Voeding in ons land 13% duurder dan in Nederland | RetailDetail

Voeding in ons land 13% duurder dan in Nederland

Voeding in ons land 13% duurder dan in Nederland

Volgens het nieuwste jaarrapport van het Prijzenobservatorium blijft het prijsverschil voor voeding met onze buurlanden oplopen. Vooral in Nederland kost een gelijkaardig winkelkarretje een pak minder, aldus de FOD Economie.

Vooral voeding duurder

Voor alle duidelijkheid: het jaarverslag 2013 bespreekt de cijfers over het jaar 2012, maar de trend is duidelijk: tegenover het jaar voordien is het prijsverschil alweer wat groter geworden. De Belgische consument betaalde in 2012 gemiddeld 11,7% meer dan in Nederland, 8,6% meer dan in Duitsland en 6,5% meer dan in Frankrijk, aldus het rapport van de FOD Economie.

 

Een winkelkarretje met enkel voedingsproducten kost in Duitsland 8% minder, in Frankrijk 9,2% minder en in Nederland zelfs 13% minder. Voor non-food zijn de prijsverschillen wat kleiner: ook nu weer is het grootste prijsverschil met Nederland (11,4%), tegenover 9,6% met Duitsland en 2% met Frankrijk.

 

Stijgende trend houdt aan

De stijgende trend is overigens al enkele jaren merkbaar: "In vergelijking met de eerste raming van het Prijzenobservatorium op basis van gegevens van 2010, blijkt dat bij een constant staal van identieke bewerkte levensmiddelen de verschillen in prijsniveau nog verder toegenomen zijn tussen 2010 en 2012. Het prijsverschil met Nederland, Frankrijk en Duitsland loopt op met respectievelijk 2,6 procentpunt, 1,1 procentpunt en 1 procentpunt."

 

De verklaringen klinken intussen vertrouwd in de oren: "de omvang van de Belgische markt, de inkoopvoorwaarden, de loonkosten en de btw" en, specifiek voor Nederland, de prijzenoorlog die daar al enkele jaren aan de gang is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

23/02/2018

Er komen na de opening van de eerste Amazon Go-winkel vorige maand nog minstens zes van de hoogtechnologische en kassaloze winkels gemakswinkels bij. Onder meer Los Angeles en Seattle krijgen nieuwe Amazon Go-winkels.

Belgische CEO Le Pain Quotidien verlaat bedrijf

23/02/2018

Vincent Herbert heeft na 17 jaar besloten om zijn functie als CEO van Le Pain Quotidien neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Jerry Gamez, die flink wat ervaring heeft bij fastfoodketen Burger King en Walmart.

Filet Pur: Uw portie speculatieve onzin

23/02/2018

Here we go again: foodretail is in essentie slechts een loopgravenoorlog. Maar wie haalt de consument uit z’n winterdepressie? Hier ligt een ondankbare taak voor het wekelijkse nieuwsoverzicht van RetailDetail Food!

Ontdek de smaak van morgen op Tavola 2018: 11-12-13 maart 2018 in Kortrijk Xpo

23/02/2018

(publireportage) Delicatessen & hoge kwaliteit maken van Tavola een topevent voor de foodretail,  met 450 marktleiders én ambachtelijke fabrikanten, en veel nieuwigheden. We stellen u graag de winnaars van de Gouden Tavola voor.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Back to top