven schuiven.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.

AB InBev wil Afrika aan de drank krijgen

09/08/2018

Het groeipotentieel van AB InBev ligt in Afrika. De brouwerij heeft hoge verwachtingen van het continent: de welvaart en de bevolking, die steeds vaker een biertje lust, groeien er snel. 

Concurrentiewaakhond eist uitleg rond comeback Albert Heijn in Lokeren

09/08/2018

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft Ahold Delhaize om informatie gevraagd nu dochter Albert Heijn nog dit jaar een winkel in Lokeren zal openen. Eerder moest het supermarktconcern zijn vestiging daar immers sluiten om groen licht te krijgen voor de megafusie.