Voeding in ons land 13% duurder dan in Nederland

Voeding in ons land 13% duurder dan in Nederland

Volgens het nieuwste jaarrapport van het Prijzenobservatorium blijft het prijsverschil voor voeding met onze buurlanden oplopen. Vooral in Nederland kost een gelijkaardig winkelkarretje een pak minder, aldus de FOD Economie.

Vooral voeding duurder

Voor alle duidelijkheid: het jaarverslag 2013 bespreekt de cijfers over het jaar 2012, maar de trend is duidelijk: tegenover het jaar voordien is het prijsverschil alweer wat groter geworden. De Belgische consument betaalde in 2012 gemiddeld 11,7% meer dan in Nederland, 8,6% meer dan in Duitsland en 6,5% meer dan in Frankrijk, aldus het rapport van de FOD Economie.

 

Een winkelkarretje met enkel voedingsproducten kost in Duitsland 8% minder, in Frankrijk 9,2% minder en in Nederland zelfs 13% minder. Voor non-food zijn de prijsverschillen wat kleiner: ook nu weer is het grootste prijsverschil met Nederland (11,4%), tegenover 9,6% met Duitsland en 2% met Frankrijk.

 

Stijgende trend houdt aan

De stijgende trend is overigens al enkele jaren merkbaar: "In vergelijking met de eerste raming van het Prijzenobservatorium op basis van gegevens van 2010, blijkt dat bij een constant staal van identieke bewerkte levensmiddelen de verschillen in prijsniveau nog verder toegenomen zijn tussen 2010 en 2012. Het prijsverschil met Nederland, Frankrijk en Duitsland loopt op met respectievelijk 2,6 procentpunt, 1,1 procentpunt en 1 procentpunt."

 

De verklaringen klinken intussen vertrouwd in de oren: "de omvang van de Belgische markt, de inkoopvoorwaarden, de loonkosten en de btw" en, specifiek voor Nederland, de prijzenoorlog die daar al enkele jaren aan de gang is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold en Delhaize nu ook in de Verenigde Staten één

08/12/2017

De eenmaking van Ahold en Delhaize gaat verder: in januari worden ook Ahold USA en Delhaize America samengevoegd. Tot nu toe waren de afdelingen nog apart actief.

Machtsstrijd binnen familie Aldi Nord eindelijk ten einde

08/12/2017

De jarenlange machtsstrijd bij Aldi Nord, het deel van Aldi waarvan ook in België en Nederland winkels te vinden zijn, is ten einde gekomen na een uitspraak van de rechtbank. De invloed van de oprichtersfamilie wordt hierdoor beperkt.

Vakbonden Carrefour leven in angst voor transformatieplan

08/12/2017

Bij supermarktbedrijf Carrefour hebben ze de komende maanden en jaren heel wat werk voor de boeg om een herstructurering tot een goed einde te brengen. De vakbonden kijken ondertussen met een bang hart naar de toekomst.

Filet Pur: Een lege doos, vol gebakken lucht

08/12/2017

Dat de supermarkt niet meer is dan een vuilnisbak voor mislukkelingen, dat leerden we deze week, onder andere. De Sint bracht wel meer opwindend fmcg-nieuws, zoals blijkt uit dit vakkundig afgekruide nieuwsoverzicht van RetailDetail Food.

Vijf supermarkttrends voor 2018

08/12/2017

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Bree krijgt Belgische primeur van Jumbo

07/12/2017

Supermarktketen Jumbo heeft zijn eerste Belgische vestiging beet: de retailer zal een pand betrekken in een nieuw retailpark in het Limburgse Bree, verneemt RetailDetail. De opening is wel nog niet voor morgen.

Back to top