Voedingsreuzen krijgen betere punten van Oxfam

Voedingsreuzen krijgen betere punten van Oxfam

Bijna alle leidinggevende bedrijven uit de voedings- en dankensector hebben het voorbije jaar inspanningen geleverd om hun sociale en milieu-impact op de armere landen te verbeteren. Maar er is vnog veel werk aan de winkel, zegt de ontwikkelingsorganisatie Oxfam.

Nestlé krijgt beste punten

Vooral Nestlé en Coca-Cola krijgen goede punten. Ze hebben volgens Oxfam het voorbije jaar een goede vooruitgang geboekt en hebben daarbij ook hun voorspong op de concurrentie nog vergroot.

 

In de huidige ranglijst van Oxfam staat Nestlé dan ook als eerste. De Zwitsers worden gevolgd door Unilever en Coca-Cola, daarna komen Mondelez, PepsiCo, Mars, Danone, Kellogg, AB Foods en General Mills. Alleen die laatste boekte in 2013 geen vooruitgang.

 

Meer dan 395.000 consumenten zetten druk

Oxfam maakte de stand van zaken op, nu het een jaar geleden de campagne ‘Behind the Brands’ lanceerde om aandacht te vragen voor de impact die de voedingsreuzen hebben. Het gaat daarbij van de manier waarop ze aan hun grondstoffen komen over kinderarbeid op cacaoplantages tot de impact van de aanplant van plantages voor palmolie op tropische regenwouden.

 

De organisatie riep daarbij zowel consumenten als beheerders van beleggingsfondsen op om bij de betrokken bedrijven aan te dringen op meer duurzaamheid. Meer dan 395.000 consumenten gaven al gevolg aan de oproep.

 

Wie achterblijft, betaalt prijs

De grootste vooruitgang maakten de voedingsproducten met inspanningen op het vlak van landbeheer, de strijd tegen de klimaatveranderingen en gendergelijkheid. Zo wil Coca-Cola niet dat er nog grondstoffen komen van geroofd land, en op het vlak van vrouwenrechten hebben Nestlé, Mondelez, Mars, Kellogg’s en Unilever een stap vooruit gezet door de Women’s Empowerment Principles van de Verenigde Naties te onderschrijven of door de positie van de vrouwen in de bevoorradingsketting te verbeteren.

 

"Bedrijven die onvoldoende snel reageren, zullen hiervoor een prijs betalen bij het publiek en de investeerders”, zei directeur Chris Jochnick tegen het persagentschap Reuters. In 2014 legt Oxfam de nadruk op de strijd tegen klimaatverandering.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Onlineverkoop FMCG verder in de lift

22/11/2017

Volgens nieuwe cijfers van Kantar Worldpanel groeien online boodschappen met 30%, terwijl de totale markt met slechts 1,3% vooruitgaat. E-commerce heeft nu een aandeel van 4,6% in FMCG. Tegen 2025 zal dat 10% zijn, goed voor 145 miljard euro.

Nestlé denkt aan overname Hain Celestial

22/11/2017

Nestlé zou interesse hebben in een overname van Hain Celestial, een Amerikaanse voedingsbedrijf dat zich richt op de productie van natuurlijke en vegetarische voeding. De waarde van het bedrijf wordt op ongeveer 3,5 miljard euro geschat.

Schotland voert als eerste minimumprijs in voor alcohol

21/11/2017

Schotland heeft een wereldprimeur te pakken, want het mag eindelijk een minimumprijs voor alcohol invoeren. De wet werd in 2012 al goedgekeurd, maar werd sindsdien tegengehouden door de whiskystokers.

Europa keurt bio-hervorming goed, België onthoudt zich

21/11/2017

De Europese Commissie heeft nieuwe regels goedgekeurd om biologische landbouw in Europa te vereenvoudigen. De wetgeving treedt vanaf juli 2020 in werking. Belgische politici konden geen overeenstemming bereiken en daarom onthield ons land zich.

Carrefour aanvaardt herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen

20/11/2017

Na een geslaagd testproject in de hypermarkt van Carrefour in Bierges, aanvaarden alle vestigingen van Carrefour Hypermarket en Market in eigen beheer vanaf nu herbruikbare zakjes en dozen die klanten zelf meebrengen aan de bedieningstogen van de winkels.

Greenpeace komt met kritische parodie op kerstreclame Coca-Cola

20/11/2017

Voor veel mensen betekent de kerstreclame van Coca-Cola op tv de echte start van de kerstperiode. Dit jaar heeft Greenpeace echter een parodie daarop gemaakt, waarin de organisatie de aandacht legt op de vervuiling waarvoor de frisdrankmaker verantwoordelijk is.

Back to top